Current Affairs Quiz – May 12 & 13 2018

Current Affairs Quiz – May 12 & 13 2018

1. According to Fitch, India predicts _______% growth rate.
a) 5.5%
b) 6.1%
c) 7.3%
d) 8.6%

Click here to view Answer
Answer c) 7.3%. Credit rating agency Fitch has said that India’s economic growth will accelerate to seven point three per cent in the current financial year and seven point five per cent in the next fiscal.

2. International Nurse Day is observed on____________.
a) 12 May
b) 18 May
c) 24 May
d) 25 May

Click here to view Answer
Answer a) 12 May. International Nurses Day (IND) is an international day celebrated around the world on 12 May of each year, to mark the contributions nurses make to society.

3. What is the theme of International Nurses Day 2018?
a) “Nurses A Voice to Lead –Health is a Humanity’s duty
b) Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right
c) “Nurses A Voice to Lead – Improve Healthcare
d) “Nurses A Voice to Lead – Health is Wealth

Click here to view Answer
Answer b) Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right. International Council of Nurses (ICN) has chosen the theme “Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right” for International Nurses Day 2018.

4. International Nurses Day, is a remembering of___________.
a) Florence Nightingale’s Birthday
b) Florence Nightingale’s Deathday
c) Mother Terasa’s Birthday
d) Mother Terasa’s Deathday

Click here to view Answer
Answer a) Florence Nightingale’s Birthday. International Nurses Day (IND) is an international day celebrated around the world on 12 May (the anniversary of Florence Nightingale’s birth) of each year, to mark the contributions nurses make to society.

5. India Nepal flag offs bus service between Janakpur and Ayodhya under ___________.
a) Lakshman Circuit
b) Seetha Circuit
c) Krishna Circuit
d) Ramayan Circuit

Click here to view Answer
Answer d) Ramayan Circuit. Prime Minister Narendra Modi and his Nepalese counterpart K P Sharma Oli have jointly inaugurated a direct bus service between Janakpur and Ayodhya – the two sacred cities for Hindus.

6. World’s second oldest rock discovered in ___________.
a) Meghalay
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Madhya Pradesh

Click here to view Answer
Answer c) Odisha. A rock sample recovered nearly eight years ago from Champua in Odisha’s Kendujhar district has put India at the forefront of geological research in the world. Scientists have found in the rock a grain of magmatic zircon .

7. NASA is planning to send helicopter to ________ in 2020.
a) Moon
b) Mars
c) Jupiter
d) Venus

Click here to view Answer
Answer b) Mars. NASA is planning to send the first unmanned helicopter to Mars in its mission scheduled to launch in 2020, to test the viability and potential of heavier-than-air vehicles on the red planet.

8. Carbon Monitoring System (CMS) is associated with________.
a) Satellite
b) Army
c) Navy
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Satellite. A NASA programme that cost $10 million per year to track carbon and methane, key greenhouse gases that contribute to global warming, has been cancelled. The end of the programme — called the Carbon Monitoring System (CMS) — which tracked sources and sinks for carbon and made high-resolution models of the planet’s flows of carbon .

9. SCO Tourism Ministers’ conference held in ___________.
a) Japan
b) Russia
c) India
d) China

Click here to view Answer
Answer d) China. The Minister of State (Independent Charge) for Tourism and Minister of State for Electronics and Information Technology, Shri K. J. Alphons attended the Tourism Ministers’ conference by Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Wuhan, China.

10. Lewis Hamilton is a racing driver, represents which company?
a) Mercedes
b) Redbull
c) Ferrari
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Mercedes. Lewis Carl Davidson Hamilton MBE is a British racing driver who races in Formula One for the Mercedes AMG Petronas team. Lewis Hamilton won for the second race in succession by dominating an eventful Spanish Grand Prix.

Leave a Comment