Current Affairs Quiz – May 09 & 10 2020

Current Affairs Quiz – May 09 & 10 2020

1. NSAFE is associated with___________.
a) Mask
b) Sanitizer
c) Hand Gloves
d) Medicine

Click here to View Answer
Answer a) Mask. The Startup of IIT Delhi has found an antimicrobial face mask that can be washed and reused for 50 times. The Nanosafe Solutions at IIT Delhi has developed the masks to fight against COVID-19.

2. World Migratory Bird Day is observed on_________.
a) May 03
b) May 09
c) August 27
d) September 28

Click here to View Answer
Answer b) May 09. Every year, the United Nations Environment Programme (UNEP) marks the World Migratory Day on May 9.

3. The theme for World Migratory Bird Day 2020 is____________.
a) Conserve migratory birds
b) Creates awareness about Birds
c) Birds Connect our World
d) Conserve thier Habitats

Click here to View Answer
Answer c) Birds connect our World.

4. The heaquarters of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is situated in________________.
a) Berlin
b) Monrovia
c) Moscow
d) Beijing

Click here to View Answer
Answer d) Beijing. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has signed an agreement with the Indian government to provide funds worth USD 500 million to support India’s “COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Project”.

5. Cooperative banks come under which act?
a) FCSAI
b) IBTA
c) CCBFC
d) SARFAESI

Click here to View Answer
Answer d) SARFAESI Act. The Supreme Court held that cooperative banks established under a State law or multi-State level societies come within the ambit of the Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act of 2002.

6. Which state has become first state to provide facility of beds with ventilators in each district of state?
a) Assam
b) Odisha
c) Himachal Pradesh
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh has become the first state in the country to provide the facility of beds with ventilators in hospitals of each and every district of state.

7. Pranavayu programme has launched by____________.
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Vishakapatnam

Click here to View Answer
Answer c) Bangalore. In Karnataka, Bengaluru Urban district in Karnataka has 175 confirmed COVID 19 positive cases and six people have died due to the pandemic.

8. ICMR partners with ______________ for delivery of coronavirus COVID-19 testing kits to labs.
a) Amazon
b) India post
c) Flipkart
d) E-cart

Click here to View Answer
Answer b) India Post. India Post has entered into a tie-up with the Indian Council of Medical Research (ICMR) for delivery of its coronavirus COVID-19 testing kits from its 16 regional depots to 200 additional labs designated for coronavirus testing across the country.

9. LiDAR is expand as _____________.
a) Light Detection and Ranging
b) Light Diode and Radiation
c) Laser Deduction and Radiation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Light Detection and Ranging. Volvo Cars, is partnering with tech firm Luminar to provide their industry-leading LiDAR (Light Detection and Ranging) and perception technology for Volvo’s next generation cars.

Leave a Comment