Current Affairs Quiz – May 23 2018

Current Affairs Quiz – May 23 2018

1. According to ESPN’s annual rankings, Who has been named as the world’s most famous athlete?
a) Lionel Messi
b) Virat Kohli
c) Cristiano Ronaldo
d) LeBron James

Click here to view Answer
Answer c) Cristiano Ronaldo. Real Madrid forward Cristiano Ronaldo has been named as the world’s most famous athlete for the third straight year in ESPN’s annual rankings. Ronaldo’s rival Lionel Messi ranked third in the list based on social media following and endorsements, while NBA star LeBron James was placed second.

2. Who is the CM of Karnataka?
a) HD Kumaraswamy
b) Parameshwara
c) KR Ramesh Kumar
d) GD Gowda

Click here to view Answer
Answer a) HD Kumaraswamy. JD(S) leader HD Kumaraswamy took oath as the 24th Chief Minister of Karnataka and will lead the Congress-JD(S) coalition government. Further, Karnataka Congress chief G Parameshwara took oath as the Deputy CM while Congress MLA KR Ramesh Kumar became the Assembly Speaker.

3. Who has become 1st Polish author to win Man Booker?
a) Jerzy Pilch
b) Agnieszka Holland
c) Andrzej Stasiuk
d) Olga Tokarczuk

Click here to view Answer
Answer d) Olga Tokarczuk. JD(S) leader HD Kumaraswamy took oath as the 24th Chief Minister of Karnataka and will lead the Congress-JD(S) coalition government. Further, Karnataka Congress chief G Parameshwara took oath as the Deputy CM while Congress MLA KR Ramesh Kumar became the Assembly Speaker.

4. Elon Musk-led SpaceX is launched by which space agency?
a) ISRO
b) China National Space agency
c) JAXA
d) NASA

Click here to view Answer
Answer d) NASA. Elon Musk-led SpaceX launched twin NASA satellites that would track the Earth’s water movement and ice melt. The GRACE-FO satellites are at an 490-km altitude in a near-polar orbit, circling the Earth once every 90 minutes.

5. Philip Roth passed away at 85, is associated with___________.
a) Lyricist
b) Journalist
c) Author
d) Politician

Click here to view Answer
Answer c) Author. Author Philip Roth, who was both hailed and derided for laying bare the neuroses and obsessions that haunted the modern Jewish-American experience, died at the age of 85.

6. Bhavantar Bhugtan Yojana scheme is associated with___________.
a) Healthcare
b) Agriculture
c) Education
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Agriculture. The aim of the scheme is to primarily support farmers in case of distressed sales in the mandis which fetches them prices below the Minimum support prices (MSP).

7. Who has been appointed as the BHEL Director?
a) Aravind K Ramamoorthy
b) V Arun Sathyan
c) Pravin L. Agrawal
d) Praveen Kumar

Click here to view Answer
Answer c) Pravin L. Agrawal. State-run power equipment maker Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) appointed Pravin L. Agrawal as a part-time official director on its board. An Indian Forest Service officer, Agrawal is presently joint secretary in the Department of Heavy Industry (DHI), Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises.

8. My MP Rojgar Portal aim is to provide___________.
a) Loan for students
b) Pension for adults
c) Jobs to Youths
d) All of these

Click here to view Answer
Answer c) Jobs to Youths. The Chief Minister of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan launched ‘My MP Rojgar Portal’ to provide jobs to youths as per their educational qualification, skills, and interest and ensure availability of able candidates to employers as per the need of their business.

9. According to Lancet Study, India ranks _____ among 195 countries in healthcare access, quality.
a) 80th
b) 96th
c) 129th
d) 145th

Click here to view Answer
Answer d) 145th. India ranks 145th among 195 countries in terms of quality and accessibility of healthcare, behind its neighbours like China, Bangladesh, Sri Lanka and Bhutan, according to a Lancet study. Goa and Kerala had the highest scores in 2016, each exceeding 60 points, whereas Assam and Uttar Pradesh had the lowest, each below 40.

10. Which State Government has launched a new software, ‘Nidaan’?
a) Maharastra
b) Madhya Pradesh
c) Haryana
d) Rajastan

Click here to view Answer
Answer d) Rajastan. A new software, ‘Nidaan’, has been launched in Rajasthan for presumptive diagnosis and monitoring of seasonal and non-communicable diseases as well as the trends of ailments found in specific areas.

1 Comment

Leave a Comment