Current Affairs Quiz – May 04 2018

Current Affairs Quiz – May 04 2018

1. Who is the current Finance secretary of India?
a) Hasmukh Adhia
b) Rajiv Shukla
c) Ramsun Anandh
d) Ajay Singh

Click here to view Answer
Answer a) Hasmukh Adhia. The GST Council has decided to introduce a single monthly return for businesses in order to simplify the process and increase compliance. The new system would come into force in six months, Finance secretary Hasmukh Adhia said.

2. World Bank headquarters is situated in_____________.
a) Canada
b) Florida
c) Washington
d) Maryland

Click here to view Answer
Answer c) Washington. According to the World Bank, India is set to achieve its target of universal access to electricity before the 2030 deadline. “India is doing extremely well on electrification…About 85% of the population has access to electricity,” a World Bank official stated.

3. GSTN in this ‘N’ represents___________.
a) Nation
b) Network
c) National
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Network. The GST Council has approved a proposal to make the GST Network (GSTN) a government body. The government will acquire the 51% stake held by private entities and subsequently the central government will own 50% in GSTN and states will collectively hold the remaining 50%. Currently, a 49% stake in GSTN is held by the government.

4. Google to set up 25,000 Wi-Fi hotspots in which Indian state?
a) Maharatra
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer d) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu said that Google and his government will facilitate all Gram Panchayats with internet access, installing 25,000 Wi-Fi hotspots by December 2018.

5. According to FDI Confidence Index 2018, India secured _________rank.
a) 5th
b) 8th
c) 10th
d) 11th

Click here to view Answer
Answer d) 11th. India’s ranking fell three places to 11th spot in global consultants AT Kearney’s Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018.

6. EPFO launches View Pension Passbook Service on __________.
a) Umang App
b) Armaan App
c) mAdhaar App
d) MyGov

Click here to view Answer
Answer a) Umang App. Pensioners would now be able to view their pension passbook on mobile phones with the help of Umang app. Retirement fund body EPFO announced the launch of a facility to extend the special service to pensioners.

7. India, US hold round 3 of Maritime Security Dialogue in __________.
a) Pune
b) Goa
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer b) Goa. India and United States held the third round of the India-US Maritime Security Dialogue in Goa focussing on cooperation and developments in the Indo-Pacific region.

8. North and South Korea to send joint ___________team at world championship.
a) Badminton
b) Football
c) Table Tennis
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Table Tennis. North and South Korea requested to field a unified team for the semi-finals of the championships, which will be played against Japan or Ukraine in Halmstad, Sweden. The decision to form a unified team was a tripartite agreement between the leaders North and South Korean Table Tennis teams and the ITTF.

9. World rankings in Badminton, Saina Nehwal secured ________rank.
a) 3rd
b) 5th
c) 9th
d) 10th

Click here to view Answer
Answer d) 10th. After their bronze medal finishes at the Asia Championships in Wuhan, China, both HS Prannoy and Saina Nehwal climbed into the top-10 of the badminton rankings. Both Prannoy and Nehwal moved two places to reach World No 8 and World No 10 respectively.

10. Arun-3 Hydro power project is going on which country?
a) India
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Bhutan

Click here to view Answer
Answer b) Nepal. Prime Minister Narendra Modi will pay a two day State visit to Nepal from May 11 at the invitation of his Nepalese counterpart K.P. Sharma Oli. Both the Prime Ministers will jointly lay foundation stone of Arun-3 Hydro power project.

Leave a Comment