Current Affairs Quiz – May 01 2018

Current Affairs Quiz – May 01 2018

1. Labour Day is observed on___________.
a) April 28
b) April 29
c) April 30
d) May 1

Click here to view Answer
Answer d) May 1. Labour Day is observed on May 1 every year to commemorate the struggles of the working class and labour movement to achieve eight-hour workdays.

2. Which app has won PM’s Excellence award for innovation?
a) Byjus
b) Eckovation
c) Topr
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Eckovation. The Unnayan Banka Project, an initiative by district administration of Banka, Bihar, in collaboration with mobile-based social learning platform Eckovation, has won Prime Minister’s Excellence Award for Best Innovation 2018.

3. Which country has become the first country in the world to introduce a minimum unit pricing for alcohol?
a) Scotland
b) Finland
c) Switzerland
d) Sweden

Click here to view Answer
Answer a) Scotland. Scotland has become the first country in the world to introduce a minimum unit pricing for alcohol, First Minister Nicola Sturgeon said. Under the new regulation, alcoholic products in Scotland will cost a minimum of 50 pence (nearly ₹46) per unit.

4. UNICEF headquarters is situated in____________.
a) Paris
b) New York
c) Italy
d) Norway

Click here to view Answer
Answer b) New York. UNICEF Australia has launched ‘The HopePage’, which allows users to make a donation by mining cryptocurrency Monero using the visitor’s computer processing power.

5. Who has become the world number one shooter in the 10-metre air pistol category?
a) William cruz
b) Aaron Justin
c) Shahzar Rizvi
d) Chandvi Mukund

Click here to view Answer
Answer c) Shahzar Rizvi. Indian shooter Shahzar Rizvi became the world number one shooter in the 10-metre air pistol category after having won a silver medal at the recently concluded shooting World Cup in South Korea.

6. Which country has launched the world’s only floating nuclear power unit?
a) China
b) Russia
c) Japan
d) India

Click here to view Answer
Answer b) Russia. Russia has launched the world’s only floating nuclear power unit into the Baltic Sea. The 70-megawatt vessel left its shipyard from St Petersburg towards the Arctic via a Russian town to load nuclear fuel.

7. Who is the current brand ambassador of Centuary Mattress?
a) Saina Nehwal
b) PV Sindhu
c) Deepika Palikal
d) Sania Mirza

Click here to view Answer
Answer d) Sania Mirza. Centuary Mattresses, India’s leading mattress brand has appointed Sania Mirza as its brand ambassador, who will be seen in the company’s nationwide campaign on the Power of Better Sleep.

8. Who has been named as the Football Writers’ Association Footballer of the Year for 2017/18?
a) Sadio Mané
b) Mohamed Salah
c) Mohamed Elneny
d) Zinedine Zidane

Click here to view Answer
Answer b) Mohamed Salah. Mohamed Salah has beennamed as the Football Writers’ Association Footballer of the Year for 2017/18 after scoring 43 goals so far in an incredible debut season for Liverpool. The 25-year-old, who was last month crowned the Premier League’s Players’ Player of the Year, becomes the first African winner of the FWA accolade, which has been awarded since 1948.

9. Army’s ‘Vijay Prahar’ exercise starts in_________.
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Rajasthan
d) Orissa

Click here to view Answer
Answer c) Rajasthan.Over 20,000 troops of the strike formations of the Army’s South Western Command are engaged in the “Vijay Prahar” exercise to fine-tune the Army’s jointmanship with the Indian Air Force (IAF) near Suratgarh in Rajasthan.

10. 15th Pravasi Bharatiya Divas to be held in __________.
a) Varanasi
b) Pune
c) Allahabad
d) Lucknow

Click here to view Answer
Answer a) Varanasi. The 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in the holy city of Varanasi in January 2019, giving a chance to the Indian diaspora to participate in Kumbha Snan and attend the Republic Day parade in New Delhi.

11. Harimau Shakti is a joint military exercise of which among following combined countries?
a) India and China
b) India and Japan
c) India and Russia
d) India and Malaysia

Click here to view Answer
Answer d) India and Malaysia. The Indian and Malaysian armies will hold a two-week military exercise in Malaysia as part of efforts to bolster defence cooperation. The joint exercise ‘Harimau Shakti’ will take place in the dense forests of Sengai Perdik in Hulu Langat district of Malaysia.

12. GOBAR-DHAN Scheme launched to promote wealth and energy from ___________.
a) Food
b) Waste
c) Medicine
d) All the above

Click here to view Answer
Answer b) Waste. Union Minister for Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti, launched the GOBAR (Galvanizing Organic Bio-Agro Resources) – DHAN scheme at the National Dairy Research Institute (NDRI) Auditorium, Karnal. The scheme aims to positively impact village cleanliness and generate wealth and energy from cattle and organic waste.

Leave a Comment