Current Affairs Quiz – May 11 2018

Current Affairs Quiz – May 11 2018

1. Which car company has launched Cullinan SUV?
a) BMW
b) Rolls-Royce
c) Honda
d) Fiat

Click here to view Answer
Answer b) Rolls-Royce. Luxury automaker Rolls-Royce has launched its first-ever SUV named Cullinan after the largest diamond ever discovered. Priced at over ₹2.1 crore, the all-terrain car is powered by 6.75 litre twin-turbo engine delivering 563 horsepower of torque.

2. Mount Merapi stratovolcano is located in which country?
a) Philippines
b) Malaysia
c) Indonesia
d) Singapore

Click here to view Answer
Answer c) Indonesia. Mount Merapi, the most active of over 120 Indonesian volcanoes, has erupted, sending an ash column as high as 5,500 metres into the sky.

3. Who is the Union Minister of State for Information & Broadcasting?
a) Suresh Prabhu
b) Rajnath Singh
c) N.K.Sinha
d) Rajyavardhan Rathore

Click here to view Answer
Answer d) Rajyavardhan Rathore. Union Minister of State for Information & Broadcasting, Youth Affairs & Sports, Rajyavardhan Rathore presented the World Television Awards 2018 at the concluding session of two-day 15th Asia Media Summit in New Delhi.

4. National Technology Day 2018 is observed on?
a) May 02
b) May 07
c) May 11
d) May 18

Click here to view Answer
Answer c) May 11. The National Technology Day was observed across India on May 11, 2018 to commemorate the anniversary of Pokhran nuclear tests of 1998. The day also marks India’s scientific prowess and technological advancements.

5. Which organization has released a report that over 7.6 million babies are not breastfed each year?
a) UNICEF
b) WHO
c) UNESCO
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) UNICEF. The United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF) on May 10, 2018 released a report titled ‘Breastfeeding: A Mother’s Gift, for Every Child’, claiming that over 7.6 million babies are not breastfed each year.

6. Who is the CEO of Flipkart?
a) Sachin Bansal
b) Kalyan Krishnamurthy
c) Abhimanyu bindhra
d) Rakesh Anandh

Click here to view Answer
Answer b) Kalyan Krishnamurthy. Flipkart co-founder Sachin Bansal announced his exit from the company on May 9, 2018. Binny Bansal, on the other hand, will retain his 5.5 per cent stake in the company and remain Flipkart Group CEO. Kalyan Krishnamurthy will also continue as CEO of Flipkart.com.

7. Who is the Union Defence Minister?
a) Radha Mohan Singh
b) Sushma Swaraj
c) Nirmala Sitharaman
d) Smriti Irani

Click here to view Answer
Answer c) Nirmala Sitharaman. The first biannual Naval Commander’s Conference of 2018 concluded on May 11, 2018 after four days of intense deliberations on a wide range of issues. The conference was inaugurated by Union Defence Minister Nirmala Sitharaman.

8. Which state government has launched a Rythu Bandhu Scheme?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to view Answer
Answer b) Telangana. The Telangana government has launched a new scheme in which the farmers in the state will get Rs 8,000 per acre each every year as crop investment support. The government plans to spend Rs 12,000 crore every year under this scheme, benefiting 58 lakh farmers.

9. Centre for Development of Advanced Computing (CDAC) headquarters is located in__________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Pune
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer c) Pune. The Indian Air Force successfully conducted scheduled test for airmen recruitment (STAR) online last week for the first time. The exam was conducted in collaboration with the Centre for Development of Advanced Computing (CDAC) Pune, an organisation functioning under the ministry of electronics and information technology.

10. 6th US-India Aviation Summit held in ____________.
a) New Delhi
b) Chennai
c) Bangalore
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer d) Mumbai. The US-India Aviation Summit is being hosted next month in Mumbai as a technical, policy and commercial forum by the Indian Ministry of Civil Aviation and the US Trade and Development Agency.

1 Comment

Leave a Comment