Current Affairs Quiz – May 26 & 27 2021

Current Affairs Quiz – May 26 & 27 2021

Current Affairs Quiz– May 26 & 27 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who has been appointed as the new CBI Chief?
a) Rakesh Asthana
b) YC Modi
c) Subodh Jaiswal
d) SS Deswal

Click here to View Answer
Answer c) Subodh Jaiswal. IPS officer, Subodh Jaiswal has been appointed Director of the Central Bureau of Investigation (CBI). He was the most senior officer among the three shortlisted for the post of CBI Director.

2. Which nation recently honoured Nobel Laureate Amartya Sen with its top award in social sciences?
a) Denmark
b) France
c) Spain
d) Germany

Click here to View Answer
Answer c) Spain. Indian economist and Nobel Laureate Amartya Sen was awarded Spain’s top Princess of Asturias Award in the Social Sciences category on May 26, 2021.

3. Guillermo Lasso has taken oath as first right-wing President of which nation in 14 years?
a) Venezuela
b) Colombia
c) Peru
d) Ecuador

Click here to View Answer
Answer d) Ecuador. Guillermo Lasso was sworn in on May 24, 2021 as Ecuador’s first right-wing president in 14 years. He won Ecuador’s Presidential Elections 2021 with over 52 percent of votes against Andres Arauz.

4. India-Israel signed 3-year program for Cooperation in which field?
a) Agriculture
b) IT
c) Defence
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Agriculture. Under the new work programme, 13 Centres of Excellence (CoEs) were set up to make Indian farmers aware of Israeli farm and water technologies.

5. Which healthcare company won Gold Stevie Award 2021?
a) Athena Health
b) Spice Health
c) AGS Health
d) Omega Healthcare

Click here to View Answer
Answer b) Spice Health. SpiceHealth, a healthcare company founded by the promoters of SpiceJet, has won the Gold Award at the 2021 Asia-Pacific Stevie Awards for ‘Most Valuable Medical Innovation’ under Covid19.

6. Smart Kitchen Scheme has introduced by___________.
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Chief Minister of Kerala, Pinarayi Vijayan, announced a secretary level committee will formulate guidelines and recommendations on implementation of “Smart Kitchen Scheme” in state to fulfil commitments of LDF.

7. NASA Partnered with ________to develop Earth System Observatory.
a) DRDO
b) RSA
c) ISRO
d) CSA

Click here to View Answer
Answer c) ISRO . The US space agency, National Aeronautics and Space Administration (NASA) is developing a new system called the Earth System Observatory, to mitigate efforts related to climate change and disaster mitigation.

8. Cheetah to be re-introduced in India from ____________ in November.
a) Africa
b) Canada
c) America
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Africa. Cheetah, the world’s fastest land animal which was declared extinct in India in 1952, is expected to be re-introduced into the country in November this year at the Kuno National Park in Madhya Pradesh.

Leave a Comment