Current Affairs Quiz – May 29 & 30 2018

Current Affairs Quiz – May 29 & 30 2018

1. Kimbho app is launched by__________.
a) Patanjali
b) Dabur
c) Reliance
d) Airtel

Click here to view Answer
Answer a) Patanjali. Yoga guru Ramdev’s Patanjali has launched a new messaging application called ‘Kimbho’, claiming that it will give “competition” to WhatsApp.

2. Moody’s cuts India’s GDP growth forecast to _____% for 2018.
a) 7.1 %
b) 7.3 %
c) 8.6 %
d) 8.9 %

Click here to view Answer
Answer b) 7.3 %. Global credit rating agency Moody’s has cut India’s GDP growth estimate to 7.3% for the calendar year 2018, down from its previous forecast of 7.5%.

3. Which Indian state has become first state to cut tax on fuel, price down Rs 1/L?
a) Tamilnadu
b) Karnatka
c) Madhya Pradesh
d) Kerala

Click here to view Answer
Answer d) Kerala. The Kerala government on Wednesday decided to cut the excise duty on fuel to effect a Rs 1 per litre reduction in petrol and diesel prices, starting June 1.

4. NIC launches 1st data centre in eastern India in ____________.
a) Puri
b) Bhopal
c) Cuttack
d) Bhubaneswar

Click here to view Answer
Answer d) Bhubaneswar. Union IT Minister Ravi Shankar Prasad has inaugurated the National Informatics Centre’s (NIC) first data centre in eastern India in Bhubaneswar.

5. Who is the first interim woman President of Paraguay?
a) Maria Elizabeth
b) Raquel Naomi
c) Alicia Pucheta
d) Ramona Lia

Click here to view Answer
Answer c) Alicia Pucheta. Paraguay gets a first interim woman President Alicia Pucheta for the first time in its history after outgoing leader Horacio Cartes stepped down ahead of schedule.

6. Which Government has Launched Reuse Of Treated Waste Water Policy?
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Gujarat
d) Assam

Click here to view Answer
Answer c) Gujarat. The Gujarat government unveiled its ‘Reuse of Treated Waste Water Policy’ which aims to reduce the state’s dependence on freshwater sources like the Narmada river.

7. Who has been appointed as President of National Consumer Disputes Redressal Commission?
a) R K Agrawal
b) Sibin Boban
c) Prithvi Sharma
d) Balaji K

Click here to view Answer
Answer a) R K Agrawal. The Gujarat government unveiled its ‘Reuse of Treated Waste Water Policy’ which aims to reduce the state’s dependence on freshwater sources like the Narmada river.

8. Gaj Yatra is aimed to_________.
a) Protect Natural Resources
b) Protect Elephants
c) Protect Animals
d) Protect Forests

Click here to view Answer
Answer b) Protect Elephants. Gaj Yatra Gaj Yatra is an 18-month-long national campaign aimed to protect elephants, India’s national heritage animal in 12 elephant range states.

9. Which actor has launched Twin Pit Toilet Technology Campaign?
a) Sushanth Singh Rajput
b) Akshay Kumar
c) Shah Rukh Khan
d) Salman Khan

Click here to view Answer
Answer b) Akshay Kumar. Film actor Akshay Kumar launched the twin pit toilet technology campaign in New Delhi. The actor appealed everybody to spread the awareness on the issue and make the cleanliness drive more effective.

10. Who has been appointed as Deputy National Security Advisor?
a) Aravindh Ramamoorthy
b) Vinoth Kumar
c) Saran Raj
d) Pankaj Saran

Click here to view Answer
Answer d) Pankaj Saran. The government has appointed senior diplomat Pankaj Saran as the deputy national security advisor. The tenure would be for two years. Mr Saran is currently serving as India’s ambassador to Russia.

Leave a Comment