Current Affairs Quiz – May 22 2018

Current Affairs Quiz – May 22 2018

1. Who has been appointed as the Deputy CM of Karnataka?
a) G Parameshwara
b) Ramesh Kumar
c) Maheswara M
d) Sandeep GD

Click here to view Answer
Answer a) G Parameshwara. After the JD(S)-Congress announced the cabinet positions in Karnataka, five-time Congress MLA G Parameshwara was selected as the Karnataka Deputy Chief Minister. Parameshwara, who has served as Karnataka Congress Committee President for over seven years, is the first Dalit leader to be appointed to the post.

2. According to IndiaSpend analysis of national health data, Which Indian state has the lowest meat consumption?
a) Maharastra
b) Uttar Pradesh
c) Punjab
d) Jammu and Kashmir

Click here to view Answer
Answer c) Punjab. Punjab has the lowest consumption of meat in India, with 10% of the men and 4% of the women in the state eating meat weekly, the IndiaSpend analysis of national health data has revealed.

3. Hemu Adhikari passed away at 81, is associated with___________.
a) Politician
b) Cinema
c) Journalist
d) Lyricist

Click here to view Answer
Answer b) Cinema. Actor Hemu Adhikari, known for his cameo appearance in Rajkumar Hirani’s ‘Lage Raho Munna Bhai’, passed away at 81 due to a lung ailment at his residence in Dadar, Mumbai on Monday.

4. Which company has acquired Chennai-based TicketNew?
a) Amazon
b) Flipkart
c) Shopclues
d) Paytm

Click here to view Answer
Answer d) Paytm. Paytm, the brand owned by One97 Communications, has acquired Orbgen Technologies, the entity that operates Chennai-based online ticketing platform TicketNew. Sources put the deal size at around $40 million. Last year TicketNew raised Rs 1.2 billion from Chinese e-commerce giant Alibaba.

5. Chhattisgarh would get a specialised anti-Naxal combat force called ___________.
a) Red Lines
b) Black Panther
c) Anti-Naxals Force
d) Red Force

Click here to view Answer
Answer b) Black Panther. Union Home Minister Rajnath Singh said Chhattisgarh would get a specialised anti-Naxal combat force called the “Black Panther”, on the lines of the Greyhounds unit.

6. International Bio-diversity Day is observed on__________.
a) May 11
b) May 17
c) May 20
d) May 22

Click here to view Answer
Answer d) May 22. The United Nations has proclaimed May 22 The International Day for Biological Diversity (IDB) to increase understanding and awareness of biodiversity issues. The aim to celebrate the International Day for Biological Diversity is to make people aware of the importance of biodiversity issues.

7. Theme of International Bio-diversity Day 2018 is_____________.
a) Celebrating 25 Years of Action for Biodiversity
b) Celebrating 25 Years of Duties for Biodiversity
c) Celebrating 25 Years of Rights for Biodiversity
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Celebrating 25 Years of Action for Biodiversity. Theme for 2018 – Celebrating 25 Years of Action for Biodiversity. The theme was chosen to mark the 25th anniversary of the entry into force of the Convention on Biological Diversity and to highlight progress made in the achievement of its objectives at the national and global levels.

8. First commercial flight of Arunachal Pradesh lands at ___________.
a) Itanagar
b) Dibrugarh
c) Pasighat
d) Tezu

Click here to view Answer
Answer c) Pasighat. A wartime airstrip laid 66 years ago helped Arunachal Pradesh create history by becoming the last of the eight northeastern States to be on India’s commercial flight service map. Pasighat Airport, too, made it to the record books — as India’s easternmost airport with civilian operations.

9. Which country has won Asian champions trophy 2018?
a) North Korea
b) South Korea
c) India
d) China

Click here to view Answer
Answer b) South Korea. The Indian women’s Hockey team failed to defend its crown at the fifth Asian Champions Trophy, as it lost to hosts South Korea, 0-1 in the summit clash at Donghae City, South Korea.

10. Who won T.K. Ramanathan Award For 2017-18?
a) Chidambara Raj
b) Raja Karkuvel
c) Suresh Kumar
d) Prajnesh Gunneswaran

Click here to view Answer
Answer d) Prajnesh Gunneswaran. Prajnesh Gunneswaran won the prestigious T.K. Ramanathan award for the year 2017-18 at the Tamil Nadu Tennis Association (TNTA) annual day function at the SDAT tennis stadium. He received a cash prize of Rs. 30,000.

11. Tamil Nadu is planning to build Indias next generation defence aircraft at____________.
a) Madurai
b) Trichy
c) Chennai
d) Coimbatore

Click here to view Answer
Answer d) Coimbatore. The Aeronautical Development Agency (ADA), which had conceived and designed the Light Combat Aircraft (LCA) Tejas, has set the ball rolling for building the next generation defense aircraft, the Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA), by extending an invitation to private players in Coimbatore to build a technology demonstrator.

12. Which director has won Cannes’ Top award?
a) Hirokazu Kore-eda
b) Apichatpong Weerasethakul
c) Xi Chiang
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Hirokazu Kore-eda. Asian, Arab, and women filmmakers scored big at the closing ceremony of the 71st Cannes Film Festival, while Japanese director Hirokazu Kore-eda took home the top prize — the Palme d’Or.

Leave a Comment