Current Affairs Quiz – May 16 & 17 2021

Current Affairs Quiz– May 16 & 17 2021

Current Affairs Quiz – May 16 & 17 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who has been crowned Miss Universe for the year 2020?
a) Adline Castelino
b) Andrea Meza
c) Julia Gama
d) Janick Maceta

Click here to View Answer
Answer b) Andrea Meza.The 26-year-old was crowned by her predecessor South Africa’s Zozibini Tunzi, who had won the pageant in 2019.

2. Miss India finished at which spot at the 69th Miss Universe pageant?
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Tenth

Click here to View Answer
Answer b) Fourth. She finished fourth behind Peru’s Janick Maceta who was third, Brazil’s Julia Gama who was second and the winner Andrea Meza from Mexico.

3. Who has developed the new anti-Covid drug 2-DG?
a) DRDO
b) Bharat Biotech
c) ISRO
d) ICMR

Click here to View Answer
Answer a) DRDO. The 2-DG drug comes in a sachet in powder form and it can be taken orally by dissolving it in water. It helps in faster recovery and also reduces oxygen dependency among COVID patients.

4. Who won Women’s Champions League for 1st time?
a) Chelsea
b) Manchester United
c) Barcelona
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Barcelona. Barcelona, who had lost 1-4 in the 2019 final, are the first team from Spain to win Women’s Champions League.

5. Nuklu Phom got prestigious Whitley Awards 2021, belongs to which Indian state?
a) Meghalaya
b) Sikkim
c) Mizoram
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer d) Nagaland. Nuku Phom’s name, along with that of five others, was announced recently in a virtual award ceremony organized by the UK-based Whitley Fund for Nature (WFN).

6. National Dengue Day is observed on______________.
a) May 02
b) May 06
c) May 09
d) May 16

Click here to View Answer
Answer d) May 16. The day is an initiative by the Ministry of Healthy and Family Welfare, to raise awareness about dengue and its preventive measures, and preparedness for control of the vector-borne disease before the transmission season begins.

7. International Day of Light celebrated on _____________.
a) May 02
b) May 07
c) May 10
d) May 16

Click here to View Answer
Answer d) May 16. The International Day of Light (IDL) is celebrated on 16 May each year to mark the anniversary of the first successful operation of the laser in 1960 by physicist and engineer, Theodore Maiman.

8. World Telecommunication and Information Society Day is observed on ______________.
a) May 17
b) May 07
c) May 10
d) May 16

Click here to View Answer
Answer a) May 17. The theme of 2021 is “Accelerating Digital Transformation in challenging times​”​.

9. Which country has become the second one in the world to send a rover to Mars?
a) Russia
b) France
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer c) China. Tianwen-1, China’s uncrewed spacecraft successfully landed on the surface of Mars on May 15, 2021. The landing of the spacecraft has made the country only the second in the world to send a rover for exploring the Red Planet.China’s ‘Zhurong’ Rover was onboard the lander and the rover will soon be deployed to study the Martian geology and atmosphere.

10. Who won 10th Italian Open title?
a) Rafael Nadal
b) Novak Djokovic
c) Danii Medvedev
d) Roger Federer

Click here to View Answer
Answer a) Rafael Nadal. Rafael Nadal beat world number one Novak Djokovic to win a 10th Italian Open title. Second seed Nadal won through 7-5, 1-6, 6-3 in 2hr 49min against the defending champion in the 57th career showdown between the pair.

11. 6th UN Global Road Safety Week is observed on____________.
a) 16-22 May
b) 17-23 May
c) 19-25 May
d) 21-27 May

Click here to View Answer
Answer b) 17-23 May. The 6th UN Global Traffic Safety Week, which this year is celebrated between 17 and 23 May, call for 30 km/h (20 mph) speed limits to be the norm for cities, towns and villages worldwide.

12. Which state has launched ‘Ayush Ghar-Dwar’ program?
a) Uttar Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Himachal Pradesh. Himachal Government has launched the ‘Ayush Ghar-Dwar’ program to keep the home isolated Covid-19 positive patients healthy by practising Yoga.

13. World Hypertension Day is observed on________________.
a) May 17
b) May 07
c) May 10
d) May 16

Click here to View Answer
Answer a) May 17. The theme for World Hypertension Day 2021 is Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer.

Leave a Comment