Current Affairs Quiz – May 23 & 24 2020

Current Affairs Quiz – May 23 & 24 2020

1. India became the ____________ largest producer of Personal Protective Equipment in the world.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer b) Second. India became the second largest producer of Personal Protective Equipment in the world. China is the leading producer of PPE in the world. The Ministry of Textiles has been taking several measures to maintain the quality of PPE alongside manufacturing.

2. International Day to End Obstetric Fistulais is observed on _____________.
a) June 20
b) August 13
c) May 23
d) April 07

Click here to View Answer
Answer c) May 23. The United Nations has observed the International Day to End Obstetric Fistula since 2013. The day, 23 May, is meant to raise awareness of this issue and mobilize support around the globe.

3. Who has been appointed as new chairman of Nabard?
a) Sri Raman Reddy
b) Aravind Moorthy
c) Vikash Gowda
d) Govinda Rajulu

Click here to View Answer
Answer d) Govinda Rajulu. A senior agriculture scientist from the state, Chintala Govinda Rajulu has been named as next chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD).

4. Who has been appointed by the World Bank to a key position on climate change and disaster management in South Asia region?
a) Meera Das
b) Kamna Rao
c) Abhimanyu Ramdev
d) Abhas Jha

Click here to View Answer
Answer d) Abhas Jha. Indian economist Abhas Jha has been appointed by the World Bank to a key position on climate change and disaster management in South Asia region. The announcement was made by the World Bank on May 22, 2020.

5. Commonwealth Day in India is observed on __________.
a) May 24
b) November 02
c) June 28
d) May 04

Click here to View Answer
Answer a) May 24. Commonwealth Day, replacing the former Empire Day, is the annual celebration of the Commonwealth of Nations.

6. Who became the best-paid athlete in the history of women’s sport?
a) Anju George
b) Naomi Osaka
c) Serena Williams
d) Maria Sharapova

Click here to View Answer
Answer b) Naomi Osaka. Japanese tennis star Naomi Osaka has become the highest-paid female athlete in sporting history, raking in $37.4 million in prize money and endorsements in the past 12 months, according to Forbes.

7. Mohit Baghel who passed away at 26, is associated with__________.
a) Actor
b) Journalist
c) Social Activist
d) Vocalist

Click here to View Answer
Answer a) Actor. Actor Mohit Baghel, best known for playing Amar Chaudhary in superstar Salman Khan’s Ready, died of cancer, reported news agency PTI. He was 26.

8. The headquarters of NABARD is situated in____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Pune

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai.

9. Which company has announced to invest Rs 11367 crore or USD 1.5 billion in Jio Platforms for a stake of 2.32%?
a) KKR
b) Blackstone
c) Bain Capital
d) The Carylye Group

Click here to View Answer
Answer a) KKR. New York-based Private equity firm KKR has announced to invest Rs 11367 crore or USD 1.5 billion in Jio Platforms for a stake of 2.32%.

Leave a Comment