Current Affairs Quiz – May 11 2019

Current Affairs Quiz – May 11 2019


1. Tamil novelist and Sahitya Akademi awardee _____________ dies aged 74.
a)Gianni De Michelis
b)Yogesh Chander Deveshwar
c)Nasrallah Boutros Sfeir
d)Thoppil Mohamed Meeran

Click here to View Answer
Answer d)Thoppil Mohamed Meeran. Noted novelist and Sahitya Akademi awardee Thoppil Mohamed Meeran, 74, died at his residence at Veerabahu Nagar in Pettai .

Born in the coastal hamlet of Thaengaaipattinam in Kanniyakumari district on September 26, 1944, Mohamed Meeran authored the novels Oru Kadalora Graamaththin Kathai, Thuraimugam, Koonan Thoppu, Saaivu Naarkkaali and Anju Vannam Theru between 1988 and 2011. Of these, Saaivu Naarkkaali (The Reclining Chair), released in 1995, bagged him the prestigious Sahitya Akademi Award in 1997.

2. ______________has promoted two of its General Managers, Balachandra YV and Gokuldas Pai, as Chief Operating Officer (COO) and Chief Business Officer (CBO), respectively.
a)Yes Bank
b)Punjab National Bank
c)Bank of Baroda
d)Karnataka Bank

Click here to View Answer
Answer d)Karnataka Bank . Karnataka Bank Limited has promoted two of its General Managers, Balachandra YV and Gokuldas Pai, as Chief Operating Officer (COO) and Chief Business Officer (CBO), respectively.

3. Professor _______________ has been appointed as the new President of the United Nations General Assembly.
a)Chrysanthemum Throne
b)PR Ramachandra Menon
c)Jagjit Pavadia
d)Tijjani Mohammad Bande

Click here to View Answer
Answer d)Tijjani Mohammad Bande. Professor Tijjani Mohammad Bande has been appointed as the new President of the United Nations General Assembly.

His appointment was announced by María Fernanda Espinosa Garcés, outgoing president of UNGA at a press conference in Abuja after a meeting with President Muhammadu Buhari.

4. __________________has been ranked as the world’s eighth best in a survey conducted by AirHelp.
a)Calicut International Airport
b)Netaji Subhash Chandra Bose International Airport
c)Chennai International Airport
d)Rajiv Gandhi International Airport

Click here to View Answer
Answer d)Rajiv Gandhi International Airport . Hyderabad’s Rajiv Gandhi International Airport has been ranked as the world’s eighth best in a survey conducted by AirHelp. AirHelp is an organisation that specialises in air-traveller rights and seeks compensation in cases of delays or cancellations.

According to the data collected, the New Jersey Hub was ranked as the worst airport in the United States (US) in the 2019.

Qatar Airways ranked as the top airline for the second consecutive year, followed by American Airlines, Aeromexico, SAS Scandinavian Airlines,and Qantas in the top five.

5. 20th Conference of Regional Heads of Customs Administration (RHCA) of Asia Pacific Region of the World Customs Organisation (WCO) concludes in ______________.
a)Delhi
b)Mumbai
c)Pune
d)Kochi

Click here to View Answer
Answer d)Kochi. The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) had organised a Conference of the Regional Heads of Customs Administration of Asia Pacific Region of the World Customs Organisation (WCO) in Kochi from 08th to 10th May, 2019. India hosted this Conference in its capacity as Vice-Chair of the Asia Pacific Region of WCO which it assumed on 1st July, 2018 for a two-year period.

6. ________________ India’s first Fintech start-up enabling payments for merchants through interoperable UPI QR codes, has announced its foray into merchant services with a new app .
a)PhonePe
b)Rupay
c)Upay
d)BharatPe

Click here to View Answer
Answer d)BharatPe . BharatPe – India’s first Fintech start-up enabling payments for merchants through interoperable UPI QR codes, has announced its foray into merchant services with a new app .

The app allows merchants to record their cash/credit (Udhar) sales customer wise, request accounts receivable from customers via SMS payment links, and keep track of accounts payable to suppliers, among other services.

7. Konkan Railways Corporation Ltd has signed a contract agreement with______________-’s Department of Railways to supply two 1600 HP DEMU train sets.
a)Russia
b)Bhutan
c)China
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer d)Nepal. Konkan Railways Corporation Ltd has signed a contract agreement with Nepal’s Department of Railways to supply two 1600 HP DEMU train sets. These trains will be used to operationalise railway link between Jayanagar in India and Kurtha in Nepal.

