Current Affairs Quiz – May 05 2021

Current Affairs Quiz – May 05 2021

Current Affairs Quiz– May 05 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Indian Army has launched the first Green Solar Energy plant in which state?
a) Mizoram
b) Sikkim
c) Arunachal Pradesh
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Sikkim. The Indian Army on April 30, 2021, launched the first Green Solar Energy plant in North Sikkim to harness renewable energy for its troops.

2. What is the name of the world’s first Artificial Intelligence ship?
a) Sunflower 40
b) Earth 2030
c) Mayflower 400
d) Seafarer 66

Click here to View Answer
Answer c) Mayflower 400. Mayflower 400 is the world’s first Artificial Intelligence Ship, built by a team of researchers from the marine research organization ProMare in collaboration with IBM.

3. NASA’s Parker Solar Probe has detected Natural Radio Emission from which planet’s Atmosphere?
a) Mars
b) Venus
c) Mercury
d) Saturn

Click here to View Answer
Answer b)Venus. NASA’s Parker Solar Probe, during a brief swing by Venus in July 2020, detected a natural radio signal from Venus’ atmosphere. The Parker Solar Probe was launched in 2018 as a solar mission to analyze the Sun.

4. Cabinet has given its approval for strategic disinvestment in which bank?
a) SBI
b) BOI
c) IDBI
d) BOB

Click here to View Answer
Answer c)IDBI. The Cabinet Committee on Economic Affairs on May 5, 2021 gave its approval for the strategic disinvestment and transfer of management control in IDBI Bank Ltd.

5. India has launched a comprehensive partnership on migration and mobility with which nation?
a) UK
b) US
c) Canada
d) France

Click here to View Answer
Answer a) UK. India and the UK have launched a comprehensive partnership on migration and mobility that aims to facilitate greater opportunities for the mobility of students and professionals between the two countries.

6. World Hand Hygiene Day is observed on_____________.
a) May 01
b) May 02
c) May 04
d) May 05

Click here to View Answer
Answer d) may 05. The day is organised by the World Health Organization (WHO) to raise awareness among people across the globe about the importance of hand hygiene in warding off many serious infections.

7. International Day of the Midwife is observed on_____________.
a) May 01
b) May 02
c) May 04
d) May 05

Click here to View Answer
Answer d) May 05. This day is celebrated to recognise the work of midwives and raise awareness about the status of midwives for the essential care they provide to mothers and their newborns.

8. Maria Ressa conferred UNESCO World Press Freedom Prize 2021, who belongs to___________.
a) Indonesia
b) Philipines
c) Malaysia
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer b) Philipines. The $25,000 prize “recognizes outstanding contributions to the defence or promotion of press freedom especially in the face of danger,” according to UNESCO. The prize was named after Guillermo Cano Isaza, the Colombian journalist.

Leave a Comment