Current Affairs Quiz – May 13 & 14 2021

Current Affairs Quiz – May 13 & 14 2021

Current Affairs Quiz – May 13 & 14 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who has been reappointed as the Prime Minister of Nepal?
a) KP Sharma Oli
b) Sher Bahadur Deuba
c) Pushpakamal Dahal
d) Madhav Kumar

Click here to View Answer
Answer a) KP Sharma Oli.

2.Which Indian agency was conferred the Green Urja Award?
a) CERD
b) WPSI
c) WTI
d) IREDA

Click here to View Answer
Answer a) CERD. The agency has been awarded for being the leading public institution in financing institution for renewable energy.

3. Geojit sign an ink pact with _________ to offer three-in-one account.
a) SBI
b) PNB
c) ICICI
d) Axis

Click here to View Answer
Answer b) PNB. The new service gives customers who have a savings account with PNB, a PNB Demat account and a Geojit trading account. Saving and Demat accounts can be opened online in PNB with a hassle-free approach.

4. Which brand has launched all-electric motorcycle brand ‘LiveWire’?
a) Hyundai
b) Maruti
c) Honda
d) Harley-Davidson

Click here to View Answer
Answer d) Harley-Davidson . The company would create a separate electric vehicle-focused division, as it aims to attract the next generation of younger and more environmentally conscious riders.

5. Who has been appointed as the new Chief at the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)?
a) Daniela Stoffel
b) V Chandrasekar
c) Martin Griffiths
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Martin Griffiths. Veteran British diplomat Martin Griffiths has been appointed as the new Chief at the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), for a period of five years.

6. Which city has Police launched vehicle helpline ‘COVI Van’ for senior citizens?
a) Mumbai
b) Bengaluru
c) Chennai
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) Delhi. South District Police of the national capital has launched a COVI Van Helpline (012- 26241077) for senior citizens in the neighbourhood amid the coronavirus situation here.

7. Which nation has launched classified Yaogan satellites into orbit?
a) Nepal
b) China
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) India. This satellite has joined the previous seven groups in orbit that were launched after 2017. The satellite is to be used for electromagnetic environmental surveys and other related technical tests.

8. The Prime Minister transferred how much amount into bank accounts of 10 crore farmers under the eighth installment under the PM-KISAN?
a) Rs 19,000 crores
b) Rs 18,000 crores
c) Rs 20,000 crores
d) Rs 21,000 crores

Click here to View Answer
Answer a) Rs 19,000 crores. Prime Minister Narendra Modi directly transferred around Rs 19,000 crores to the bank accounts of 10 crore farmers across the country under the eighth installment of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) on May 14, 2021.

Leave a Comment