Current Affairs Quiz – May 10 2018

Current Affairs Quiz – May 10 2018

1. Who is the current Prime Minister of Malaysia?
a) Najib Razak
b) Anwar Ibrahim
c) Muhyiddin Yassin
d) Mahathir Bin Mohamad

Click here to view Answer
Answer d) Mahathir Bin Mohamad. Malaysia’s Mahathir Mohamad became the world’s oldest PM at the age of 92. Mahathir, who earlier led the country from 1981-2003, defeated scandal-hit Najib Razak in the general election, ending six decades of rule by a coalition he once led.

2. Who has become the first President to visit Siachen base camp?
a) APJ Abdul Kalam
b) Ramnath Kovind
c) Prathepa Patil
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) APJ Abdul Kalam. President Ram Nath Kovind visited the Siachen glacier base camp in Jammu and Kashmir to interact with the soldiers posted there. He is the second President to visit the camp after former President APJ Abdul Kalam visited it in 2004.

3. In which game New Zealand’s female and male to be paid equally?
a) Cricket
b) Football
c) Basketball
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Football. New Zealand’s female international football players are set to be paid the same as the male international football players. The female players will also receive equal prize money, equal rights for image use and will also have the same travel benefits as their male counterparts.

4. Who is the union minister of Road Transport and Highways of India?
a) Rajnath Singh
b) Piyush Goyal
c) Nitin Gadkari
d) Arun Jaitley

Click here to view Answer
Answer c) Nitin Gadkari. The government has approved green licence plates for electric vehicles bearing numbers in white fonts for private cars and yellow font for taxis, Union Minister Nitin Gadkari has said.

5. Stanford University in the United States will partner with, which Indian state to combat chronic diseases?
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Maharastra
d) Orissa

Click here to view Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh Health Minister Sidharth Singh has said that the Stanford University in the United States will partner with UP to combat diseases like Japanese encephalitis and acute encephalitis syndrome.

6. New Ebola outbreak declared in_________.
a) Congo
b) Tanzania
c) Uganda
d) Burundi

Click here to view Answer
Answer a) Congo. The Democratic Republic of Congo declared a new outbreak of Ebola in the northwestern part of the country. The Health Ministry said there were two confirmed cases of the virus and 17 deaths in the Bikoro province.

7. According to International Monetary Fund (IMF), India, China contribute _______% to global growth.
a) 30%
b) 38%
c) 45%
d) 62%

Click here to view Answer
Answer c) 45%. China and India should aim for ‘growth-friendly’ fiscal consolidation to promote sustainable, inclusive growth as they together contribute 45% to global growth, the International Monetary Fund (IMF) has said.

8. Who is the President of Panama?
a) Isabel de Saint
b) Juan Carlos Varela Rodrigues
c) Lorena Castillo
d) Ricardo Martinelli

Click here to view Answer
Answer b) Juan Carlos Varela Rodrigues. India and Panama have signed two agreements on exemption of Visas for holders of Diplomatic and Official Passports and in the field of Agriculture. These agreements were signed in the presence of Vice President M Venkaiah Naidu and President of Panama Juan Carlos Varela Rodrigues.

9. What is Operation Insaniyat?
a) Sends food for Rohingya Muslims in Bangladesh
b) Sponsor the education for poor children in Bangladesh
c) Provide a medicine to refugees in Bangladesh
d) All of these

Click here to view Answer
Answer a) Sends food for Rohingya Muslims in Bangladesh. India has sent to Bangladesh its second relief consignment to help tens of thousands of displaced Rohingya Muslims who fled Myanmar following a military crackdown, triggering one of the world’s worst refugee crises.

10. Who has been launched a Digital India Internship Scheme portal?
a) Ministry of Communications and Information
b) National Informatics Centre
c) National e‑Governance Plan
d) Ministry of Electronics and Information technology

Click here to view Answer
Answer d) Ministry of Electronics and Information technology. The Government of India has launched a limited period chance for students to earn up to Rs 20,000 with the Digital India Internship. With this internship, students can secure a first-hand practical work experience under the guidance of a qualified and experienced Supervisor/Mentor.

11. Vijay Prahar is associated with__________.
a) Indian Navy
b) Indian Air Force
c) Indian Army
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Indian Army. The Indian Army’s ‘Vijay Prahar’ exercise in which over 25,000 troops of strike formation of South Western Command (SWC) participated has concluded. The month-long exercise was conducted in the Mahajan Field Firing Ranges of Jaipur close to Suratgarh in Rajasthan.

12. Which vaccination campaign has begin in Yemen after a year-long delay?
a) Rubella
b) Cholera
c) TB
d) Chickenpox

Click here to view Answer
Answer b) Cholera. The first vaccine campaign against cholera in Yemen has started, the World HealthOrganization (WHO) said, a year and a half after an epidemic was triggered by war and a health and sanitation crisis.

Leave a Comment