Current Affairs Quiz – May 20 & 21 & 22 2020

Current Affairs Quiz – May 20 & 21 & 22 2020

1. Who has been honoured with the 2019 Alexander Dalrymple Award?
a) CM Bodge
b) Rahul Diwari
c) Vinay Badhwar
d) Deva Shasha

Click here to View Answer
Answer c) Vinay Badhwar. Vice Admiral Vinay Badhwar, the National Hydrographer to the government of India, has been honoured with the 2019 Alexander Dalrymple Award in recognition of his outstanding contribution to Indian hydrography and across the wider Indian Ocean region, the UK Hydrographic Office (UKHO) said in a statement.

2. World Metrology Day is observed on ___________.
a) June 08
b) July 16
c) May 20
d) August 03

Click here to View Answer
Answer c) May 20. World Metrology Day is an event occurring on 20 May celebrating the International System of Units. The date is the anniversary of the signing of the Metre Convention in 1875.

3. World Bee Day is observed is on _____________.
a) September 18
b) October 15
c) November 02
d) May 20

Click here to View Answer
Answer d) May 20. The purpose of the international day is to acknowledge the role of bees and other pollinators for the ecosystem.

4. The theme for World Bee Day is _______________.
a) Let them do
b) Save the Bees
c) For the ecosystem
d) Role of bees and other pollinators

Click here to View Answer
Answer b) Save the bees.

5. Who has been appointed as new President for Indian Steel Association?
a) Dilip Oommen
b) Ram Patel
b) Jai Shankar Yadav
d) Pachakola Rao

Click here to View Answer
Answer a) Dilip Oommen. “Dilip Oommen, CEO, Arcelor Mittal Nippon Steel India has taken over as President of ISA. This was decided in the Extra Ordinary Board Meeting of ISA, May 19, 2020,” the body said in a statement.

6. Ratnakar Matkari who passed away at 81, is associated with_____________.
a) Writer
b) Actor
c) Politician
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer a) Writer. Veteran Marathi writer and playwright Ratnakar Matkari has died, family sources said. Matkari, 81, considered a pioneer of the children’s drama movement in Marathi, died at a hospital in suburban Marol here late Sunday night, a BMC official said.

7. Kevin Mayer had been appointed as new CEO of _____________.
a) Alibaba
b) Tik Tok
c) Youtube
d) Adobe

Click here to View Answer
Answer b) Tik Tok. Kevin Mayer, a high-ranking Disney executive who was recently passed over for the company’s CEO position, will join the social media platform TikTok as its chief executive, Disney.

8. International Tea Day is observed on___________.
a) May 01
b) March 26
c) May 21
d) June 08

Click here to View Answer
Answer c) May 21. The United Nations observes International Tea Day. The resolution to celebrate International Tea Day was adopted in 2019 by the United Nations food and Agriculture Organization.

9. India is ___________largest tea producing country in the world.
a) First
b) second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer b) Second. India is the second largest tea producing country after China. Also, India is the largest consumer of tea in the world. India consumes around 30% of global tea output.

10. Who has taken charge as WHO Executive Board chairman?
a) Nirmala Sitharaman
b) Harsh Vardhan
c) Arjun Munda
d) Kiren Rijiju

Click here to View Answer
Answer b) Harsh Vardhan. India would now be playing a more prominent role at the World Health Organisation (WHO), with Union Health Minister Dr Harsh Vardhan reportedly set to take charge as chairman of the WHO Executive Board.

11. Who has been appointed as led ICC committee recommends ban on saliva due to COVID-19 pandemic, wants non-neutral umpires?
a) Rahul Dravid
b) Saurav Ganguly
c) Anil Kumble
d) MS Dhoni

Click here to View Answer
Answer c) Anil Kumble. Cricket is set to do away with one of its oldest practices the use of saliva to shine the ball as an Anil Kumble-led ICC committee recommended banning it owing to the COVID-19 pandemic.

12. WHo is the current Secretary of Ministry of Aayush?
a) Harshan Kumar
b) Mohan Acharya
c) Vaidya Rajesh Kotecha
c) Ravi Shankar

Click here to View Answer
Answer c) Vaidya Rajesh Kotecha. Ayurveda expert Vaidya Rajesh Kotecha has got two years extension as the secretary, Ministry of Ayush, according to an official order issued.

13. World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development is observed on ____________.
a) May 21
b) June 16
c) October 29
d) December 04

Click here to View Answer
Answer a) May 21. The day provides us with an opportunity to deepen our understanding of the values of cultural diversity and to advance the four goals of the UNESCO Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions adopted on 20 October 2005.

14. National Anti-Terrorism Day is observed on ___________.
a) May 21
b) February 03
c) March 26
d) April 13

Click here to View Answer
Answer a) May 21. National Anti-Terrorism Day is observed on 21 May every year in India. The day aims to raise awareness about the anti-social act of terrorism and its impact on human suffering and lives.

15. National Anti-Terrorism Day marks the death anniversary of ______________.
a) Sardar Vallabhai Patel
b) Rajiv Gandhi
c) Mahatma Gandhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rajiv Gandhi. The day also aims to spread the message of peace and humanity and to promote unity among people. The seventh Prime Minister of India Rajiv Gandhi was assassinated on 21 May 1991.

16. Which state has launched Everybody will get employment scheme?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh State Government is to launch Everybody will get employment scheme. The scheme will be inaugurated by Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chouhan through video conferencing.

17. International Day for Biological Diversity is observed on _________.
a) May 01
b) April 03
c) April 24
d) May 22

Click here to View Answer
Answer d) May 22. International Day for Biological Diversity (IDB) is observed on 22 May. The day to increase understanding and awareness of biodiversity issues. It calls people to re-examine human relationship to the natural world.

18. The theme for 2020 International Day for Biological Diversity is ______________.
a) Re-examine human relationship to the natural world
b) Increase understanding and awareness of biodiversity issues
c) Biology and human
d) Our solutions are in nature

Click here to View Answer
Answer d) Our solutions are in nature.

19. With which country, India has signed Inland Water Transit and Trade Protocol?
a) Nepal
b) Bhutan
c) Bangladesh
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. India and Bangladesh signed the second Addendum of the Inland Water Transit and Trade Protocol in Bangladesh. Under the new protocol, the countries can ply on designated protocol route.

20. Blue Revolution: Cabinet approves Rs 20,050 crore scheme for ______________.
a) Fisheries sector
b) Agriculture sector
c) Science sector
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Fisheries sector. The Cabinet approved the Rs 20,050-crore Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) to bring about Blue Revolution through sustainable development of fisheries sector over next five years.

21. Which state has launched Rajiv Gandhi Nyay Yojana for farmers ?
a) Uttar Pradesh
b) Chhattisgarh
c) Himachal Pradesh
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Chhattisgarh. The Chhattisgarh government will launch a scheme to ensure “minimum income availability” to farmers of the state through direct bank transfer on the death anniversary of former prime minister Rajiv Gandhi May 21.

22. Amazon has started food delivery service in which Indian city?
a) Chennai
b) Bengaluru
c) Hyderabad
d) Kochi

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. Amazon is all set to launch its food-delivery business in India, throwing a challenge to homegrown players Swiggy and Zomato who are already reeling from coronavirus fallout. The ecommerce major will launch Amazon Food at select pin codes of Bengaluru.

23. Who has been appointed as new Prime Minister of Lesotho?
a) Moeketsi Majoro
b) Thomas Thabane
c) Somashi Kovashik
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Moeketsi Majoro. Moeketsi Majoro has been sworn in as Lesotho’s prime minister following the resignation of his embattled predecessor, Thomas Thabane. lesotho belongs to south africa.

Leave a Comment