Current Affairs Quiz – May 08 2020

Current Affairs Quiz – May 08 2020

1. Time of Remembrance and Reconciliation for victims of WWII is observed on___________.
a) May 02 & 03
b) June 12 & 13
c) July 24 & 25
d) May 08 & 09

Click here to View Answer
Answer d) May 08 & 09. The Time of remembrance and reconciliation for those who lost their lives during the Second World War is observed on 8-9 May every year.

2. Who has been appointed as Ambassador of United Nations Environment Programme (UNEP)?
a) Sania Mirza
b) Preety ZInda
c) Deepika Padukone
d) Dia Mirza

Click here to View Answer
Answer d) Dia Mirza. The United Nations Environment Programme (UNEP) extended environmentalist and actor-producer Dia Mirza’s term as its National Goodwill Ambassador for another two years till the end of 2022.

3. Who is the Union Minister of Road Transport & Highways ?
a) Nitin Gadkari
b) Shri Rama Prasad
c) Amit Shah
d) Kiren Rijiju

Click here to View Answer
Answer a) Nitin Gadkari. Ministry of Road Transport & Highways has announced its target to construct roads worth Rs.15 lakh crore in the next two years.

4. Long March 5B – satellite belongs to_____________.
a) North Korea
b) China
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer b) China. .China launched the Long March 5B rocket from its Wenchang launch site that is located on the island of Hainan. The rocket is a massive vehicle and is being compared with deep space Orion capsule of NASA.

5. World Red Cross Day is observed on _____________.
a) May 08
b) June 12
c) August 14
d) November 19

Click here to View Answer
Answer a) May 08. World Red Cross day is observed on May 8 to celebrate the principles of the International Red Cross and Red Crescent Movement.

6. Sanjeevani Clinics (Mohalla Clinic) launched by_____________.
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh govt is going to start MP Sanjeevani Clinics on lines of Mohalla Clinic opened by Delhi government.

7. World Thalassemia Day is observed on _______________.
a) March 21
b) April 28
c) May 08
d) September 26

Click here to View Answer
Answer c) May 08. World Thalassemia Day is celebrated every year on May 8th to commemorate Thalassemia victims and to encourage those who struggle to live with the disease.

8. Tamil Nadu State raised retirement age of government employees to ___________.
a) 56
b) 57
c) 58
d) 59

Click here to View Answer
Answer d) 59. The Tamil Nadu government raised the age of superannuation of its employees to 59 years, in an attempt to give itself some relief from a near ₹5,000-crore financial burden.

9. Who is the Union Minister of Health & Family Welfare?
a) Harsh Vardhan
b) Ashwin Kumar Choubey
c) Faggan Singh
d) Ramesh Pokriyal

Click here to View Answer
Answer a) Harsh Vardhan. The Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan on May 7 announced that the clinical trials of Ayush medicines have been started by the Health Ministry for COVID-19.

Leave a Comment