Current Affairs Quiz – May 16 2019

Current Affairs Quiz – May 16 2019

Current Affairs Quiz


1. Who is the Governor of RBI?
a) Srikanth Das
b) Subramania Moorthy
c) Shaktikanta Das
d) Advik Yash

Click here to view Answer
Answer c) Shaktikanta Das.The Reserve Bank of India (RBI) released its statement on ‘Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019–2021’, which outlined the measures that the central bank will undertake to foster innovation, cybersecurity, financial inclusion, customer protection, and competition.

2. Who has been appointed as Ambassador of India to Bosnia & Herzegovina?
a) Kumar Tuhin
b) Imran Khan
c) Abhay krishna
d) Ajay Kumar

Click here to view Answer
Answer a) Kumar Tuhin. Kumar Tuhin presently Ambassador of India to the Republic of Hungary, has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to Bosnia & Herzegovina with residence in Budapest.

3. Who reaches Top of Mount Everest for Record 23rd Time?
a) Boni Thomas
b) Kami Rita
c) Sourav Batt
d) Kunayl M

Click here to view Answer
Answer b) Kami Rita. Sherpa climber Kami Rita reached the top of Mount Everest for a 23rd time. By doing so, he broke his own record for the most successful climbs of the world’s highest summit.

4. Who has become World’s First Woman to Cross Atlantic Ocean in Light Sports Aircraft?
a) Anaya Mishra
b) Shweta Mohan
c) Sunaina Arora
d) Aarohi Pandit

Click here to view Answer
Answer d) Aarohi Pandit. Captain Aarohi Pandit, a 23-year-old pilot from Mumbai became the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA).

5. The sixth Session of the Global Platform for Disaster Risk Reduction (GP2019) will take place in _____________.
a) Sweden
b) Geneva
c) Croatia
d) Yugaslovia

Click here to view Answer
Answer b) Geneva. The sixth Session of the Global Platform for Disaster Risk Reduction (GP2019) will take place in Geneva, Switzerland from 13 to 17 May, 2019, convened and organized by the UN Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR) and hosted by the Government of Switzerland.

6. Who has been Appointed as Chairperson of the News Broadcasting Standards Authority (NBSA)?
a) A. K. Sikri
b) Smrithi A
c) Sai Mithran
d) Skantha M

Click here to view Answer
Answer a) A. K. Sikri. Former Supreme Court Judge Justice A. K. Sikri has been appointed as the Chairperson of the News Broadcasting Standards Authority (NBSA). He will assume office on May 26, 2019.

7. Who has been appointed as Managing Director at ITC Limited?
a) Kamal Nath
b) Rishi Nath
c) Sanjiv Puri
d) Meenakshi Sundaram

Click here to view Answer
Answer c) Sanjiv Puri.ITC Group has announced that Sanjiv Puri will be the company’s new Chairman and Managing Director. He was appointed to the post after the passing of former chairman YC Deveshwar.

8. The third round of Foreign Office Consultations between India and Botswana was held in ___________.
a) Kolkata
b) Bangalore
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer c) New Delhi. The third round of Foreign Office Consultations between India and Botswana was held in New Delhi . The Indian side was led by Joint Secretary, East and Southern Africa in the Ministry of External Affairs Dr. Neena Malhotra.

9. Which country will host 2023 football Asian cup?
a) Japan
b) South Korea
c) North Korea
d) China

Click here to view Answer
Answer d) China. South Korea have abandoned their bid to stage Asian Cup Football tournament in 2023, leaving the sole other bidders China with a free run to become hosts.

10. Who is the Chairperson of Lokpal?
a) Shri Ramgopal varma
b) Shri Pinaki Chandra Ghose
c) Shri Ajay Singh
d) Shri Yadava Ghose

Click here to view Answer
Answer b) Shri Pinaki Chandra Ghose. The Website of the Lokpal was inaugurated by the Chairperson, Justice Shri Pinaki Chandra Ghose in presence of all the Members of Lokpal today.

11. ‘BSE StAR MF’ app for_______________.
a) Online transaction
b) Mutual Fund Platform
c) Cheque
d) All the above

Click here to view Answer
Answer b) b) Mutual Fund Platform. Leading stock exchange BSE said it has launched ‘BSE StAR MF’ app to enable more participation and help mutual fund distributors process transactions faster.

12. Who will be felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) in India and an European Union delegation as part of the Europe Day celebrations?
a) Rishi Kapoor
b) Anil Kapoor
c) Ranbir Kapoor
d) Akshay Kumar

Click here to view Answer
Answer b) Anil Kapoor. Actor Anil Kapoor will be felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) in India and an European Union delegation as part of the Europe Day celebrations in Mumbai on Friday, an official spokesperson said.

13. India’s overall exports registered positive growth of _______ in April this year.
a) 1.34%
b) 1.99%
c) 2.99%
d) 2.73%

Click here to view Answer
Answer a) 1.34%. India’s overall exports, combining Merchandise and Services, in April this year is estimated to be around 44 billion US dollars with a positive growth of 1.34 per cent over the April last year.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment