Current Affairs Quiz – May 06 & 07 2021

Current Affairs Quiz – May 06 & 07 2021

Current Affairs Quiz – May 06 & 07 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. N Rangasamy took oath as the Chief Minister of which state/ UT on May 7th?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Puducherry
d) None of the Above

Click here to View Answer
Answer c) Puducherry.

2. MK Stalin to be sworned in as ____________ Chief Minister on May 7.
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) telangana

Click here to View Answer
Answer b) tamil Nadu. The swearing-in ceremony of the DMK president MK Stalin as the Chief Minister of Tamil Nadu to take place on May 7, 2021, at 9 am at Raj Bhavan in Chennai.

3. Which state has announced Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana?
a) Assam
b) Punjab
c) Odisha
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c)Odisha government has announced Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana for journalists. Odisha has declared the journalists as frontline Covid warriors. It will benet more than 6500 journalists of the state Odisha.

4. The World’s Longest Pedestrian Bridge Opened in __________.
a) Portugal
b) Sweden
c) Poland
d) Philipines

Click here to View Answer
Answer a) Portugal. The Arouca Bridge offers a half-kilometre (almost 1,700-foot) walk across its span, along a metal walkway suspended from cables. Some 175 meters (574 feet) below, the Paiva River flows through a waterfall.

5. International No Diet Day is observed on__________.
a) May 01
b) May 02
c) may 04
d) May 06

Click here to View Answer
Answer d) May 06. International No Diet Day is observed on May 6, and its symbol is a light blue ribbon. It is an annual celebration of body acceptance, including fat acceptance and body shape diversity.

6. Who has been appointed as Director of Indian Institute of Rice Research?
a) RM Sundaram
b) Fazul Ahamed
c) Janet Billard
d) Latha Rao

Click here to View Answer
Answer a) RM Sundaram. Raman Meenakshi Sundaram has been appointed as Director of the Indian Institute of Rice Research (IIRR), an arm of the Indian Council of Agricultural Research.

7. Serum Institute to invest £240 million to expand its vaccine business in ___________.
a) USA
b) UK
c) Australia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) UK. The serum has already started phase one trials in the UK of a one-dose nasal vaccine for coronavirus, in partnership with Codagenix INC. This was a part of the £533 million of new Indian investment in the UK in growing sectors such as health and technology.

8. Gita Mittal to be awarded Arline Pacht Global Vision Award, who is a former___________.
a) Chief Justice
b) IAS
c) IPS
d) Ministry

Click here to View Answer
Answer a) Chief Justice. The Award will be presented at IAWJ’s Biennial Conference during the virtual opening ceremony on May 7, 2021. She shares the honour with Margarita Luna Ramos from Mexico.

9. Nation’s first ‘Drive in Vaccination Center’ unveiled in ______________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. This first of its kind ‘Drive-in Vaccination Center’ facility has been made available to the citizens at a time when people with disabilities are facing difficulties in getting to the vaccination center.

10. RBI Announces Term Liquidity Facility of Rs. 50,000 Crore For ____________.
a) Industry Sector
b) Education Sector
c) Healthcare sector
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Healthcare Sector. The Reserve Bank of India (RBI) Governor Shaktikanta Das has announced a Covid-19 healthcare package of Rs 50,000 crore, for lending to entities such as vaccine makers, medical equipment suppliers, hospitals and related sectors, besides the patients in need of funds for treatment.

11. Which car company has signed MoU for Supporting MT30 Marine Engine Business?
a) Honda
b) Maruti
c) Rolls Royce
d) Ford

Click here to View Answer
Answer c) Rolls Royce. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) and Rolls-Royce have signed an MoU to establish packaging, installation, marketing, and services support for Rolls-Royce MT30 marine engines in India.

Leave a Comment