Current Affairs Quiz – May 18 & 19 2018

Current Affairs Quiz – May 18 & 19 2018

1. Who has become the first female Director of CIA?
a) Gina Haspel
b) Ratcheal Sam
c) Markel Mashina
d) Steffy Haspel

Click here to view Answer
Answer a) Gina Haspel. The US Senate has voted in favour of appointing US President Donald Trump’s nominee Gina Haspel as intelligence agency CIA’s Director. With her appointment, Haspel became the first woman to lead the spy agency.

2. World’s 1st migraine-prevention drug approved for sale in________.
a) India
b) UK
c) US
d) China

Click here to view Answer
Answer c) US. US drug regulator has approved the sale of the first-ever medicine that prevents migraine, a debilitating headache which can last from hours to days, affecting nearly 15% people worldwide.

3. Who has become youngest Indian woman to scale Mount Everest?
a) Vasugi Kannan
b) Shivangi Pathak
c) Arunima Sinha
d) Anu Sharma

Click here to view Answer
Answer b) Shivangi Pathak. India’s Shivangi Pathak has become youngest women of the country to scale Mt Everest from Nepal side. Born in Hisar of Haryana Shivangi climbed Mt Everest to spread the message that women could overcome any obstacle to achieve their goals.

4. Zojila Tunnel is located in____________.
a) Himachal Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Sikkim
d) Jammu & kashmir

Click here to view Answer
Answer d) Jammu & kashmir. Prime Minister Narendra Modi will lay the foundation stone of Zojila Tunnel on the Srinagar-Leh National Highway in Leh. The project has been built at a cost of Rs 5200 cr. Prime Minister Modi personally monitored the progress of this critical project.

5. Bantony Castle is located in_____________.
a) Himachal Pradesh
b) Punjab
c) Maharastra
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Himachal Pradesh. The Himachal Pradesh government will spend 25 crore rupees on renovating and developing the historic British Raj ‘Bantony Castle Estate as a major tourist attraction.

6. Which company has become first Indian stock exchange to get US SEC’s DOSM recognition?
a) Abhijit Trading Company Ltd
b) BSE
c) B&A Ltd
d) Baba Arts Ltd

Click here to view Answer
Answer b) BSE. BSE, Asia’s oldest stock exchange, has become the first Indian exchange to be recognised as a designated offshore securities market (DOSM) by the U.S. Securities and Exchange Commission (SEC).

7. DGTR in this “T” represents__________.
a) Train
b) Tesla
c) Trade
d) Toronto

Click here to view Answer
Answer c) Trade. The Ministry of Commerce has issued a notification for a unified Directorate General of Trade Remedies (DGTR) that would subsume the Directorate General of Anti-dumping and Allied duties, Directorate General of Safeguards and some functions of the Directorate General of Foreign Trade.

8. According to UN WESP, India’s economy is projected to grow______% in 2018-19.
a) 6.1%
b) 6.5%
c) 7.6%
d) 7.8%

Click here to view Answer
Answer c) 7.6%. India’s economic growth is expected to climb to 7.5% in 2017-18 and 7.6% in 2018-19 supported by robust private consumption, a more supportive fiscal stance and benefits from past reforms, says a new United Nations report.

9. Who has been honoured for being ‘bridge builder between India and Europe’?
a) Puneeth Rajkumar
b) Amitabh Bachchan
c) Anushka Sharma
d) Sachin Tendulkar

Click here to view Answer
Answer b) Amitabh Bachchan. Megastar Amitabh Bachchan has been honoured by European Union for strengthening Europe-India cultural ties. The 75-year-old actor took to Twitter to share the pictures from the award ceremony and thanked EU Ambassador Tomasz Kozlowski for bestowing him with the honour.

10. Chelsea beat ___________to win their 8th FA Cup title.
a) Liverpool F.C.
b) Real Madrid C.F.
c) FC Barcelon
d) Manchester United

Click here to view Answer
Answer d) Manchester United. Chelsea defeated Manchester United 1-0 in the 2017/18 FA Cup final to win the title for the eighth time. Manchester United, who were featuring in an FA Cup final for a record-equalling 20th time, were denied a record-equalling 13th FA Cup title.

