Current Affairs Quiz – May 23 2019

1. Which Indian group company has become India’s most valuable by way of market capitalization (m-cap)?
a) Tata Group
b) HDFC Group
c) Reliance Group
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) HDFC Group. HDFC Group Overtakes Tata Group As Indias Most Valuable. HDFC group overtaken the 151-year-old Tata group to emerge as India’s most valuable by way of market capitalization (m-cap).

2. World Tortoise Day is observed on __________.
a) 10 May
b) 15 May
c) 20 May
d) 23 May.

Click here to view Answer
Answer d) World Tortoise Day is observed on 23rd May. World turtle day is observed on 23rd May. It is sponsored yearly since 2000 by American Tortoise Rescue.

3. Which city has topped the list of most vulnerable cities to cyber attacks in 2019?
a) Chennai
b) Delhi
c) Mumbai
d) Bangalore.

Click here to view Answer
Answer c) Mumbai. Mumbai tops the list of most vulnerable cities to cyberattacks in 2019. Recently, Quick Heal Security Labs in its report titled “The Annual Threat Report 2019” has disclosed that Mumbai topped the list of 15-city which are more vulnerable to cyber attacks in 2019.

4. India ranked______th in Kids Right Index.
a) 110
b) 117
c) 125
d) 150.

Click here to view Answer
Answer b) 117. The annual global index named Kids Right Index has ranked countries on the basis of how much they are involved and equipped to improve child rights. India ranked 117th out of 181 countries.

5. Who ranked first on Hurun India Art List 2019 with estimated sales of Rs. 168.25 crore?
a) Anish Kapoor
b) Adhitya Varma
c) Hari Krishnan
d) Ranjith Kumar

Click here to view Answer
Answer a) Anish Kapoor. Sculptor Anish Kapoor ranked first on Hurun India Art List 2019 with estimated sales of Rs. 168.25 crore.

6. Who has become the country’s first woman fighter to undertake to missions by day?
a) Bhawana Kanth
b) Bala Deepika
c) Divya Kumari
d) Sunitha Zeol

Click here to view Answer
Answer a) Bhawana Kanth. Flight Lieutenant Bhawana Kanth has become the country’s first woman fighter be qualified to undertake to missions by day on a fighter aircraft in the IAF. This comes after she completed her day operational syllabus as a fighter pilot on the MiG-21 Bison supersonic aircraft.

7. Who will be the new CM of Andhra Pradesh?
a) Ummareddy Venkateswarlu
b) Chandrababu Naidu
c) Jagan Mohan Reddy
d) Vardarajalu

Click here to view Answer
Answer c) Jagan Mohan Reddy. YSRCP chief YS Jagan Mohan Reddy will take oath as Andhra Pradesh Chief Minister on May 30, party’s senior leader Ummareddy Venkateswarlu announced.

8. Who has become first HIV-infected climber to scale Everest?
a) Rajeev Sukhla
b) Amit Choudary
c) Ankit jain
d) Gopal Shrestha

Click here to view Answer
Answer d) Gopal Shrestha. Gopal Shrestha, a 56-year-old from Nepal’s Pokhara, on Wednesday became the first HIV-infected climber to scale the world’s highest peak, the Mount Everest.

9. Who has presented with an honorary degree by the prestigious Yale University?
a) Ramcharan Govind
b) Ankita
c) Indra Nooyi
d) Rishabh

Click here to view Answer
Answer c) Indra Nooyi. Indra Nooyi was presented with an honorary degree by the prestigious Yale University. Former PepsiCo chairman and CEO Indra Nooyi was presented with an honorary degree by the prestigious Yale University, her alma mater.

10. Brahmos in joint venture between ___________.
a) India and Russia
b) India and China
c) India and Japan
d) India and USA

Click here to view Answer
Answer a) India and Russia. IAF successfully test fired the aerial version of the supersonic BrahMos cruise missile. The Indian Air Force (IAF) successfully test fired the aerial version of the supersonic BrahMos cruise missile from a Su-30 MKI fighter aircraft at the Andaman and Nicobar Islands.

Leave a Comment