Current Affairs Quiz – May 3 2019

Current Affairs Quiz – May 3 2019


1. The Vice President, Shri. M. Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the ________________ birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi .
a)250th
b)950th
c)650th
d)750th

Click here to View Answer
Answer d)750th. The Vice President, Shri. M. Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the 750th birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi today. He said that our textbooks must throw light on the lives of great saints and spiritual icons such as Sri Vedanta Desikan so that our children internalize and practice the lofty ideals of humanism, peace and compassion propagated by them.

2. ______________ is celebrated as World Press Freedom Day.
a)May 4
b)May 2
c)May 1
d)May 3

Click here to View Answer
Answer d)May 3. Each year, May 3 is celebrated as World Press Freedom Day. Started by the UN General Assembly in 1993, on a recommendation from UNESCO, the day is used to celebrate the fundamental principles of press freedom, assess its state around the world, defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have laid down their lives in the exercise of their profession.

The theme for this year’s World Press Freedom Day is “Media for Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation”.

3. __________________ will host the 8th Asian Youth Women Handball Championship.
a)Delhi
b)Pune
c)Jodhpur
d)Jaipur

Click here to View Answer
Answer d)Jaipur.Jaipur will host the 8th Asian Youth Women Handball Championship in which 10 teams, including defending champions South Korea, will be participating.

The general secretary of the Handball Federation of India, Anandeshwar Pandey, said here that it is the first time that the prestigious tournament would be played in the city from August 21 to 30.

4. LIC Housing Finance (LIC HFL) has launched __________, a skilling centre in Bengaluru.
a)Koushal
b)uddhami
c)Udyam
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Udyam. LIC Housing Finance (LIC HFL) has launched ‘Udyam’, a skilling centre in Bengaluru. It was launched in association with Lok Bharti Education Society, the implementing partner. Commenting on Udyam, Vinay Sah, MD and CEO, LIC Housing Finance, said:

5. _______________launches ‘Bharat Fibre’ broadband service in Kashmir Valley.
a)Airtel
b)IDEA
c)MTNL
d)BSNL

Click here to View Answer
Answer d)BSNL . State-owned telecom firm BSNL has become the first operator to start optical fibre-based high-speed broadband service in Pulwama with the launch of ‘Bharat Fibre’, the company said .

“This is the first such FTTH (fibre-to-the-home) service deployment in the (Kashmir) Valley under this unique revenue share model.

6. Huawei Technologies Co overtook ______________ to claim the No. 2 spot in smartphones.
a)Oracle
b)IBM
c)Apple Inc
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Apple Inc. Huawei Technologies Co overtook Apple Inc to claim the No. 2 spot in smartphones in the first quarter, moving a step closer to its avowed ambition of displacing Samsung at the top of the market.

7. Former ISRO chairman______________ was conferred with France’s highest civilian award – Chevalier de l’Ordre national de la Lgion d’Honneur .
a)M G K Menon
b)Krishnaswamy Kasturirangan
c)K. Radhakrishnan
d)A S Kiran Kumar

Click here to View Answer
Answer d)A S Kiran Kumar. Former ISRO chairman A S Kiran Kumar was conferred with France’s highest civilian award – Chevalier de l’Ordre national de la Lgion d’Honneur – for his contribution to India-France space cooperation.

8. Russian President __________ has signed into law new measures that would enable the creation of a national network.
a)Evelyn Wever-Croes
b)Mauricio Macri
c)Nikol Pashinyan
d)Vladimir Putin

Click here to View Answer
Answer d)Vladimir Putin. Russian President Vladimir Putin has signed into law new measures that would enable the creation of a national network, able to operate separately from the rest of the world, according to documents posted on a government portal on Wednesday. For now, the network remains largely theoretical though, with few practical details disclosed.

9. The____________ parliament became the first national legislative body in the world to declare a climate change “emergency”.
a)Indian
b)UAE
c)US
d)UK

Click here to View Answer
Answer d)UK. The UK parliament became the first national legislative body in the world to declare a climate change “emergency” . The historic move closely follows Extinction Rebellion protests that blocked traffic in key parts of central London for a week in April.

Leave a Comment