Current Affairs Quiz – March 7 2019

Current Affairs Quiz – March 7 2019

 


1. Shri Narendra Modi released the new series of visually impaired friendly circulation coins,in New Delhi.Rs.1, Rs.2, Rs.5, Rs.10 and Rs.20 . The coin of____ will be a 12 sided .
a)Rs.20
b)Rs.1
c)Rs.5
d)Rs.10

Click here to View Answer
Answer a)Rs.20. The Prime Minister, Shri Narendra Modi released the new series of visually impaired friendly circulation coins,in New Delhi.Rs.1, Rs.2, Rs.5, Rs.10 and Rs.20 are the various denominations of coins released as part of the new series. The newly included coin of Rs.20, will be a 12 sided coin with no serrations. The rest of the denominations would be of round shape.

2. Prime Minister has approved Continuation of Atal Innovation Mission (AIM), and for incurring expenditure up to _____ till 2019-20.
a)Rs. 2000 crore
b)Rs. 3000 crore
c)Rs. 100 crore
d)Rs. 1000 crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs. 1000 crore. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Continuation of Atal Innovation Mission (AIM), and for incurring expenditure up to Rs. 1000 crore till 2019-20 by Atal Innovation Mission for expanding Atal Tinkering Labs to 10,000 schools in view of their huge success at school level.

3. The Union Cabinet has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and ________ on Cancer Research Initiative.
a)Australia
b)China
c)U.K.
d)Germany

Click here to View Answer
Answer c)U.K.. The Union cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Germany on Cooperation in the field of Occupational Safety and Health (OSH). The MoU was renewed on 13th November 2018.

4. The Prime Minister Narendra Modi has approved the signing of the MoU between India and ______ on Technology Cooperation in the Road Infrastructure Sector.
a)Austria
b)Germany
c)U.K.
d)China

Click here to View Answer
Answer a)Austria. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the signing of the Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of Road Transport and Highways, India and the Federal Ministry of Transport, Innovation and Technology, Austria on Technology Cooperation in the Road Infrastructure Sector.

5. Prime Minister has given its approval for continuation of National AIDS Control Programme-IV (NACP-IV) beyond for a period of three years from April, 2017 to _________.
a)March, 2019
b)March, 2023
c)March, 2022
d)March, 2020

Click here to View Answer
Answer d)March, 2020. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister has given its approval for continuation of National AIDS Control Programme-IV (NACP-IV) beyond 12th Five Year Plan for a period of three years from April, 2017 to March, 2020. The total outlay will be Rs.6434.76 crore.

6. The National Green Tribunal imposes Rs 500 cr fine on __________ for cheating emission tests.
a)Volkswagen
b)Maruti Suzuki
c)Chevrolet
d)Ford Motor

Click here to View Answer
Answer a)Volkswagen. The National Green Tribunal slapped a fine of 500 Crore rupees on German auto major Volkswagen for damaging the environment using cheat device in its diesel cars in India. A bench headed by NGT chairperson Justice Adarsh Kumar Goel directed the carmaker to deposit the amount within two months

7. CCEA has approved the investment approval for a 1320 megawatt Khurja Super Thermal Power Plant (STPP) in Bulandshahar of _________.
a)Madhya Pradesh
b)kerala
c)Assam
d)Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Uttar Pradesh. The Cabinet Committee on Economic Affairs, CCEA has approved the investment approval for a 1320 megawatt Khurja Super Thermal Power Plant (STPP) in Bulandshahar of Uttar Pradesh.

8. 10-day Entrepreneurship Development Programme (EDP) for budding entrepreneurs concluded at the Language Center in _________ .
a)Hyderabad
b)Mumbai
c)Delhi
d)Kargil

Click here to View Answer
Answer d)Kargil. 10-day Entrepreneurship Development Programme (EDP) for budding entrepreneurs under Jammu and Kashmir Rural Employment Generation Programme (JKREGP) concluded at the Language Center in Kargil .

9. In Which state , ancient tribal language Gondi will be taught in tribal districts ?
a)kerala
b)Assam
c)Uttar Pradesh
d)Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Madhya Pradesh. In Madhya Pradesh, ancient tribal language Gondi will be taught in tribal districts. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath has decided to include Gondi in the primary education curriculum of the state’s tribal-dominated districts.

10. The Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD, has again cut its 2019 forecast for global economic growth to _______for this year, down from the 3.5 per cent .
a)3.3 per cent
b)3.1 per cent
c)3.2 per cent
d)3.0 per cent

Click here to View Answer
Answer a)3.3 per cent. The Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD, has again cut its 2019 forecast for global economic growth due to ongoing trade tensions and Brexit uncertainty. the OECD lowered its forecast to 3.3 per cent for this year, down from the 3.5 per cent it predicted in November, which was itself a downgrade from a previous 3.7 per cent.

