Current Affairs Quiz – March 9 2019

Current Affairs Quiz – March 9 2019


1. Shri Ram Nath Kovind, launched the Pulse Polio programme for 2019 by administering polio drops to children less than _________.
a)Two years old
b)Five years old
c)four years old
d)Ten years old

Click here to View Answer
Answer b)Five years old. The Hon. President of India, Shri Ram Nath Kovind, launched the Pulse Polio programme for 2019 by administering polio drops to children less than five years old, at the Rahstrapati Bhawan. more than 17 crore children of less than five years across the country will be given polio drops as part of the drive of Government of India to sustain polio eradication from the country.

2. India’s High Commissioner to Pakistan ___________will return to Islamabad.
a)Richard Stagg
b)Dominic Asquith
c)Sohail Mahmood
d)Ajay Bisaria

Click here to View Answer
Answer d)Ajay Bisaria . The Ministry of External Affairs (MEA) has said, India’s High Commissioner to Pakistan Ajay Bisaria will return to Islamabad. the High Commissioner is returning to Islamabad after having completed his consultations in India.

3. The Centre and the Asian Development Bank (ADB) have signed a 26 million dollar loan agreement to provide additional financing for improving drainage infrastructure in Dibrugarh town of _________.
a)sikkim
b)Manipur
c)Assam
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer c)Assam. The Centre and the Asian Development Bank (ADB) have signed a 26 million dollar loan agreement to provide additional financing for improving drainage infrastructure in Dibrugarh town of Assam.

4. A 116-year-old Japanese woman __________has been honoured as the world’s oldest living person by Guinness World Records.
a)Kane Tanaka
b)Chiyo Miyako
c)Jiroemon Kimura
d)Jeanne Louise Calment

Click here to View Answer
Answer a)Kane Tanaka. A 116-year-old Japanese woman has been honoured as the world’s oldest living person by Guinness World Records. The global authority on records officially recognised Kane Tanaka in a ceremony at the nursing home where she lives in Fukuoka, in southwest Japan. Her family was present to celebrate. The previous oldest living person was another Japanese woman, Chiyo Miyako, who passed away last July, aged 117.

5._________has resigned as President Donald Trump’s communications director.
a)Hope Hicks
b)Bill Shine
c)Sean Spicer
d)Dan Pfeiffer

Click here to View Answer
Answer b)Bill Shine.

6._________ was sworn-in as the Governor of Mizoram.
a)Ganeshi Lal
b)Lal Ji Tandon
c)Jagdish Mukhi
d)Kummanam Rajasekharan

Click here to View Answer
Answer c)Jagdish Mukhi. Jagdish Mukhi was sworn-in as the Governor of Mizoram at a simple function at the Raj Bhavan. Gauhati High Court judge, Justice Nelson Sailo administered the oath of office to Mr. Mukhi. He is also the Governor of Assam.

7. Citibank has named ________ as its India head with effective from April 1.
a)Subhash Chandra
b)Rana Kapoor
c)Ashu Khullar
d)Pramit Jhaveri

Click here to View Answer
Answer c)Ashu Khullar. Citibank has named Ashu Khullar, currently head of Asia-Pacific capital markets origination, as its India head with effective from April 1. Khullar succeeds Pramit Jhaveri, who will become the vice-chairman of banking, capital markets and advisory for Asia Pacific from April 1. Both will report to Francisco Aristeguieta, CEO of Citigroup Asia Pacific.

8. Who has been Appointed As New Finance Secretary ?
a)Subhash Chandra Garg
b)Ajay Bhushan Pandey
c)Rajiv Kumar
d)Neeraj Kumar Gupta

Click here to View Answer
Answer a)Subhash Chandra Garg . Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg was named as the Finance Secretary. The Appointments Committee of the Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi has approved designating Garg as the Finance Secretary.

9.Which state’s Marayur jaggery has got the geographical indication (GI) tag ?
a)Sikkim
b)Kerala
c)Assam
d)Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b)Kerala. The Marayur jaggery has finally got the geographical indication (GI) tag, making it safe for consumption while rejuvenating the traditional way of production and ensuring a safe market in future.

 

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment