Current Affairs Quiz– May 02 & 03 2021

Current Affairs Quiz– May 02 & 03 2021

Current Affairs Quiz – May 02 & 03 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which company has overtake HCL Tech to become third most-valued Indian IT firm?
a) Wipro
b) Accenture
c) Zoho
d) TCS

Click here to View Answer
Answer a) Wipro. Wipro regained its position as the 3rd largest Indian IT services company by market capitalization of ₹ 2.65 trillion by suppressing HCL Technologies’ ₹ 2.62 trillion market cap.

2. Who has named RBI deputy governor?
a) Tej Sheshastri
b) T Rabi Sankar
c) Manish Pandey
d) Shubhnam Gupta

Click here to View Answer
Answer b) T Rabi Sankar. Reserve Bank of India (RBI) executive director T Rabi Sankar has been named as the fourth Deputy Governor of the central bank. The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment.

3. Order of the Rising Sun honour belongs to which nation?
a) Russia
b) Japan
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Japan. The Japanese Government recently awarded the “Order of Rising Sun” to a Bengaluru based Japanese teacher, Shyamala Ganesh. She is a Japanese teacher at the Septuagenarian institution and also at the Ohara School of Ikebana in RT Nagar, Bengaluru.

4. World Tuna Day is observed on_______________.
a) May 01
b) May 04
c) May 02
d) May 03

Click here to View Answer
Answer c) May 02. It is observed for the first time in 2017. According to the UN, an outsized number of nations worldwide depend upon tuna for both food security and nutrition.

5. World Press Freedom Day is observed on_______________.
a) May 01
b) May 04
c) May 02
d) May 03

Click here to View Answer
Answer d) may 03. World Press Freedom Day is observed globally on 3 May every year. It is also known as World Press Day. The day also pays tribute to journalists who have lost their lives.

6. ‘Oxygen on Wheels’- project launched by__________________.
a) Tata
b) Wipro
c) Accenture
d) Mahindra

Click here to View Answer
Answer d) Mahindra. The Mahindra Group Chairman, Anand Mahindra has rolled out a project titled ‘Oxygen on Wheels’ to ease the transportation of oxygen from producing plants to hospitals and homes, following acute oxygen shortage amid a severe second wave of coronavirus.

7. World Laughter Day is observed on_______________.
a) May 01
b) May 04
c) May 02
d) May 03

Click here to View Answer
Answer c) May 02. World Laughter Day is celebrated on the first Sunday of May every year. It is a day to raise awareness about laughter and its many healing benefits. In 2021, the day falls on 02 May 2021.

8. Which bank has allocated Rs 71 crores to help India combat COVID-19 second wave?
a) SBI
b) Indian Bank
c) IOB
d) ICICI

Click here to View Answer
Answer a) SBI. The public sector bank has allocated Rs 30 crores to set up healthcare facilities such as 1000-bedded makeshift hospitals, 1000- bedded isolation facilities and 250 bed ICU facilities in some of the worst-hit states.

9. Which African country has designated Tigray People’s Liberation Front (TPLF) and OLF-Shene as terrorist organization?
a) Ethiopia
b) Nigeria
c) Uganda
d) Sudan

Click here to View Answer
Answer a) Ethiopia. This came after several attacks from the organisations in different parts of the country that targeted civilians and public infrastructure over the past couple of years.

Leave a Comment