Current Affairs Quiz – May 17 2018

Current Affairs Quiz – May 17 2018

1. According to UN, Which city has become world’s most populous city by 2028?
a) Bangalore
b) Tokyo
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to view Answer
Answer d) New Delhi. Delhi will surpass Tokyo as the most populous city in the world by 2028, a UN report has estimated.

2. Chongqing Liangjiang Star- rocket has been designed by which country?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) South Korea

Click here to view Answer
Answer b) China. China launched its first privately developed rocket ‘Chongqing Liangjiang Star’. The launch of the rocket developed by ‘OneSpace Technology’ marks the first time a non-state Chinese rocket has successfully entered the orbit.

3. Who is the Chief Minister of Karnataka?
a) BS Yeddyurappa
b) D. V. Sadananda Gowda
c) H. D. Deve Gowda
d) Jagadish Shettar

Click here to view Answer
Answer a) BS Yeddyurappa. BS Yeddyurappa of Bharatiya Janata Party (BJP) took oath as the Chief Minister of Karnataka. This comes after the Supreme Court refused to stay state Governor Vajubhai Vala’s decision to invite BJP, which fell short of the majority mark, to form the government.

4. Who has become the first South Asian to be elected in Oregon in the western US State?
a) Akshara Premkumar
b) Rohini Nair
c) Susheela Jayapal
d) Hima Venkatesh

Click here to view Answer
Answer c) Susheela Jayapal. Indian American Congresswoman Pramila Jayapal’s sister Susheela Jayapal became the first South Asian to be elected in Oregon in the western US State. She won the District 2 seat on the Multnomah County Board of Commissioners with 57% of the vote.

5. Mark Tully To Get Red Ink Award, is associated with___________.
a) Philosophist
b) Journalist
c) Poet
d) Lyricist

Click here to view Answer
Answer b) Journalist. Senior journalist Mark Tully will be honored with the Lifetime Achievement Award at the annual Red Ink Awards in Mumbai. Tully worked with the BBC for three decades and was the broadcaster’s Chief of Bureau for Delhi for 20 years.

6. Anindita Anaam was honored with the prestigious ‘Shri Jayadev Rashtriya Yuva Pratibha Puraskar 2018’, is associated with_________.
a) Journalist
b) Scientist
c) Social Activitist
d) Dancer

Click here to view Answer
Answer d) Dancer. US-based Kathak dancer Anindita Anaam was honored with the prestigious ‘Shri Jayadev Rashtriya Yuva Pratibha Puraskar 2018’ for outstanding contribution to the field of art. The award was presented to the Kathak exponent during the ‘Jayadev International Dance Festival’ in Bhubaneswar, Odisha.

7. Which bank has launched Agenda 2525?
a) Equitas Bank
b) YES Bank
c) IDBI
d) Dena Bank

Click here to view Answer
Answer b) YES Bank. YES Bank and YES Global Institute have launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India.

8. World Telecommunication and Information Society Day is observed on___________.
a) May 06
b) May 09
c) May 12
d) May 17

Click here to view Answer
Answer d) May 17. The World Telecommunication and Information Society Day was observed across the world on May 17, 2018. The day aims to help raise awareness of the possibilities that the use of the Internet and other information and communication technologies (ICT) can bring to societies and economies, as well as of ways to bridge the digital divide.

9. What is the theme of World Telecommunication and Information Society Day 2018?
a) Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All
b) Enabling the positive use of Technology for All
c) Enabling the positive use of Science and Technology for All
d) Enabling the positive use of Modern Science and Technology for All

Click here to view Answer
Answer a) Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All. The World Telecommunication Day is celebrated annually on May 17 since 1969, marking the founding of International Telecommunication Union and the signing of ITC in 1865.2018 Theme: Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All.

10. Who has been awarded as DRDO Lifetime Achievement Award – 2017?
a) Dr. VK Saraswat
b) Dr. Vasudev Kalkunte Aatre
c) Dr G Satheesh Reddy
d) Dr S Christopher

Click here to view Answer
Answer a) Dr. VK Saraswat. Former Secretary Department of Defence R&D, Scientific Advisor to Raksha Mantri and Director General, DRDO Dr. VK Saraswat was given DRDO Lifetime Achievement Award – 2017.

Leave a Comment