Current Affairs Quiz – May 16 2018

Current Affairs Quiz – May 16 2018

1. According to Swachh Bharat Survey, Which is the cleanest city in India?
a) Pune
b) Chennai
c) Ahmedabad
d) Indore

Click here to view Answer
Answer d) Indore. Indore has been named the cleanest city in the country, followed by Bhopal and Chandigarh, according to the Centre’s Swachh Survekshan 2018.

2. Which Indian minister has first to visit N Korea in 20 years?
a) Suresh Prabhu
b) Rajnath Singh
c) VK Singh
d) Arun Jaitley

Click here to view Answer
Answer c) VK Singh. Minister of State for External Affairs General VK Singh became the first Indian minister to visit North Korea in two decades. Singh will hold talks with his North Korean counterparts today.

3. Cabinet approves setting up of a new AIIMS in ___________.
a) Uttarkhand
b) Jharkhand
c) Chandigarh
d) Bangalore

Click here to view Answer
Answer b) Jharkhand. The Union Cabinet has approved setting up of a new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in Deoghar, Jharkhand.

4. Cabinet approves establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation at ___________.
a) Bhopal
b) Ahmedabad
c) Gujarat
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer a) Bhopal. The Union Cabinet has approved the establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation (NIMHR) at Bhopal as a Society under the Societies Registration Act, 1860 under the aegis of the Department of Empowerment of Persons with Disabilities.

5. BARC is this “B” represents____________.
a) Bhabha
b) Biological
c) Biosphere
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Bhabha. President Ram Nath Kovind hasinaugurated an integrated centre for crisis management (ICCM) at the iconic Bhabha Atomic Research Centre here that will help the nation respond more effectively to chemical, biological, radiological and nuclear emergencies.

6. Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana is for____________.
a) Education
b) Medical Field
c) Adult Pension scheme
d) Agriculture

Click here to view Answer
Answer d) Agriculture. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved an initial Corpus of Rs.5,000 crore for setting up of a dedicated “Micro Irrigation Fund” (MIF) with NABARD under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).

7. Central University of Andhra Pradesh is establishing at ___________.
a) Guntur
b) Chittor
c) Kadapa
d) Anandhpur

Click here to view Answer
Answer d) Anandhpur. The Union Cabinet has given its in-principle approval for establishing a Central University by the name of “Central University of Andhra Pradesh” in Janthaluru Village of Ananthapur District, Andhra Pradesh.

8. In 2017, Japan was ranked ___________among 193 countries in terms of women’s participation in politics.
a) 86th
b) 92nd
c) 129th
d) 158th

Click here to view Answer
Answer d) 158th. The Upper House of the Japanese Parliament has enacted a law to promote the participation of women in politics. The law urges political parties to field equal number of male and female candidates in national and local elections and set targets for gender parity. In 2017, Japan was ranked 158th among 193 countries in terms of women’s participation in politics.

Leave a Comment