Current Affairs Quiz – May 02 & 03 2018

Current Affairs Quiz – May 02 & 03 2018

1. Which company has adopted Gandikota Fort?
a) Reliance
b) Tata Group
c) Dalmia Bharat
d) Airtel

Click here to view Answer
Answer c) Dalmia Bharat. The Dalmia Bharat Group has adopted Gandikota Fort in Andhra Pradesh, along with the Red Fort in Delhi, for a period of five years under the government’s ‘Adopt A Heritage’ scheme.

2. According to Swedish arms watchdog SIPRI, India has secured world’s_______place in military spenders.
a) Second
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth

Click here to view Answer
Answer c) Fifth. India has surpassed France to become one of the world’s five largest military spenders, according to Swedish arms watchdog SIPRI.

3. Who has been appointed as Australian cricket team’s head coach?
a) Mitchell Starc
b) Mitchell Johnson
c) Darren Lehmann
d) Justin Langer

Click here to view Answer
Answer d) Justin Langer. Former Australian cricketer Justin Langer has been appointed as Australian cricket team’s head coach for all three formats. Langer replaces Darren Lehmann, who had stepped down after Australia’s tour of South Africa amid the ball-tampering controversy.

4. FIFA headquarters is situated in____________.
a) New York
b) Norway
c) Switzerland
d) Paris

Click here to view Answer
Answer c) Switzerland. World football governing body FIFA’s president Gianni Infantino has proposed staging a ‘mini-World Cup’ every two years. The tournament, which will be called ‘Final 8’, would feature eight teams and could commence in October or November 2021.

5. According to WHO, which city is the most polluted city in the world?
a) Kanpur
b) Allahabad
c) Varanasi
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Kanpur. As many as 14 Indian cities are among the 20 most polluted cities in the world in terms of PM2.5 levels, according to World Health Organisation’s latest report on air quality. The data reveals that Kanpur is the most polluted city in the world, while three cities in the United States are the least polluted.

6. According to the study, who is the most popular world leader on Facebook from India?
a) Ramnath kovind
b) PM Modi
c) Mamta Banerji
d) Sonia Gandhi

Click here to view Answer
Answer b) PM Modi. According to the study “World Leaders on Facebook” released in Geneva by Burson Cohn & Wolfe, over 43 million people follow PM Modi on the social media platform. Prime Minister Narendra Modi is far ahead of other world leaders, including US President Donald Trump, when it comes to popularity on Facebook.

7. With which country, India has conduct Varuna naval exercise near Reunion Island?
a) Russia
b) France
c) Japan
d) China

Click here to view Answer
Answer b) France. The Indian and French navies are conducting the third and last phase of the 2018 Varuna naval exercise, from 1st to 7th of May, in the vicinity of Reunion Island, a French administrative department in the India Ocean.

8. Green Revolution — Krishonnati Yojana scheme is for_____________sector.
a) Agriculture
b) Education
c) Bank
d) All the above

Click here to view Answer
Answer a) Agriculture. The Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for the Umbrella Scheme, “Green Revolution – Krishonnati Yojana” in agriculture sector beyond 12th Five Year Plan for the period from 2017-18 to 2019-20 with the Central Share of Rs. 33,269.976 crore.

9. ICAI in this ‘C’ represents__________.
a) Committee
b) Chamber
c) Chartered
d) Council

Click here to view Answer
Answer c) Chartered. The Union Cabinet has approved the Mutual Recognition Agreement between the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) and The South African Institute of Chartered Accountants (SAICA).

10. Pradhan Mantri Vaya Vandan Yojana scheme is for__________.
a) Women
b) Children Below 12
c) Orphans
d) Senior Citizens

Click here to view Answer
Answer d) Senior Citizens. The Union Cabinet has given its approval for extending the investment limit from Rs 7.5 lakhs to Rs 15 lakhs as well as extension of time limits for subscription from 4thMay 2018 to 31stMarch, 2020 under the Pradhan Mantri Vaya Vandan Yojana (PMVVY) as part of Government’s commitment for financial inclusion and social security.

1 Comment

Leave a Comment