Current Affairs Quiz – May 01 & 02 & 03 2020

Current Affairs Quiz – May 01 & 02 & 03 2020

1. Who has been appointed as the new Economic Affairs Secretary?
a) Teju M
b) Tarun Bajaj
c) Ravi Verman
d) Shree Das N

Click here to View Answer
Answer b) Tarun Bajaj. Bajaj, a 1988 batch IAS officer of Haryana Cadre, previously held charge as Additional Secretary in the Prime Minister’s Office (PMO) and served as Joint Secretary in the DEA before that.

2. Who has been named New Zealand’s overall cricketer of the year, winning the NZ Cricket’s top award, Sir Richard Hadlee Medal?
a) Kane Williamson
b) Martin Guptill
c) Ross taylor
d) Andre Ryan ADams

Click here to View Answer
Answer c) Ross Taylor. Ross Taylor has been named New Zealand’s overall cricketer of the year, winning the NZ Cricket’s top award, Sir Richard Hadlee Medal, for the third time at the annual awards, held over video conferencing.

3. Chuni Goswami who passed away at 82, is associated with____________.
a) Actor
b) Politician
c) Journalist
d) Legendary Footballer

Click here to View Answer
Answer d) Legendary Footballer. He was awarded Arjun , Padmasree and several others prestigious awards for his outstanding contributions in the field of Sports .

4. According to the Open Budget Survey, India secured ___________ rank in Budget Transparency and Accountability.
a) 22nd
b) 38th
c) 49th
d) 53rd

Click here to View Answer
Answer d) 53rd. The score was above the global average of 45. New Zealand scored 87 and topped the list. South Africa, Mexico and Brazil were the other top performers with scores 87, 82 and 81 respectively.

5. Who has been appointed as the new chairman of state-run Indian Oil Corporation?
a) Balaji Gnanasekaran
b) Aravind Bhopalan
c) Pratap Chakravarthy
d) Shrikant Madhav Vaidya

Click here to View Answer
Answer d) Shrikant Madhav Vaidya. Vaidya is currently director finance at IOC. He would be taking over from the current Chairman Sanjiv Singh, who will retire from the position in June 2020.

6. Who has been appointed India’s next Ambassador to Qatar?
a) Deepak Mittal
b) Piyush srivastva
c) Ajay SIngh
d) Arun Kumar A

Click here to View Answer
Answer a) Deepak Mittal. Deepak Mittal has been appointed India’s next Ambassador to Qatar.

7. India secured ___________ largest solar market in the world.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer c) Third. In the calendar year 2019, India installed 7.3 GW of solar power across the country, consolidating its position as the third-largest solar market in the world.

8. Which state topped among other states in providing employment to workers under MGNREGS?
a) Chhatisgarh
b) Uttar Pradesh
c) Punjab
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer a) Chhatisgarh. Chhattisgarh has topped the list of states in providing employment to over 18 lakh unskilled labourers under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS), according to an official statement issued.

9. Order of Rising Sun – award belongs to______________.
a) Russia
b) Japan
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Japan. A doctor from Manipur has been conferred the ‘Order of Rising Sun’ by the Japan government for promoting a better understanding of Japan in India and deepening ties between the two countries, a release said.

10. Which country topped in ICC Test ranking?
a) Australia
b) New Zealand
c) India
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer a) Australia. Australia, the top-ranking country, now has 116 points.

11. India secured ________ rank in ICC test Ranking.
a) 2nd
b) 3rd
c) 5th
d) 7th

Click here to View Answer
Answer b) 3rd. Australia, the top-ranking country, now has 116 points. It is followed by New Zealand with 115 points and India with 114 points. India yielded the top spot in Test rankings for the first time since October 2016. It continues to lead the ICC World Test Championship.

12. Ajay Tirkey has appointed as Secretary of ___________________.
a) Ministry of Women and Child Development
b) Ministry of Health
c) Ministry of External Affairs
d) Ministry of Finance

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Women and Child Development. Ajay Tirkey is the 1987 batch IAS officer of Madhya Pradesh cadre. Prior to this, held the post of Special Secretary in the same Ministry.

13. According to NSTMIS report, India secured ________ place in scientific publication.
a) 1st
b) 2nd
c) 7th
d) 3rd

Click here to View Answer
Answer d) 3rd. The first two ranks were occupied by USA and China. The gross expenditure on Research and Development in the country has tripled between 2008 and 2018. It was Rs 39,437 crores in 2008 and increased to Rs 1,13,825 crores in 2018.

14. International Astronomy Day is observed on_____________.
a) May 01
b) April 29
c) May 02
d) June 28

Click here to View Answer
Answer c) May 02. On this day, astronomical institutions, planetariums, museums organize fun filled activities and spread awareness about the world of astronomy.

15. World Tuna Day is observed on _______________.
a) April 25
b) April 30
c) July 21
d) May 02

Click here to View Answer
Answer d) May 02. The tuna and tuna like species are economically important for both developing and developed countries.

16. Which among the followings are recently got GI tag?
a) Gorakhpur Teracotta and Kashmir Saffron
b) Kashmir Saffron and Kovilpatti Kadalai Mittai
c) Kovilpatti Kadalai Mittai and Black rice of Manipur
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. The Saffron cultivated in the Kashmir valley has received Geographical Indication Tag. It is to be noted that three other products such as Gorakhpur Teracotta, Kovilpatti Kadalai Mittai and Black rice of Manipur also received GI tag recently.

17. Nikkei Asia prize belongs to____________.
a) China
b) Japan
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Japan. T. Pradeep, a faculty in the chemistry department of the Indian Institute of Technology Madras was honoured with the Nikkei Asia Prizes 2020 in the science and technology category, a press release from the institute said.

18. Who became the first Indian to be nominated for the Fed Cup Heart Award from the Asia/Oceania zone?
a) Virat kholi
b) PV sindhu
c0 Saina Nehwal
d) Sania Mirza

Click here to View Answer
Answer d) Sania Mirza. Sania Mirza became the first Indian to be nominated for the Fed Cup Heart Award from the Asia/Oceania zone along with Indonesia’s Priska Medelyn Nugrorho. Sania had recently made a comeback to Fed Cup after four years.

19. Marcus Wallenberg Prize belongs to_____________.
a) Research in Forest
b) Research in Gold
c) Research in Chemicals
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Research in Forest . Satellite imagery offers the possibility to scale up the model to show how different environmental conditions affect the world’s forests.

20. Hema Bharali who passed away at 102, associated with________________.
a) Freedom fighter
b) Social activist
c) Actress
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Assam born freedom fighter and social activist and Padma Hema Bharali passed away at her residence in Guwahati. She was 102 years old. She is known for her initiative to establish the Kasturba Ashram Pub Sarania.

21. Which Indian company won Silver at Asia Sustainability Reporting Awards 2019?
a) SOTC travel
b) Thomas cook ltd
c) Cox & Kings
d) Yatra

Click here to View Answer
Answer b) Thomas cook ltd. Thomas Cook (India) Ltd., India’s leading integrated travel services company, was selected as winner of the prestigious silver award for Asia’s Best Integrated Report (First Time) at the 5th Asia Sustainability Reporting Awards (ASRA).

22. World Press Freedom Day is celebrated on______________.
a) May 03
b) May 20
c) June 19
d) July 28

Click here to View Answer
Answer a) May 03. The day also focuses to assess its state around the world, defend the media from attacks on their independence.

23. The theme of 2020 World Press Freedom Day is_______________.
a) Press freedom and pay tribute to journalists
b) Gender equality in all aspects of the media.
c) Journalism Without Fear or Favour
d) Fundamental principles of press freedom

Click here to View Answer
Answer c) Journalism Without Fear or Favour.

24. The headquarters of Yes Bank is situated in______________.
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. Yes Bank appointed Neeraj Dhawan as its Chief Risk Officer (CRO) with immediate effect. Neeraj was appointed for a period of three years. He assumed charge on 2 May.

25. IDEAthon launched by ____________.
a) Jal Shakti ministry
b) Health ministry
c) External Ministry
d) NITI aayog

Click here to View Answer
Answer a) Jal Shakthi ministry. The National Mission for Clean Ganga operating under Ministry of Jal Shakti launched “IDEAthon”. It focuses on “The Future of River Management” to explore how the COVID-19 crisis will change the river management strategies.

26. KS Nissar Ahmed who passed away at 84, is associated with______________.
a) Poet
b) Musician
d) Journalist
d) Actor

Click here to View Answer
Answer a) Poet. Renowned Kannada poet and professor KS Nissar Ahmed passed away on May 3 at his residence in Bengaluru. He was 84.

27. The headquarters of RBL Bank is situated in______________.
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Mumbaid
d) Kolata

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. The RBL Bank on May 3 said that it has appointed Deepak Kumar as the Chief Risk Officer (CRO) of the bank for a period of two years. Kumar will replace Ramnath Krishnan as the CRO, according to the bank.

28. EPFO is expand as_______________.
a) Employees Provident Fund Organization
b) Employees Provision Fund Organization
c) Employees Provision Fund Operation
d) Employees Provident Finance Operation

Click here to View Answer
Answer d) Employees Provident Fund Organization . The employees of Employees Provident Fund Organization (EPFO) have also come forward to support the Government’s initiative in combating national crisis of COVID-19 pandemic and voluntarily contributed one day’s salary- amounting to around Rs. 2.5 crore to the PM CARES Fund.

Leave a Comment