Current Affairs Quiz – May 28 2020

Current Affairs Quiz – May 28 2020

1. ‘State Health Register’ of all citizens launched by_____________.
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Telangana
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. Karnataka government on May 27, 2020 announced that it will be launching a new project to maintain a ‘State Health Register’ comprising the database of all its citizens.

2. Who has taken charge as new President of New Development Bank’s (NDB)?
a) Marcos Prado Troyjo
b) Anil Kishora
c) KV Kamath
d) Sudha Kongara

Click here to View Answer
Answer a) Marcos Prado Troyjo. Marcos Prado Troyjo, former deputy economy minister of Brazil will replace KV Kamath as the president of the New Development Bank’s (NDB).

3. JP Morgan bank headquarters is situated in______________.
a) New York
b) Beijing
c) Tokyo
d) Hunei

Click here to View Answer
Answer a) New York. Veteran banker Kalpana Morparia, Chairman, South and South-East Asia at JP Morgan, plans to retire after nearly 12 years with the investment banking firm. She will be succeeded by Leo Puri.

4. Who has been appointed as the new chief secretary of Kerala?
a) Sudhakar M
b) Vishwajith Kumar
c) Vishwas Mehta
d) Abhimanyu Dev

Click here to View Answer
Answer c) Vishwas Mehta. Senior IAS officer Vishwas Mehta has been appointed as the new chief secretary of Kerala. Dr Mehta, who’s now Additional Chief Secretary (Home), will assume office on June 1.

5. Who has been appointed as chairman of GE Power India Ltd (GEPIL)?
a) Vishal Keerti Wanchoo
b) Abhay Krishna
c) Advik Krishna
d) Mahesh Palashikar

Click here to View Answer
Answer d) Mahesh Palashikar. GE Power India Ltd (GEPIL), formerly known as Alstom India, has designated Mahesh Shrikrishna Palashikar as its Additional Director and Non-Executive Chairman effective May 27, 2020.

6. Who has become Kerala’s First Woman DGP?
a) Keerthy Vas
b) Sreelekha
c) Akshara Premkumar
d) Anuradha M Nair

Click here to View Answer
Answer c) Sreelekha. Kerala Police will get its first woman Director General when R.Sreelekha assumes office as the new head of the Kerala Fire and Rescue Services on June 1.

7. Which is the capital of Taiwan?
a) Ankara
b) Taipei
c) Istanbul
d) Amman

Click here to View Answer
Answer b) Taipei. Taiwan’s President Tsai Ing-wen secured a landslide victory in presidential elections with voters resoundingly handing its first female leader a second term.

8. International Day of Action for Women’s Health is observed on ______________.
a) June 02
b) May 28
c) May 17
d) August 08

Click here to View Answer
Answer b) May 28. May 28 is the International Day of Action for Women’s Health, which for over 30 years, women’s* rights advocates and allies in the sexual and reproductive health and rights (SRHR) .

9. Menstrual Hygiene Day is observed on __________.
a) November 03
b) May 28
c) September 16
d) April 24

Click here to View Answer
Answer b) May 28. It was initiated by the German-based NGO WASH United in 2014 and aims to benefit women and girls worldwide.

10. Theme for Menstrual Hygiene Day 2020 is ______________.
a) Importance of good menstrual hygiene
b) Hygiene in periods
c) Periods in Pandemic
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Periods in Pandemic.

11. World Hunger Day is observed on ____________.
a) March 29
b) January 10
c) May 28
d) October 04

Click here to View Answer
Answer c) May 28. As we observe the World Hunger Day on May 28 amidst the pandemic’s onslaught, it is time to revisit the structural challenges behind this human crisis.

Leave a Comment