Current Affairs Quiz – May 24 2018

Current Affairs Quiz – May 24 2018

1. Who has been appointed as CEO of Airtel Payments Bank?
a) Biswesh Kumar H
b) Anubrata Biswas
c) Shakundhala Devi
d) Anupam Kumar

Click here to view Answer
Answer b) Anubrata Biswas. Airtel Payments Bank has appointed former ICICI Bank senior executive Anubrata Biswas as its MD and CEO. Biswas was the joint general manager and retail business head (South India) for ICICI Bank.

2. Who is the supreme leader of North Korea?
a) Kim Ju-ae
b) Kim Il-sung
c) Ri Sol-ju
d) Kim Jong-un

Click here to view Answer
Answer d) Kim Jong-un. US President Donald Trump cancelled the talks scheduled for June 12 with North Korean leader Kim Jong-un, citing North Korea’s recent “tremendous anger and open hostility”.

3. IIT-Kanpur signs 15-crore deal to make __________ in India.
a) Flying cars
b) Automatic cars
c) Electric cars
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Flying cars. IIT-Kanpur researchers have signed a ?15-crore MoU with VTOL Aviation India to develop vertical takeoff and landing (VTOL) craft prototypes, potentially to be used as flying taxis.

4. Who has been appointed as chairperson of Punjab & Sind Bank?
a) Charan Singh
b) Pawan Kumar
c) VK Das
d) Dharam Singh

Click here to view Answer
Answer a) Charan Singh. Former RBI Director Charan Singh has been appointed at Punjab & Sind Bank.

5. Who has been appointed as chairperson of Dena Bank?
a) Shanjal M
b) Smruthi Das
c) Anjali Bansal
d) Rajesh Sharma

Click here to view Answer
Answer c) Anjali Bansal. Anjali Bansal, former MD of TPG Private Equity, has been appointed at Dena Bank.

6. Who has been appointed as chairperson of Central Bank of India?
a) Tapan Ray
b) Lipin Das
c) Sibin Boban
d) L Nitheesh Kumar

Click here to view Answer
Answer a) Tapan Ray. Former Corporate Affairs Secretary Tapan Ray will take charge at Central Bank of India.

7. According to Switzerland-based IMD World Competitiveness Center, India climbs ____ in global competitive rankings.
a) 28th
b) 35th
c) 44th
d) 56th

Click here to view Answer
Answer c) 44th. India has jumped one spot to 44th this year in global competitive rankings released by Switzerland-based IMD World Competitiveness Center.

8. Which has become the 193rd nation to join the Chemical Weapons Convention?
a) Jordan
b) West Bank
c) Jersulam
d) Palestine

Click here to view Answer
Answer d) Palestine. Palestine has become the 193rd nation to join the Chemical Weapons Convention and the move will take effect on June 16.

9.Who is the PM of Netherland?
a) Geert Wilders
b) Mark Rutte
c) Jesse Klaver
d) Alexander Pechtold

Click here to view Answer
Answer b) Mark Rutte. Prime Minister Narendra Modi and Netherlands Prime Minister Mark Rutte, who is in India at PM Modi’s invitation held wide-ranging discussions on bilateral and international issues.

10. Which union minister has launched Samagra Shiksha scheme?
a) Ravi Shankar Prasad
b) Prakash Javadekar
c) Piyush Goyal
d) Nirmala Sitharaman

Click here to view Answer
Answer b) Prakash Javadekar. Human Resource Development Minister Prakash Javadekar launched Samagra Shiksha scheme for school education.

11. Who has become only woman in the world to climb three highest peaks in Nepal?
a) Nima Jangmu Sherpa
b) Druhi Devi
c) Eenakshi Bindhra
d) none of these

Click here to view Answer
Answer a) Nima Jangmu Sherpa. Nima Jangmu Sherpa, a Nepali woman created a world record by scaling three highest mountains in a single climbing season. 28 year old Nima Jangmu has become only woman in the world to climb three highest peaks in Nepal above 8,000 meters in one season within 25 days.

12. India’s first National Sports University is set up in ____________.
a) Manipur
b) Nagaland
c) Assam
d) Tripura

Click here to view Answer
Answer a) Manipur. The Union Cabinet approved an ordinance to set up the country’s first national sports university in Manipur. The Manipur government has already allocated land for the proposed university.

13. According to WHO, Which country has become first country in south-east Asia to eliminate Trachoma?
a) Bhutan
b) Bangladesh
c) Nepal
d) India

Click here to view Answer
Answer c) Nepal. The World Health Organization (WHO) has validated Nepal for having eliminated trachoma as a public health problem – a milestone, as the country becomes the first in WHO’s South-East Asia Region to defeat the world’s leading infectious cause of blindness.

14. Pakistan hosted SCO Regional Anti-Terrorist Structure meeting in ___________.
a) Lahore
b) karachi
c) Peshawar
d) Islamabad

Click here to view Answer
Answer d) Islamabad. Pakistan hosted its first ever Shanghai Cooperation Organisation-Regional Anti-Terrorist Structure (SCO-RATS) three day meeting in Islamabad. Issue related to terrorist threats in the region and how to overcome them were discussed.

15. Who has been appointed as Chairman of Press Council of India?
a) Vinu Nair
b) CK Prasad
c) Srimathi R
d) Nabeel Aslam

Click here to view Answer
Answer b) CK Prasad. Former Supreme Court judge C K Prasad has been appointed the chairman of the Press Council of India (PCI) for a second term. Prasad headed the media watchdog for three years from November 2014. He had succeeded Justice Markanday Katju.

16. What is the capital of Morocco?
a) Rabat
b) Fes
c) Meknes
d) Tangier

Click here to view Answer
Answer a) Rabat. The Union Cabinet has given its ex-post facto approval for the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Morocco on India-Morocco Cooperation in Renewable Energy. The MoU was signed on 10th April, 2018 in New Delhi.

17. What is the currency of Denmark?
a) Dinar
b) Dollor
c) Danish krone
d) Euro

Click here to view Answer
Answer c) Danish krone. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its ex-post facto approval to the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Denmark regarding cooperation in the areas of food safety.

18. Who is the president of Angola?
a) Bornito de Sousa
b) Isabel dos Santos
c) Ana Dias Lourenço
d) João Lourenço

Click here to view Answer
Answer d) João Lourenço . The Union Cabinet has been apprised of the Memorandum of Understanding (MoU) the between India and Angola for promoting bilateral cooperation in the field of Electronics and Information Technology.

1 Comment

  • I want all questions paper for hssc sub inspector and constable exam. Please provide all stuff about it.

Leave a Comment