Current Affairs Quiz – May 18 & 19 2020

Current Affairs Quiz – May 18 & 19 2020

1. World Hypertension Day is observed on _____________.
a) June 18
b) May 17
c) July 28
d) August 20

Click here to View Answer
Answer b) May 17. The day aims to promote public awareness of hypertension. It also encourages all the people across the world to prevent and control this silent killer.

2. The theme for World Hypertension Day 2020 is ______________.
a) Measure Your Blood Pressure, Control It, Live Longer
b) Prevent and control this silent killer.
c) Create awareness about raising high blood pressure
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Measure Your Blood Pressure, Control It, Live Longer.

3. Who is the new Prime Minister of Israel?
a) Benny Gantz
b) Knest Khant
c) Benjamin Netanyahu
d) Hamimula Nakur

Click here to View Answer
Answer c) Benjamin Netanyahu . Prime Minister Benjamin Netanyahu finally swore in his new government on 17 May for the fifth time.

4. ToD is Tour of Duty is implemented by_________.
a) Navy
b) Air Force
c) Railways
d) Army

Click here to View Answer
Answer d) Army. Indian Army has launched “ToD”. ToD is Tour of Duty. ToD is a three year internship for youths to work as officers and soldiers in the Indian Army.

5. NABARD- in this “R” represents______________.
a) Regional
b) Rural
c) Reinforcement
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rural. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned Rs 1,500 crore for Punjab to ensure continuous credit flow to farmers, through state cooperative banks, amid the COVID-19 pandemic.

6. Godrej Consumer Products Ltd (GCPL) acquires balance 25% stake in Canon Chemicals, belongs to____________.
a) Spain
b) Kenya
c) Italy
d) Canada

Click here to View Answer
Answer b) kenya. FMCG major Godrej Consumer Products Ltd (GCPL) announced acquisition of the balance 25 per cent stake in Kenya-based Canon Chemicals Ltd for an undisclosed sum.

7. World’s largest solar park is in____________.
a) USA
b) China
c) Japan
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. The Bhadla solar park in Rajasthan is the world’s largest such installation to date, covering more than 14,000 acres with total capacity of 2245 Mw.

8. Social Protection Response Programme signed between India and ______________.
a) World Bank
b) AIIB Bank
c) ADB
d) Reserve Bank

Click here to View Answer
Answer a) World Bank. The World Bank has assured 1 billion USD assistance to accelerate India’s COVID-19 Social Protection Response Programme. It aims to protect vulnerable households that are impacted due to COVID-19 pandemic.

9. India participated in the __________ World Health Assembly (WHA) on 18 May.
a) 73rd
b) 48th
c) 82nd
d) 51st

Click here to View Answer
Answer a) 73rd. India participated in the 73rd World Health Assembly (WHA) on 18 May. India was represented by Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare through video conference. WHA addressed Global Vaccine Plan, polio eradication, and neglected tropical diseases other than COVID-19.

10. ‘Goal’ programme launched by____________.
a) Renuka Singh Saruta
b) Narendra Modi
c) Arjun Munda
d) Harsh Vardhan

Click here to View Answer
Answer c) Arjun Munda. Union Minister for Tribal Affairs Arjun Munda launched the “GOAL (Going Online As Leaders)” programme of the Ministry of Tribal Affairs (MoTA) in partnership with Facebook at a Webinar in New Delhi.

11. Govt accepts Shekatkar recommendations to boost _____________.
a) Migrant Workers
b) MSME workers
c) Border roads projects
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Border roads projects. In a major boost to building strategic roads along India’s northern border with China, the government accepted and implemented three important recommendations relating to border infrastructure, made by the Shekatkar Committee in 2016.

12. Which country developed ‘iFeel-You’ bracelet for social distancing?
a) China
b) Italy
c) India
d) Spain

Click here to View Answer
Answer b) Italy. The Genoa-based Italian Institute of Technology (IIT) has developed “i-Feel you”, an intelligent bracelet which will help users respect social distancing rules.

13. Giphy has acquired by___________.
a) Microsoft
b) Google
c) Apple Inc
d) Facebook

Click here to View Answer
Answer d) Facebook. The social media giant Facebook just acquired Giphy— a popular website for making and sharing animated images or GIFs. Facebook and Giphy have not disclosed the cost of the acquisition, but according to news website Axios, the deal is placed at around $400 million.

14. Who has been appointed as CEO for Primary Steel and Integrated Mining Businesses for LIBERTY steel?
a) Paramjit Kahlon
b) Kishore Danda
c) Rahul Vamsi
d) Taraka Rao

Click here to View Answer
Answer a) Paramjit Kahlon. LIBERTY Steel Group has announced the appointment of Mr Paramjit Kahlon as CEO, Primary Steel and Integrated Mining, LIBERTY Steel Group.

Leave a Comment