Current Affairs Quiz – May 12 2019

Current Affairs Quiz – May 12 2019


1. Justice ____________took oath as the chief justice of Karnataka High Court.
a)Kurian Joseph
b)Dipak Misra
c)Abhay Shreeniwas Oka
d)Jasti Chelameswar

Click here to View Answer
Answer c)Abhay Shreeniwas Oka. Justice Abhay Shreeniwas Oka took oath as the chief justice of Karnataka High Court.

Oka was one of the senior-most judges of the Bombay High Court.He had enrolled as an Advocate in 1983 and started practising in Thane district court.

2. ____________________appointed as the next Ambassador of India to the State of Eritrea.
a)Navdeep Suri
b)Alok Kumar Sinha
c)Shri Sanjay Rana
d)Subhash Chand

Click here to View Answer
Answer d)Subhash Chand . Shri Subhash Chand, presently Deputy High Commissioner in the High Commission of India, Abuja, has been appointed as the next Ambassador of India to the State of Eritrea.

3. The State Bank of India (SBI), announced that it has reduced its marginal cost-based lending rate (MCLR) by _________ across all tenors.
a)4 bps
b)6 bps
c)3 bps
d)5 bps

Click here to View Answer
Answer d)5 bps.The State Bank of India (SBI), announced on Friday that it has reduced its marginal cost-based lending rate (MCLR) by 5 bps across all tenors. after the 5 bps cut, the 1-year MCLR will come down from 8.5 percent per year to 8.45 percent. “As a result, interest rates on all loans linked to MCLR stand reduced by 5 bps with effect from 10 May, 2019.

4. United Nations General Assembly (UNGA) decided to hold its ___________ high-level conference early June in Portugal’s Lisbon .
a)2021
b)2023
c)2022
d)2020

Click here to View Answer
Answer d)2020. United Nations General Assembly (UNGA) decided to hold its 2020 high-level conference early June in Portugal’s Lisbon to support the sustainable use of the oceans, seas and marine resources.

5. Apple CEO Tim Cook has inaugurated the Apple Carnegie Library, which is the “most extensive historic restoration project to date”, in ______________.
a)San Jose
b)Austin
c)Washington
d)New York

Click here to View Answer
Answer c)Washington. Apple CEO Tim Cook has inaugurated the Apple Carnegie Library, which is the “most extensive historic restoration project to date”, in Washington.

Cook, along with company’s Retail Head Deirdre O’Brien, Marketing Chief Phil Schiller and city’s Mayor Muriel Bowser, inaugurated the library, which has over 200 employees,.

6. International Nurses Day (IND) is an international day observed around the world on ____________.
a)11 May
b)10 May
c)9 May
d)12 May

Click here to View Answer
Answer d)12 May. International Nurses Day (IND) is an international day observed around the world on 12 May (the anniversary of Florence Nightingale’s birth) of each year, to mark the contributions that nurses make to society.

The theme for the International Nurses Day 2019 is ‘Nurses – A Voice to Lead –Health for All’.

7. Padma Shri awardee Bhojpuri ____________ Hiralal Yadav died at the age of 93.
a)Politician
b)Writer
c)Actor
d)singer

Click here to View Answer
Answer d)singer. Padma Shri awardee Bhojpuri folk singer Hiralal Yadav died at the age of 93. Yadav, who was famously known as ‘Birha Samrat’, was undergoing treatment at a city hospital and was discharged on Saturday.

8. ______________, actress on “The Mod Squad” and “Twin Peaks,” has died at 72.
a)Hiralal Yadav
b)Hayat Saif
c)Viktor Manakov
d)Peggy Lipton

Click here to View Answer
Answer d)Peggy Lipton. Actress Peggy Lipton, star of “The Mod Squad” and “Twin Peaks,” has died, a publicist for her daughters confirmed to CBS News. She was 72.

9. The billionaire_________________ have been named as the wealthiest people in the UK for a third time, according to the Sunday Times Rich List.
a)James Dyson and family
b)Sir Jim Ratcliffe
c)David and Simon Reuben
d)Hinduja brothers

Click here to View Answer
Answer d)Hinduja brothers. The billionaire Hinduja brothers have been named as the wealthiest people in the UK for a third time, according to the Sunday Times Rich List.

Sri and Gopi Hinduja saw their fortune increase by £1.356bn in the last year to £22bn, the paper estimates.

Family business the Hinduja Group was founded in Mumbai in 1914, and now has interests around the world including in oil and gas, banking, IT and property.

10. _____________-Tests World’s Fastest-ever Alfa-X Bullet Train Capable of Reaching 400 kmph.
a)China
b)Russia
c)India
d)Japan

Click here to View Answer
Answer d)Japan . Japan has started testing its fastest-ever bullet train — capable of reaching 400 kilometres per hour (249 mph) — as it continues to develop the revolutionary mode of travel.

The ALFA-X version of the Shinkansen train began three years’ worth of test runs on Friday.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment