Current Affairs Quiz – May 13 2019

Current Affairs Quiz – May 13 2019


1. _________________ Replaces Ajoy Mehta as Brihanmumbai Municipal Corporation Chief.
a)Dinesh Pangtey
b)Simon Armitage
c)Praveen Pardeshi
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Praveen Pardeshi. In a major bureaucratic reshuffle within the Maharashtra government, Praveen Pardeshi, an IAS officer of 1985 batch, has been appointed as the chief of Brihanmumbai Municipal Corporation. He replaces Ajoy Mehta, who has been appointed as the state’s new chief secretary.

Pardeshi had been holding the position of additional chief secretary to chief minister Devendra Fadnavis and has been an important member of his core team since 2014.

2. Pakistan reached an agreement with the _______________on a bailout package under which the cash-strapped country will receive $ 6 billion over three years.
a)NASA
b)IMF
c)World Bank
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)IMF . Pakistan reached an agreement with the IMF on a bailout package under which the cash-strapped country will receive $ 6 billion over three years, according to a top official.

The agreement aims to support Pakistan’s “strategy for stronger & more inclusive growth by reducing domestic and external imbalances, removing impediments to growth, increasing transparency and strengthening social spending”, according to the IMF.

3. The All India Football Federation (AIFF) confirmed participation of Syria, ____________ and Tajikistan in the second edition of the Intercontinental Cup.
a)South Korea
b)Russia
c)North Korea
d)China

Click here to View Answer
Answer c)North Korea. The All India Football Federation (AIFF) confirmed participation of Syria, North Korea and Tajikistan in the second edition of the Intercontinental Cup, starting on July 7. The venue for the tournament is yet to be decided.

The Blue Tigers come into the competition as defending champions, having won the inaugural edition in June 2018 by defeating Kenya in the final, courtesy a brace from Sunil Chhetri, the Hero of the Tournament. New Zealand and Chinese Taipei were the other two teams in the fray.

4. _________________ partners HDFC Life for providing insurance cover with prepaid bundle.
a)MTNL
b)Airtel
c)Idea
d)BSNL

Click here to View Answer
Answer b)Airtel. Bharti Airtel and HDFC Life Insurance announced a partnership under which the telecom operator has launched a prepaid bundle that will come with in-built life insurance cover (term plan) from the private life insurer.

5. _____________ said three start-ups from the city – Loop Reality, BluSapphire and Appnovation Technology – were declared winners at its regional Digital Innovation Summit (DIS).
a)PNB
b)SBI
c)HDFC Bank
d)ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer c)HDFC Bank. HDFC Bank said three start-ups from the city – Loop Reality, BluSapphire and Appnovation Technology – were declared winners at its regional Digital Innovation Summit (DIS). DIS is a platform launched by HDFC Bank for start-ups from across the globe to showcase their innovations.

6. ______________Coast Guard ship (BAKAMLA) ‘Tanjung Datu’ arrived in Port Blair along with a high-level delegation led by First Admiral Eko Murwanto.
a)India
b)Iraq
c)Iran
d)Indonesian

Click here to View Answer
Answer d)Indonesian . Indonesian Coast Guard ship (BAKAMLA) ‘Tanjung Datu’ arrived in Port Blair today along with a high-level delegation led by First Admiral Eko Murwanto.

The aim of this goodwill visit is to enhance bilateral cooperation between the Coast Guards of two countries. The ship ‘KN Tanjung Datu’ is a Patrol Vessel. The ship has a complement of 25 officers and 40 sailors.

7. The Young Scientist Programme ‘____________’ was inaugurated by Indian Space Research Organisation.
a)Yuvika2019
b)Yuvraj2019
c)Nav Yuvak 2019
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Yuvika2019 . The Young Scientist Programme ‘Yuvika2019’ was inaugurated by Indian Space Research Organisation, ISRO Chairman Dr K Sivan, through video mode in Bengaluru today.

The two-week residential summer vacation programme spread over four ISRO centres in Bengaluru, Thiruvananthapuram, Ahmedabad and Shillong are attended by 110 students.

8. Admiral John Michael Richardson, Chief of Naval Operations, US Navy held discussions with Admiral ________________, Chief of the Naval Staff.
a)Robin K. Dhowan
b)Sunil Lanba
c)Devendra Kumar Joshi
d)Nirmal Kumar Verma

Click here to View Answer
Answer b)Sunil Lanba. Admiral John Michael Richardson, Chief of Naval Operations, US Navy today held discussions with Admiral Sunil Lanba, Chief of the Naval Staff.

9. Enforcement Directorate, ED has attached property worth 2.95 crore rupees in ______________ demonetized currency conversion case.
a)AXIS Bank
b)ICICI Bank
c)HDFC Bank
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)AXIS Bank. Enforcement Directorate, ED has attached property worth 2.95 crore rupees in AXIS Bank demonetized currency conversion case.

It has issued a provisional order attaching movable and immovable properties of Puneet Jain, Hemraj Singh, Vinod Deshmukh, Rajeev Singh Kushwaha, Mehfooz Khan, Pravesh Kumar Gandhi and others in the case.

10. Mumbai Indians became IPL champions for the ______________after defeating Chennai Super Kings by one run in a thrilling final in Hyderabad .
a)5th time
b)4th time
c)3rd time
d)2nd time

Click here to View Answer
Answer b)4th time . Mumbai Indians became IPL champions for the fourth time after defeating Chennai Super Kings by one run in a thrilling final in Hyderabad last night.

11. Pakistan off-spinner _______________ has become the most successful women’s ODI spinner in history after she took her 147th wicket.
a)Sana Mir
b)Anisa Mohammed
c)Lisa Sthalekar
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Sana Mir. Pakistan off-spinner Sana Mir has become the most successful women’s ODI spinner in history after she took her 147th wicket, highest ever by any spinner in One-day International (ODI) cricket.

12. IPS officer ______________, who led the investigation team of the infamous Nirbhaya gang-rape and murder case, has been awarded the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership.
a)Chhaya Sharma
b)Chhaya Singh
c)Chhaya Rawat
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Chhaya Singh . IPS officer Chhaya Sharma, who led the investigation team of the infamous Nirbhaya gang-rape and murder case, has been awarded the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership

Leave a Comment