Current Affairs Quiz – May 14 2019

Current Affairs Quiz – May 14 2019


1. ____________, Actor in ‘The American President,’ Dies at 74.
a)Tommy Donbavand
b)Urbano José Allgayer
c)Clement von Franckenstein
d)Leopoldo Brizuela

Click here to View Answer
Answer c)Clement von Franckenstein. Clement von Franckenstein, the urbane British actor who portrayed the president of France opposite Michael Douglas and Annette Bening in The American President, has died. He was 74.

2. India signs protocol for export of chilli meal to ____________.
a)Bhutan
b)Russia
c)China
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer c)China. India and China signed a protocol for the export of Indian chilli meal to China. This is the fourth protocol signed between the two nations over the past year allowing the export of farm commodities from India.

3. ______________has started testing the high-speed bullet train Alfa-X, which is capable of travelling at a speed of 400km/h.
a)Nepal
b)Japan
c)India
d)China

Click here to View Answer
Answer b)Japan .Japan has started testing the high-speed bullet train Alfa-X, which is capable of travelling at a speed of 400km/h. The latest version of the Shinkansen train will undergo trial runs for three years between the cities of Aomori and Sendai at night.

East Japan Railway Company (JR East) plans to operate the train at 360km/h, replacing China’s Fuxing Hao train as the fastest bullet train in the world.

4. Former Croatia international and manager _____________will be appointed as the Indian men’s team coach after the All India Football Federation’s (AIFF) .
a)Ivica Olić
b)Zlatko Dalić
c)Igor Stimac
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Igor Stimac . Former Croatia international and manager Igor Stimac will be appointed as the Indian men’s team coach after the All India Football Federation’s (AIFF) technical committee recommended him for the post. The committee, headed by Shyam Thapa, interviewed the four candidates for the post — Stimac, Albert Roca, Hakan Ericson and Lee — on Thursday and zeroed in on Stimac. The Croat was the only candidate who flew to New Delhi to give the interview in person.

5. _________________ Announces Rs 700-cr VC Fund for Agriculture & Rural Startups to Improve Investment Ecosystem in Farm Sector.
a)SEBI
b)SBI
c)NABARD
d)RBI

Click here to View Answer
Answer c)NABARD
. The National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) on 13th May 2019 announced a Rs 700-crore venture capital funding for equity investments in agriculture as well as rural-focused startups.

6. DRDO Successfully Conducts Flight Test of High-Speed Expendable Aerial Target ‘______________’.
a)Shakti
b)Abhyas
c)Prayash
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Abhyas. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) conducted successfully flight test of ‘Abhyas’, a high-speed expendable aerial target (HEAT), which offers a realistic threat scenario for practice of weapon systems.

The flight test was conducted at the Interim Test Range, Chandipur, in Odisha. It was tracked by various radars and electro-optic systems and proved its performance in fully autonomous waypoint navigation mode, an official release said.

7. _____________ Bags CEAT International Batsman & Cricketer of the Year Award.
a)Rohit Sharma
b)Jasprit Bumrah
c)Virat Kohli
d)Kuldeep Yadav

Click here to View Answer
Answer c)Virat Kohli .

8. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs1 crore on Nainital Bank
a)Dhanlaxmi Bank
b)Karnataka Bank
c)Karur Vysya Bank
d)Nainital Bank

Click here to View Answer
Answer d)Nainital Bank . The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of ₹1 crore on Nainital Bank for its failure to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process, despite specific directions issued in this regard.

“This penalty has been imposed in exercise of powers vested in the RBI under the provisions of the Banking Regulation Act, 1949, taking into account the failure of the bank to adhere to the aforesaid direction issued by the RBI.

9. _______________ , announced the launch of a co-branded multi-currency card with online travel booking portal Goibibo.
a)SBI
b)Dena Bank
c)ICICI Bank
d)HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c)ICICI Bank. ICICI Bank , announced the launch of a co-branded multi-currency card with online travel booking portal Goibibo.

“Anyone travelling abroad, whether they hold an ICICI Bank savings account or not, can apply for the Goibibo ICICI Bank Travel Card on the Goibibo website and mobile app,” the private sector lender said, adding that it is accepted across 200 countries and 4.6 crore merchants globally and can be loaded with up to 15 currencies.

10. ______________has been appointed as Chief Executive Officer of LIC Mutual Fund.
a)Simon Armitage
b)Dinesh Pangtey
c)Rakesh Sharma
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Dinesh Pangtey .Dinesh Pangtey has been appointed as Chief Executive Officer of LIC Mutual Fund. He started his career as a direct recruit officer with LIC of India in 1984 and has risen through the ranks to this senior position. Prior to taking over as CEO of LIC Mutual Fund, Dinesh Pangtey was Director and Chief Executive Officer at LIC HFL AMC.

11. In the run up to upcoming _____________ Edition of Economic Census, a National Training Workshop of the Master Trainers was organized by the Ministry of Statistics and Program Implementation (MoSPI) .
a)7th
b)5th
c)8th
d)6th

Click here to View Answer
Answer a)7th. In the run up to upcoming 7th Edition of Economic Census, a National Training Workshop of the Master Trainers was organized by the Ministry of Statistics and Program Implementation (MoSPI) at India Habitat Center in the national capital. The objective was to impart training to Master trainers (enumerators and supervisors) engaged in Seventh Economic Census (7th EC).

12. ITC Ltd, India’s largest cigarette maker, named managing director ___________, 56, as its chairman.
a)Rakesh Sharma
b)Sanjiv Puri
c)Sanjiv Singh
d)Jagjit Pavadia

Click here to View Answer
Answer b)Sanjiv Puri. ITC Ltd, India’s largest cigarette maker, named managing director Sanjiv Puri, 56, as its chairman. He will take over the legacy of Y.C. Deveshwar, the company’s longest serving chairman who died on 11 May. Puri was set to take over the role by 2021-22, and was being mentored by Deveshwar for the post of chairman.

13. India has extended 1 billion dollar Line of Credit to _____________to set up its first-ever grass-root refinery at Sainshand in Dornogobi Province.
a)Russia
b)Vietnam
c)China
d)Mongolia

Click here to View Answer
Answer d)Mongolia .India has extended 1 billion dollar Line of Credit to Mongolia to set up its first-ever grass-root refinery at Sainshand in Dornogobi Province.

External Affairs Ministry Spokesperson Raveesh Kumar said, the capacity of the refinery will be 1.5 Million Metric Tons Per Annum and it will be implemented with Exim Bank funding.

14. UN mission urges cutting off financial ties with __________ army.
a)India
b)Myanmar
c)Mongolia
d)Vietnam

Click here to View Answer
Answer b)Myanmar. A United Nations fact-finding mission today called for financial isolation of Myanmar’s military as part of efforts to hold the army accountable for human rights abuses.

The independent investigators, working under a mandate from the UN Human Rights Council, said in a statement that there has been no progress toward resolving the crisis over Myanmar’s mostly Muslim Rohingya minority.

15.____________best-placed Indian in women’s trap at Changwon Shotgun WC.
a)Anjali Bhagwat
b)Manu Bhaker
c)Shagun Chowdhary
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Shagun Chowdhary. Shagun Chowdhary shot 65 out of 75 to emerge the best-placed Indian at 34th position after day one of the Women’s Trapshooting qualifiers at the International Shooting Sport Federation World Cup Shotgun in Changwon, Korea.

16. Top seed __________ of Serbia beat Stefanos Tsitsipas of Greece 6-3, 6-4 to win his third Madrid Open title.
a)Rafael Nadal
b)Novak Djokovic
c)Andy Murray
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Novak Djokovic. Top seed Novak Djokovic of Serbia beat Stefanos Tsitsipas of Greece 6-3, 6-4 to win his third Madrid Open title.

The world number one was able to improve on his epic 7-6, 7-6 semifinal win over Dominic Thiem of Austria for a more straightforward victory over Tsitsipas, who is still searching for his first Masters 1000 title.

17. India’s _____________has become the first woman to be appointed to ICC’s international panel.
a)G.S. Lakshmi
b)Mithali Raj
c)Harmanpreet Kaur
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)G.S. Lakshmi . India’s G.S. Lakshmi has become the first woman to be appointed to ICC’s international panel of match referees and will be eligible to officiate in international games with immediate effect.

Claire Polosak had become the first ever woman umpire to stand in a men’s ODI, earlier this month.

18.The public sector ______________has registered a loss of 189.77 crore rupees in the last quarter, as compared to its previous quarter.
a)State Bank of India
b)Punjab National Bank
c)Indian Overseas Bank
d)Indian Bank

Click here to View Answer
Answer d)Indian Bank .

Leave a Comment