Current Affairs Quiz – May 28 2018

Current Affairs Quiz – May 28 2018

1. Swadeshi’ SIM cards is launched by__________.
a) NITI Aayog
b) Patanjali
c) Dabur
d) Hindustan Unilever

Click here to view Answer
Answer b) Patanjali. Yoga guru Ramdev’s Patanjali Ayurved launched ‘Swadeshi Samriddhi’ SIM cards, in partnership with state-owned telecom operator BSNL.

2. Who is the CFO of RBI?
a) Sudha Balakrishnan
b) Vijitha Ravi
c) Subbulakshmi B
d) Hima Ravindran L

Click here to view Answer
Answer a) Sudha Balakrishnan. The RBI has appointed Chartered Accountant Sudha Balakrishnan as its first-ever Chief Financial Officer (CFO). Until recently, Balakrishnan was a Vice President with the National Securities Depository Limited (NSDL), India’s first and largest depository.

3. India launches second IT corridor in ____________.
a) Russia
b) Japan
c) USA
d) China

Click here to view Answer
Answer d) China. India launched its second IT corridor in China in the southwestern city of Guiyang which will focus on Big Data. Agreements worth ₹38 crore were signed at the launch of the corridor by Guiyang Municipal Government and India’s NASSCOM.

4. Which team has received a Fair play award in IPL 2018?
a) RR
b) CSK
c) KKR
d) MI

Click here to view Answer
Answer d) MI. Fairplay Award: Mumbai Indians.

5. Which country will host first edition of Global Wind Summit?
a) France
b) Poland
c) Germany
d) Austria

Click here to view Answer
Answer c) Germany. The first edition of the Global Wind Summit will be held in Hamburg, Germany, from September 25-28, 2018.

6. NATO in this “A” represents___________.
a) African
b) Atlantic
c) Asian
d) Arctic

Click here to view Answer
Answer b) Atlantic. One year after reaching partnership deal through a peace agreement with South America, Colombia has formally joined the North Atlantic Treaty Organization. Colombia joined the ranks of Afghanistan, Australia, Iraq, Japan, the Republic of Korea, Mongolia, New Zealand and Pakistan.

7. Which airport has been recognized as world’s first fully solar energy-powered airport by UNEP?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Cochin

Click here to view Answer
Answer d) Cochin. The United Nations Environment Programme has recognized Cochin International Airport Ltd (CIAL) as the world’s first fully solar energy-powered airport.

8. Which state government has introduced ‘Prakritik Kheti Khushhaal Kisaan Yojana’?
a) Sikkim
b) Meghalaya
c) Himachal Pradesh
d) Tripura

Click here to view Answer
Answer c) Himachal Pradesh. The state government of Himachal Pradesh has decided to promote organic farming. The state government has introduced ‘Prakritik Kheti Khushhaal Kisaan Yojana’ to enhance agricultural income by adopting low-cost climate-resilient Zero Budget Natural Farming System.

9. IMD to team up with ___________ for sending extreme weather warnings.
a) BSNL
b) Reliance
c) Airtel
d) All of these

Click here to view Answer
Answer a) BSNL. The India Meteorological Department (IMD) is teaming up with state-run Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) to send extreme weather warnings to people. BSNL has come up with a technology.

10. Which player has received a stylish player award in IPL 2018?
a) Rishabh Pant
b) Sunil Narine
c) Ambatti Rayudu
d) Ishan Kishan

Click here to view Answer
Answer a) Rishabh Pant. Stylish Player : Rishabh Pant.

Leave a Comment