11. Scientist __________ appointed as BARC Director for a tenure of three years.
a)Chiranjiv Roy
b)Anurag Verma
c)Anand Srinivasan
d)Ajit Kumar Mohanty

Click here to View Answer
Answer d)Ajit Kumar Mohanty . India’s main nuclear weapons lab, the Bhabha Atomic Research Centre or BARC, has finally got a new director. Physicist Ajit Kumar Mohanty, currently Director, Physics Group at BARC, has been appointed for a tenure of three years.

12. India’s Unemployment Rate Rose to __________- according to data compiled by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) .
a)7.2%
b)7.0%
c)7.5%
d)7.1%

Click here to View Answer
Answer a)7.2%. The unemployment rate in India was at 7.2 percent in February 2019, the highest since September 2016, according to data compiled by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) . The rate was at 5.9 percent in February 2018. CMIE estimated the number of employed persons in India at 40 crores in February compared with 40.6 cr a year ago.

13. Prime Minister Narendra Modi announced that the_________ will be renamed after former Tamil Nadu Chief Minister MG Ramachandran.
a)Nagpur Railway Station
b)Chennai Central railway station
c)Kala Bakra railway station
d)Rashidpura Khori Station

Click here to View Answer
Answer b)Chennai Central railway station. Prime Minister Narendra Modi announced that the Chennai Central railway station will be renamed after former Tamil Nadu Chief Minister MG Ramachandran.

14. ________has become a 124th member of the International Criminal Court since its establishment in 2002.
a)Libya
b)Uganda
c)Burundi
d)Malaysia

Click here to View Answer
Answer d)Malaysia . Malaysia has become a member of the International Criminal Court in a boost for the beleaguered institution at a time it faces growing criticism. Malaysia becomes the 124th member of the court since its establishment in 2002. “By joining the ICC, Kuala Lumpur can now play an important role in issues related to crimes against humanity.

15. Which country government ordered the German ambassador Daniel Kriener to leave the country after he expressed support for Juan Guaido ?
a)Malaysia
b)Libya
c)Australia
d)Venezuela

Click here to View Answer
Answer d)Venezuela . The Venezuelan government ordered the German ambassador Daniel Kriener to leave the country after he expressed support for Juan Guaido, escalating a diplomatic standoff with a group of about 50 nations that recognize the opposition leader as the country’s interim president.

16. _______has signed a bancassurance deal with private life insurer HDFC Life Insurance Company.
a)Bank of Maharashtra
b)Atate Bank of India
c)United Bank of India
d)Bank of Baroda

Click here to View Answer
Answer c) United Bank of India . United Bank of India has signed a bancassurance deal with private life insurer HDFC Life Insurance Company. Through this partnership, United Bank’s customers will be able to take advantage of HDFC Life’s expertise in life insurance products, distribution and customer service.

17. The Union Cabinet has approved the agreement between India and __________ on Mutual Legal Assistance (MLAT) in Civil and Commercial Matters.
a)Russia
b)Belarus
c)Italy
d)china

Click here to View Answer
Answer b)Belarus. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the agreement between Republic of India and the Republic of Belarus on Mutual Legal Assistance (MLAT) in Civil and Commercial Matters.

18. Prime Minister Narendra Modi has approved the setting up of ________new KendriyaVidyalayas under Civil/Defence Sector all over the country.
a)100
b)40
c)25
d)50

Click here to View Answer
Answer d)50 . The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the setting up of 50 new KendriyaVidyalayas under Civil/Defence Sector all over the country.

19.  Suresh Prabhu releases a Coffee Table Book________ on achievements of Ministry of Civil Aviation.
a)“A Rural Manifesto – Realising India’s Future through her Villages”
b)“Undaunted: Saving the Idea of India”
c)“Cruising New Heights- Flying For All”
d)“Cruising New World- Flying For All”

Click here to View Answer
Answer c)“Cruising New Heights- Flying For All”.The Minister for Civil Aviation, Shri Suresh Prabhu released a Coffee Table Book- “Cruising New Heights- Flying For All” The Coffee Table Book is an attempt to capture achievements and the roadmap for sustaining and stimulating further growth and development in the aviation sector.

20. Ministry of Finance has enhanced the Income tax exemption for gratuity enhanced Up to _______.
a)Rs. 10 lakhs
b)Rs. 30 lakhs
c)Rs. 25 lakhs
d)Rs. 20 lakhs

Click here to View Answer
Answer d)Rs. 20 lakhs. Ministry of Finance has enhanced the income tax exemption for gratuity under section 10 (10) (iii) of the Income Tax Act, 1961 to Rs. 20 lakhs. Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State for Labour and Employment has expressed hope that this would benefit those employees of PSUs and other employees not covered by Payment of Gratuity Act, 1972 .

21. The popular Reference Annuals _______ were released by Shri Amit Khare, Secretary, Ministry of I&B .
a)‘ Bande India 2019’
b)‘Bharat Mata 2019’
c)‘India 2019’
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)‘India 2019’. The popular Reference Annuals ‘Bharat 2019’ and ‘India 2019’ were released by Shri Amit Khare, Secretary, Ministry of I&B . These have been compiled by the New Media Wing and edited and published by Publications Division under the Ministry. This is the 63rd Edition of the prestigious publication.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment