Current Affairs Quiz – May 20 2019

1. Who has been voted best top-flight player in France?
a) Zenidine Zendine
b) Kylian Mbappe
c) Lionel Messi
d) Paul Pagba

Click here to view Answer
Answer b) Kylian Mbappe. Paris St-Germain’s Kylian Mbappe, who has already scored 32 goals this season, was named both the best player and best Under-21 player for the 2018-19 season on Sunday.

2. SIMBEX is an annual bilateral naval exercise between ___________.
a) India and North Korea
b) India and Malaysia
c) india and Japan
d) India and Singapore

Click here to view Answer
Answer d) India and Singapore. SIMBEX (Singapore India Maritime Bilateral Exercise) is an annual bilateral naval exercise between India and Singapore. It is being held from 16 May to 22 May 2019.

3. Aditya-L1 is associated with___________.
a) Rocket Mission
b) Insurance Scheme
c) Savings Scheme
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Rocket Mission. The Indian Space Research Organisation (ISRO), recently announced its planned seven mega missions, including Chandrayaan-2 (India’s second lunar exploration mission) which will be conducted over a period of next 10 years. The ISRO has also prepared a roadmap for next 30 years. Defined Missions – which include XPoSat (to study cosmic radiation in 2020) and Aditya-L1(to the Sun in 2021).

4. Who has been honoured with 2019 John F Kennedy Profile in Courage Award?
a) Nancy Pelosi
b) Chuck Schumer
c) Donald Trump
d) Paul Rayan Sam

Click here to view Answer
Answer a) Nancy Pelosi. The USA’s House of Representatives (lower house of US) Speaker Nancy Pelosi was honoured with 2019 John F Kennedy Profile in Courage Award.

5. Who has been headed by RBI to suggestions on promoting digital payment’ has submitted its report to RBI ?
a) Shakthikanta Das
b) Sathya Moorthy
c) Narayana Vel
d) Nandan Nilekani

Click here to view Answer
Answer d) Nandan Nilekani. The Reserve Bank of India (RBI) appointed committee on ‘suggestions on promoting digital payment’ has submitted its report to RBI Governor Shaktikanta Das. The committee was headed by Nandan Nilekani, also known as Aadhaar Architect.

6. India delivers First Pair of Mi-24 helicopters to _____________.
a) Bangladesh
b) Afghanistan
c) Nepal
d) Bhutan

Click here to view Answer
Answer b) Afghanistan. India recently handed over two Mi-24 attack helicopters to Afghanistan. The helicopters were formally handed over by Indian Ambassador to the acting Minister of National Defence of Afghanistan at Kabul Air Force base.

7. National Training Workshop for 7th Economic Census was held at__________.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Pune
d) New Delhi

Click here to view Answer
Answer d) New Delhi. A comprehensive training strategy called National Training Workshop of Master Trainers to impart training to trainers engaged in upcoming 7th Economic Census was held at Indian Habitat Center in the New Delhi.

8. Who has been appointed as CEO of ILFS Engineering ?
a) Ashik Abbas
b) Sadham Hussain
c) Karim Raza Khan
d) Mohammed Rabeek

Click here to view Answer
Answer c) Karim Raza Khan. IL&FS Engineering appoints Karim Raza Khan as CEO. IL&FS Engineering and Construction Company Ltd. has appointed Kazim Raza Khan as its chief executive officer. Mr. Khan was appointed as the manager and key managerial personnel of the company on December 24, 2018.

9. Sudirman Cup is associated with which sports?
a) Tennis
b) Cricket
c) Badminton
d) Kabbadi

Click here to view Answer
Answer c) Badminton. PV Sindhu, Saina Nehwal to spearhead Indian challenge at Sudirman Cup in ChinaSudirman Cup tournament will begin at the Guangxi Sports Center Gymnasium in Nanning, China .

10. Who has claimed the Italian Open 2019 title?
a) Rafael Nadal
b) Novak Djokovic
c) Monte Carlo
d) Roland Garros

Click here to view Answer
Answer a) Rafael Nadal. Rafael Nadal claimed the Italian Open 2019 title. Rafael Nadal has won a record 34th ATP Masters 1000 title by defeating Novak Djokovic in the Italian Open final 2019. This is his ninth Rome title. Nadal dominated in a 6-0, 4-6, 6-1 win broke a tie with his longtime rival Djokovic.

11. Which state became first state to list Masala Bond in overseas market?
a) Tamil Nadu
b) kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karanataka

Click here to view Answer
Answer b) Kerala. Kerala became first state to list Masala Bond in overseas market. Kerala became the first state to tap into masala bond market by listing the Kerala Infrastructure Investment Fund Board (KIIFB)’s masala bond worth of USD 312 million (Rs 2,150 crore) in London Stock Exchange (LSE)’s International Securities Market (ISM).

12. Which country has set Guinness World Records of largest laundry lesson with the participation of 400 young men?
a) Australia
b) Poland
c) Thailand
d) India

Click here to view Answer
Answer d) India. India sets Guinness World Records of largest laundry lesson with the participation of 400 young men.India achieved a Guinness World Records of ‘largest laundry lesson’ with the participation of 400 young Indian men. The event was a part of #sharetheload campaign.

13. World Metrology Day is observed on__________.
a) May 10
b) May 13
c) May 18
d) May20

Click here to view Answer
Answer d) May 20. World Metrology Day is an event occurring on the 20th of May celebrating the International System of Units. The date is the anniversary of the signing of the Metre Convention in 1875 .

14. World Bee Day is observed on__________.
a) May 02
b) May 15
c) May 20
d) May 30

Click here to view Answer
Answer c) May 20. In order to further raise awareness of the importance of bees and to strengthen collaboration among stakeholders, the FAO and the Permanent Mission of the Republic of Slovenia will jointly organize an event.

Leave a Comment