8. ITC’s longest serving chief,_____________-, passed away.
a)Yogesh Chander Deveshwar
b)Jon Gittens
c)Hiralal Yadav
d)YC Deveshwar

Click here to View Answer
Answer d)YC Deveshwar. ITC’s longest serving chief, YC Deveshwar, passed away. He was 72 and is survived by his wife and two children.

9. India’s first global, Mega-Science Exhibition ‘_____________’ is slated to begin at the Nehru Science Centre, Worli, Mumbai.
a)Vigyan Sangam
b)Vigyan Sangeet
c)Vigyan Shakti
d)Vigyan Samagam

Click here to View Answer
Answer d)Vigyan Samagam. India’s first global, Mega-Science Exhibition ‘Vigyan Samagam’ is slated to begin at the Nehru Science Centre, Worli, Mumbai on May 8th, 2019. The exhibition will take visitors through the world from micro to macro, unveiling the efforts of the international community in understanding the Universe.

10. Cooperative major Iffco elected _____________ as its Chairman and Dileep Sanghani as Vice Chairman.
a)Harvinder Singh Nakai
b)Dalvinder Singh Nakai
c)Ravinder Singh Nakai
d)Balvinder Singh Nakai

Click here to View Answer
Answer d)Balvinder Singh Nakai. Cooperative major Iffco elected Balvinder Singh Nakai as its Chairman and Dileep Sanghani as Vice Chairman. The election was held at the 48th Annual General Body meeting of the Indian farmers fertiliser Cooperative (Iffco) .

Balvinder Singh Nakai is currently Chairman of Malwa Fruit and Vegetable Cooperative Marketing-cum-Procurement Society Limited. He has earlier served as Vice Chairman of Iffco for two terms.

11. Seasoned golfer _____________ produced a spectacular and error-free last round of seven-under-65 to win the TATA Steel PGTI Players Championship in Panchkula .
a)Jeev Milkha Singh
b)Gaganjeet Bhullar
c)Shiv Kapur
d)Mukesh Kumar

Click here to View Answer
Answer d)Mukesh Kumar. Seasoned golfer Mukesh Kumar produced a spectacular and error-free last round of seven-under-65 to win the TATA Steel PGTI Players Championship in Panchkula .

The 53-year-old from Mhow won by one shot with a total of 15-under-273 at Panchkula Golf Club.

12. The ______________ government appointed Ajoy Kumar Mehta, the municipal commissioner of Mumbai, as the new chief secretary of the state.
a)Goa
b)Kerala
c)Delhi
d)Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d)Maharashtra. The Maharashtra government appointed Ajoy Kumar Mehta, the municipal commissioner of Mumbai, as the new chief secretary of the state.

13. ____________is offering an online service to withdraw your provident fund (PF) account balance.
a)RBI
b)EPFO
c)SEBI
d)SBI

Click here to View Answer
Answer b)EPFO . The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) is offering an online service to withdraw your provident fund (PF) account balance. To make the withdrawal process quicker and easier, the provident fund body has introduced a one-page composite form for those EPF subscribers who have linked their Universal Account Number (UAN) with Aadhaar.

14. In Madrid Open, ________________, a five times champion in Madrid, beat Canadian teenager Felix Auger Aliassime 6-3, 6-3 to reach the last 16.
a)John Isner
b)Roger Federer
c)Novak Djokovic
d)Rafael Nadal

Click here to View Answer
Answer d)Rafael Nadal. In Madrid Open, Rafael Nadal, a five times champion in Madrid, beat Canadian teenager Felix Auger Aliassime 6-3, 6-3 to reach the last 16.

In women’s singles world number one Naomi Osaka delivered an improved display to reach the quarter-finals of the Madrid Open yesterday, beating Aliaksandra Sasnovich 6-2, 6-3.

15. National Technology Day is observed every year on ___________ of May in India.
a)8th
b)10th
c)11th
d)9th

Click here to View Answer
Answer c)11th. National Technology Day is observed every year on 11th of May in India, acting as a reminder of the anniversary of Shakti. Shakti is the Pokhran nuclear test which was held on 11th of May, 1998.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment