Current Affairs Quiz – May 13 2020

Current Affairs Quiz – May 13 2020

1. Which state has launched FIR Aapke Dwar Yojana?
a) Maharastra
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. MP, the First State to launch innovative Scheme “FIR Aapke Dwar Yojana”. The scheme has been launched in 23 police stations as a pilot project. This includes both rural and urban areas.

2. Thermal Corona Combat Headgear to enhance social distancing is launched by____________.
a) Chennai
b) Delhi
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. The initiative was launched by the police in collaboration with Indian Robotics Solution (IRS).

3. Who is the current Union Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?
a) Harsh Vaedhan
c) Smriti Irani
c) Nitin Gadkari
d) Shri Ram Prasad

Click here to View Answer
Answer c) Nitin Gadkari. Union Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) has launched the CHAMPIONS portal, a Technology-driven Control Room-Cum-Management Information System.

4. Who has been appointed as the new CBSE Chairman?
a) Manoj Ahuja
b) Anita Karwal
c) Ankita Chaudary
d) Catherine Terasa

Click here to View Answer
Answer a) Manoj Ahuja. Senior IAS officer Manoj Ahuja has been appointed as the new CBSE Chairman, replacing IAS Anita Karwal who was appointed as Secretary, Department of School Education and Literacy, Ministry of Human Resource Development, in April last week.

5. Which state is the worst infant mortality rate in the country?
a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Odisha
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madhya Pradesh. These details were released by the Centre recently in its Sample Registration System (SRS) bulletin based on data collected for 2018.

6. Which state is the best infant mortality rate in the country?
a) Assam
b) Manipur
c) Meghalaya
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer d) Nagaland. Madhya Pradesh has the worst infant mortality rate in the country while Nagaland has the best.

7. FIFA U-17 Women World Cup will be held in___________.
a) China
b) Australia
c) Japan
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. The FIFA (Federation Internationale de Football Association) U-17 Women’s World Cup is now scheduled for early 2021 in India, the world football governing body revealed, Hindustan Times reported.

8. Shafique Ansari who passed away at 52, is associated with____________.
a) Politician
b) Actor
c) Athletics
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer b) Actor. Actor Shafique Ansari, best-known for his appearance in TV series ‘Crime Patrol’, died of cancer. He was 52. Ansari battled thoracic cancer for two years and some months ago, he was also diagnosed with a lung infection.

9. Which state has become first state to tell farmers what to grow?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Telangana. Telangana Chief Minister K Chandrasekhar Rao issued a statement on May 12, 2020 saying that the state will limit growing of paddy to 50 lakh acres.

10. Manmeet Singh who passed away, is associated with____________.
a) Sports
b) Politics
c) Science
d) Agriculture

Click here to View Answer
Answer a) Sports. Manmeet Singh Walia, the former National table tennis champion, died following a prolonged illness in Montreal, Canada. Manmeet, whose solitary National championship title came in 1988-89 in Hyderabad.

Leave a Comment