Current Affairs Quiz – May 04 & 05 2020

Current Affairs Quiz – May 04 & 05 2020

1. Which state has become first state in India to provide free & cashless insurance cover to its people?
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Uttar pradesh
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. Maharashtra Health Minister Rajesh Tope announced that all citizens will be covered under the state government’s health scheme, and Maharashtra will be the first state to provide free and cashless insurance protection to its people.

2. Who has been appointed new Chairman and Managing Director (CMD) of Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA)?
a) Pradip Kumar Das
b) Chandra Kumar
c) Ajay Kumar
d) Amar Nath

Click here to View Answer
Answer a) Pardip Kumar Das. Pradip Kumar Das as new Chairman and Managing Director (CMD) of Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA), a central power financial institution, as per the sources.

3. The headquarters of United Nations Security Council is situated in_____________.
a) Canada
b) New York
c) Sweden
d) Bolivia

Click here to View Answer
Answer b) New York. India is qualified to become a permanent member of the United Nations Security Council, said country’s Permanent Representative at the United Nations Syed Akbaruddin, according to reports.

4. Arktika-M satellite belongs to___________.
a) Japan
b) China
c) North Korea
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. Russia announced that it is to launch the country’s first Arktika-M satellite from the Baikonur space center on 9 December 2020. at the end of 2020.

5. World Asthma Day is observed on___________.
a) June 23
b) July 18
c) May 05
d) May 21

Click here to View Answer
Answer c) May 05. Every year, on May 5, World Asthma Day is organized by Global Initiative for Asthma. It aims to increase awareness about asthma.

6. The Theme of World Asthma day 2020 is________________.
a) Increase awareness about asthma
b) Stop Asthma
c) Enough Asthma Deaths
d) Globe against Asthma

Click here to View Answer
Answer c) Enough Asthma Deaths.

7. According to Global Report on Food Crisis 2020, Which country’s people topped comes under food crisis?
a) India
b) Yemen
c) Syria
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) Yemen. According to the report, the numbers have increased. In 2019, the number of people living under food crisis were 113 million. Yemen was the at the top, with 15.9 million people under food crisis. This was 53% of population of the country.

8. Who has been appointed as Chief Financial Officer for Flipkart Commerce?
a) Sriram Venkataraman
b) Bhadri Nath
c) Venkatesh Bhatt
d) Abhimanyu Devan

Click here to View Answer
Answer a) Sriram Venkataraman. Flipkart has appointed Sriram Venkataraman as Chief Financial Officer for Flipkart Commerce. Venkataraman will be responsible for key finance operations and functions at Flipkart and Myntra, including tax, risk management and treasury.

9. How many member countries in International Bank of Reconstruction and Development?
a) 123
b) 140
d) 175
d) 189

Click here to View Answer
Answer d) 189. Mr Pinto replaced Erik Bethel. Mr Bethel resigned from the post. Pinto was serving the Counselor to Under Secretary for International Affairs in the department of treasury of the US. It is to be noted that Mr Pinto was a special assistant to President George W Bush.

10. National sports awards was introduced in_____________.
a) 1950
b) 1962
c) 1970
d) 1976

Click here to View Answer
Answer d) 1976. The sports ministry on May 5 invited the nominations for the national sports awards of 2020 through e-mail. The ministry adopted this procedure due to the ongoing COVID-19 lockdown.

Leave a Comment