Current Affairs Quiz – May 15 2018

Current Affairs Quiz – May 15 2018

1. Which state governor has taken additional charge of Madhya Pradesh?
a) Orissa
b) Himachal Pradesh
c) Gujarat
d) Maharastra

Click here to view Answer
Answer c) Gujarat. Gujarat Governor Om Prakash Kohli was given the additional charge of Madhya Pradesh while the state’s Governor Anandiben Patel is on leave.

2. Allahabad Bank headquarters is situated in_____________.
a) Kolkata
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Pune

Click here to view Answer
Answer a) Kolkata. The Allahabad Bank board has stripped all functional responsibilities of the bank’s MD and CEO Usha Ananthasubramanian with immediate effect. This comes after the Finance Ministry asked Allahabad Bank board to divest Ananthasubramanian of all powers after she was charged by the CBI in the Nirav Modi case. Ananthasubramanian had headed PNB between August 2015 and May 2017.

3. Who has been elected as ICC Chairman?
a) Pranith Patel
b) Avinash Kumar
c) Shashank Manohar
d) Vinodh Kannan

Click here to view Answer
Answer c) Shashank Manohar. Former BCCI President Shashank Manohar has been re-elected as the independent Chairman of International Cricket Council after he was the sole nominee put forward by the ICC Board. Manohar had become the first independent ICC Chairman in 2016.

4. Margot Kidder passed away at 69, is associated with_______.
a) Politician
b) Journalist
c) Poet
d) Cinema

Click here to view Answer
Answer d) Cinema. Actress Margot Kidder, best known for playing the role of Lois Lane in the Superman film franchise of the 1970s and 1980s, passed away at the age of 69. An autopsy will be performed to determine the cause of her death.

5. Which country will deliver world’s largest amphibious aircraft by 2022?
a) Russia
b) India
c) USA
d) China

Click here to view Answer
Answer d) China. China aims to deliver its domestically developed AG600, the world’s largest amphibious aircraft, by 2022, state media reported.

6. E C G Sudarshan passed away at 86, is associated with_________.
a) Chemist
b) Physicist
c) Biologist
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Physicist. Sudarshan, an outstanding theoretical physicist, has passed away at the age of 86 due to natural causes. Sudarshan had been teaching as a professor at University of Texas for over 40 years. He served as Honorary Advisory Council Member of Houston Sri Meenakshi Temple. He was associated with the temple from 1977.

7. Heena bags gold, Nivetha bronze in Hannover in, which Category?
a) Shooting
b) Swimming
c) Weightlifting
d) Chess

Click here to view Answer
Answer a) Shooting. Indian shooter Heena Sidhu clinched the gold medal while compatriot P Shri Nivetha settled for bronze in the women’s 10m air pistol at the International Shooting Competitions of Hannover (ISCH) ahead of next week’s ISSF Munich World Cup.

8. According to Mercom, India secured world’s _______ largest solar market.
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th

Click here to view Answer
Answer b) 3rd. India emerged as the third largest solar market in the world in 2017 behind China and the US, Mercom Communications India said in a report. As per the report, India set a new record with 9.6 GW of solar installations in 2017, which was more than double the 4.3 GW installed in 2016.

9. WHO launches ‘REPLACE’ to eliminate trans __________ in foods by 2023.
a) Chemicals
b) Toxin
c) Fat
d) All the above

Click here to view Answer
Answer c) Fat. The World Health Organization (WHO) has launched a comprehensive plan – REPLACE, to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by 2023. The global health body estimates that every year, trans fat intake leads to over 5,00,000 deaths worldwide from cardiovascular diseases.

10. Who is the founder of Sulabh International?
a) Rahul Anandh Sharma
b) Baba Dhakshin
c) Dr Bindeshwar Pathak
d) Murali Vinayakam

Click here to view Answer
Answer c) Dr Bindeshwar Pathak. The founder of Sulabh International, Dr Bindeshwar Pathak, has been honoured with the Nikkei Asia Prize in Japan for his contribution to Asia’s development. He has been described as “an Indian social reformer tackling two of his country’s biggest challenges — poor hygiene and discrimination”.

11. First all-woman Post office passport seva kendra starts operations in __________.
a) Uttarkhand
b) Maharastra
c) Orissa
d) Punjab

Click here to view Answer
Answer d) Punjab. The 192nd Post Office Passport Seva Kendra, opened in Phagwara, will be the first in the country to have all-women staff. Union Minister Vijay Sampla and Regional Passport Officer Harmanbir Singh Gill inaugurated the passport office.

12. International Day of Families is observed on?
a) 15 May
b) 19 May
c) 24 May
d) 30 May

Click here to view Answer
Answer a) 15 May. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. In 1993, the General Assembly of United Nations decided that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families.

13. Green Skill Development Programme for?
a) Agriculture
b) Free Medicine
c) job opportunities
d) All the above

Click here to view Answer
Answer c) job opportunities. In its bid to create over five lakh job opportunities by 2021 through green skills, the government has launched a mobile application to begin enrolments in 30 expert course under its Green Skill Development Programme (GSPD).

Leave a Comment