Current Affairs Quiz – May 11 & 12 2020

Current Affairs Quiz – May 11 & 12 2020

1. National Technology Day is observed on_____________.
a) May 03
b) May 11
c) July 27
d) September 06

Click here to View Answer
Answer b) May 11. Every year, National Technology Day is observed on May 11, 1974 in order to remind India’s technological advancements.

2. The Theme for National Technology Day 2020 is ________________.
a) Focusing on Rebooting the economy through Science and Technology
b) India’s technological advancements
c) Focusing on Technology and Life
d) Science and Life

Click here to View Answer
Answer a) Focusing on Rebooting the economy through Science and Technology.

3. Which country won Online Nations Cup for chess?
a) India
b) Japan
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. China won the inaugural $180,000 FIDE Chess.com Online Nations Cup following a 2-2 draw against USA.

4. Which state has launched ‘Pravasi Rahat Mitra’ app for migrant workers?
a) Chattisgarh
b) Tamil Nadu
c) Uttar Pradesh
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath on May 8 launched the ‘Pravasi Rahat Mitra’ app for the migrant workers of the state who have been returning from other states amid the lockdown.

5. Who has been appointed as Secretary, Ministry of New and Renewable Energy?
a) Indu Shekhar Chaturvedi
b) Mangaldeep Singh
c) Pratheep Chowdary
d) Kowshik Chukla

Click here to View Answer
Answer a) Indu Shekhar Chaturvedi . Chaturvedi met senior officers of the Ministry and took stock of the work and issues before the Ministry. Chaturvedi succeeded Anand Kumar in the Ministry who earlier took charge as Secretary, Ministry of Culture.

6. International Nurse Day is observed on_______________.
a) June 01
b) May 12
c) July 25
d) August 20

Click here to View Answer
Answer b) May 12. Every year, May 12 is commemorated as International Nurse Day. The birth anniversary of Florence Nightingale is celebrated as the International Nurse Day.

7. The theme for International Nurse Day 2020 is_______________.
a) Nursing the Globe
b) A Voice to lead-Nursing the World to Health
c) Lead Nursing health
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) A Voice to lead-Nursing the World to Health.

8. Who became the first Indian to win the Fed Cup Heart Award?
a) Sania Mirza
b) Saina Nehwal
c) PV Sindhu
d) Anurag Kashyap

Click here to View Answer
Answer a) Sania Mirza. Sania won the award for Asia/Oceania zone after securing a whopping 10,000 plus votes out of the total 16,985 cast for this year’s three regional Group I nominees.

9. Which airport has voted as best regional airport in India & Central Asia?
a) Chennai
b) Delhi
c) Mumbai
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d) Bengaluru. The Kempegowda International Airport, Bengaluru has won this year’s SKYTRAX Award for Best Regional Airport in India and Central Asia, said Bangalore International Airport Ltd (BIAL).

10. Which airport has been named as the World’s Best Airport in 2020?
a) Tokyo
b) Malaysia
c) Doha
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer d) Singapore. Singapore Changi Airport has been named as the World’s Best Airport in 2020, ahead of Tokyo Haneda Airport in 2nd place and Hamad International Airport Doha rising to No 3 in the world. Over 500 airports were featured in the 2019-2020 awards customer survey.

11. Jerry Stiller who passed away at 92, is associated with__________.
a) Politician
b) Social Activist
c) Actor
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Actor. Veteran actor and comedian Jerry Stiller, who found fame on Broadway and later in the smash US show “Seinfeld” has died from natural causes aged 92, his son, the Hollywood star Ben Stiller.

12. UNWTO – in this “T” represents as_____________.
a) Trade
b) Tourism
c) Training
d) Tax

Click here to View Answer
Answer b) Tourism. International tourism could shrink by a whopping 60-80 per cent in 2020 due to the COVID-19 pandemic, resulting in the revenue loss of $910 billion to $1.2 trillion and placing livelihoods at risk, as per the World Tourism Organisation (UNWTO).

Leave a Comment