11. Who is the CM of Karnataka?
a) HD Kumaraswamy
b) Ediyurappa
c) Siddramaiah
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) HD Kumaraswamy. JD(S) leader HD Kumaraswamy has announced that Governor Vajubhai Vala invited the JD(S)-Congress post-poll alliance to form the Karnataka government, adding that he will be sworn in as the Chief Minister.

12. Who has been appointed as independent director of Tata Sons?
a) Athi Narayanan
b) Ranjith Premanand
c) Harish Manwani
d) Karthik Kumar

Click here to view Answer
Answer c) Harish Manwani. Hindustan Unilever (HUL) Non-Executive Chairman Harish Manwani has been appointed as an Independent Director of Tata Sons. Notably, Manwani will retire as the Non-Executive Chairman of HUL at the end of June.

13. Which country has unveil world’s first floating nuclear power station?
a) China
b) Japan
c) USA
d) Russia

Click here to view Answer
Answer d) Russia. Russia unveiled the world’s first floating nuclear power station at a ceremony in the port of the far northern city of Murmansk, where it will be loaded with nuclear fuel before heading to eastern Siberia.

14. Who is the head of USIBC India office?
a) Anuradha Premkumar
b) Ambika Sharma
c) Anupam Gupta
d) Karthiga Nair

Click here to view Answer
Answer b) Ambika Sharma. The U.S India Business Council named Ambika Sharma as its head for India. Ms. Sharma was Director General for International at the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). She is the highest ranked female executive of an Indian industry body.

15. Which Union Minister has Launched Intellectual Property Mascot IP Nani?
a) Suresh Prabhu
b) Nitin Jairam Gadkari
c) Uma Bharati
d) Jagat Prakash Nadda

Click here to view Answer
Answer a) Suresh Prabhu. Union Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu launched the Intellectual Property (IP) mascot ‘IP Nani’. The mascot was launched during a conference on the National Intellectual Property Rights Policy in New Delhi.

16. According to WHO, India saw_____tuberculosis cases per 1,00,000 population in 2016.
a) 169
b) 190
c) 211
d) 279

Click here to view Answer
Answer c) 211. India saw an estimated 211 cases of tuberculosis per 1,00,000 people in 2016, better than neighbouring Bangladesh and Myanmar which recorded 221 and 361 cases respectively in this category, according to the World Health Statistics 2018 released by WHO.

17. Who has been appointed as CMD of Coal India Limited?
a) Ajay Sharma
b) Hariharan
c) Vasudevan
d) Anil Kumar Jha

Click here to view Answer
Answer d) Anil Kumar Jha. Anil Kumar Jha, chairman and managing director of subsidiary Mahanadi Coalfields, is likely to take over as the chairman of its holding company, Coal India.

18. International Museum Day is observed on_______.
a) May 02
b) May 09
c) May 14
d) May 18

Click here to view Answer
Answer d) May 18. International Museum Day (IMD) is an international day a celebration that held every year on or around 18 May, coordinated by the International Council of Museums (ICOM).

19. International Museum Day 2018 theme is_____________.
a) Hyperconnected museum: New approaches, new publics
b) Hyperconnected museum: New approaches, new suggestions
c) Hyperconnected museum: New suggestions, new knowledge
d) Hyperconnected museum: New approaches, new Knowledge

Click here to view Answer
Answer a) Hyperconnected museum: New approaches, new publics. 2018 Theme – Hyperconnected museum: New approaches, new publics.

20. Which company has acquisition of Bhushan Steel?
a) Jindal Steel and Power
b) Steel Authority of India
c) Tata Steel Ltd
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Tata Steel Ltd. Bamnipal Steel Ltd (BNPL), a wholly-owned subsidiary of Tata Steel, has successfully completed the acquisition of a controlling stake, of 72.65 percent, in Bhushan Steel Ltd (BSL). Tata Steel Ltd had won the bid to acquire debt-laden Bhushan Steel Ltd (BSL) in an insolvency auction.

Leave a Comment