Current Affairs Quiz – March 6 2019

Current Affairs Quiz – March 6 2019


1. Which city bagged award for cleanest city for third straight year in Swachh Survekshan 2019 ?
a)Lucknow
b)Delhi
c)Indore
d)Bhopal

Click here to View Answer
Answer c)Indore . President Ram Nath Kovind presented Swachh Survekhshan-2019 Awards in New Delhi. Indore bagged award for cleanest city for third straight year in Swachh Survekshan.

New Delhi Municipal Council area gets cleanest small city award while Uttarakhand’s Gauchar was adjudged Best Ganga Town in the survey.

2. ________ to be celebrated as ‘Janaushadhi Diwas’ across India.
a)8th March 2019
b)10th March 2019
c)3th March 2019
d)7th March 2019

Click here to View Answer
Answer d)7th March 2019. “With the initiative of Prime Minister of India, Shri Narendra Modi in the direction of making quality healthcare affordable for all, the Government has taken important steps to make affordable and quality generic medicines popular among the people through Pradhan MantriBhartiyaJanaushadhiPariyojana (PMBJP).

The Minister informed thatfor providing further impetus & creating awareness about use of generic medicines, it has been decided to celebrate 7th March 2019 as ‘JanaushadhiDiwas’ across India.

3. NABL has launched another voluntary scheme called __________ for Basic Composite (BC) Medical Laboratories (Entry Level).
a)Qualify Assurance Scheme
b)Equality Assurance Scheme
c)Quality Assurance Scheme
d)Quality Advanced Scheme

Click here to View Answer
Answer d)Quality Assurance Scheme . For sensitizing small laboratories to basic doable quality practices, NABL has launched another voluntary scheme called Quality Assurance Scheme (QAS) for Basic Composite (BC) Medical Laboratories (Entry Level) in February, 2019.

4. Shri Nitin Gadkari Lays Foundation Stone for Development and Maintenance of Inter-Modal Station in _____.
a)Nagpur
b)Kanpur
c)Bihar
d)Lucknow

Click here to View Answer
Answer a)Nagpur. Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari laid the foundation stone for development and maintenance of Inter-Modal Station IMS at Ajni Railway Station in Nagpur .

5. How many Nobel Prizes for literature will be awarded this year ?
a)2
b)3
c)4
d)1

Click here to View Answer
Answer a)2. The Swedish Academy has said that two Nobel Prizes for literature will be awarded this year. The decision comes after a sex scandal causing the suspension of the award last year. The Academy in a statement at Stockholm yesterday said the Nobel Prize in Literature will awarded this autumn for both 2018 and 2019.

6. State Bank of India (SBI) and ____________ launched their merchant-acquiring joint venture, SBI Payment Services Pvt Ltd (SBIPSPL), in Mumbai.
a)Electronic Payment and Services (P) Ltd.
b)UPay – Payment Services Pvt. Ltd.
c)Hitachi Payment Services Pvt Ltd
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Hitachi Payment Services Pvt Ltd. State Bank of India (SBI) and Hitachi Payment Services Pvt Ltd, a wholly-owned subsidiary of Hitachi Ltd, launched their merchant-acquiring joint venture, SBI Payment Services Pvt Ltd (SBIPSPL), in Mumbai, for establishing a digital payments platform for India and other countries in the region.

7. ______was named the youngest self-made billionaire of all time by Forbes magazine.
a)Salman Khan
b)Marks Jukarbarg
c)Kylie Jenner
d)Priyanka Chopra

Click here to View Answer
Answer c)Kylie Jenner . Kylie Jenner was named the youngest self-made billionaire of all time by Forbes magazine.

8. ______gets best director award at Dublin International Film Festival.
a)Sandip Ray
b)Jahnu Barua
c)Karan Johar
d)Rima Das

Click here to View Answer
Answer d)Rima Das .Assam filmmaker Rima Das bagged the Dublin Film Critics Circle Jury Award for Best Director for her film “Bulbul Can Sing” at the 2019 Virgin Media Dublin International Film Festival.

9. Famous Industrialist and Philanthropist Dinesh Shahra’s book _________ was launched in Indore .
a)Simplicity & Wisdom
b)Quality, Accreditation, and Ranking
c)Undaunted: Saving the Idea of India
d)Law, Justice and Judicial Power

Click here to View Answer
Answer a)Simplicity & Wisdom. Famous Industrialist and Philanthropist Dinesh Shahra’s book, ‘Simplicity & Wisdom’ was launched in Indore . The book is dedicated to Late eminent Vedanti Swami Pragananandji.

10. What is the theme for India Pavilion at Venice Biennale ?
a)150 years of Mahatma Gandhi
b)Mahatma Gandhi: The legendary soul
c)Story of Mahatma Gandhi
d)The Father of the Nation

Click here to View Answer
Answer a)150 years of Mahatma Gandhi . Extending Mahatma Gandhi’s 150th birth anniversary celebrations to foreign shores, the India pavilion at the upcoming Venice Biennale has been themed ‘150 years of Mahatma Gandhi’.The pavilion has been commissioned by the National Gallery of Modern Art (NGMA) and will be curated by the Kiran Nadar Museum of Art (KNMA).
This will be the second pavilion from India at the Biennale, after 2011.

11. Former Zimbabwe Cricket Director _________has been banned from all cricket for 10 years after the ICC Anti-Corruption Tribunal found him guilty .
a)Enock Ikope
b)Hamilton Masakadza
c)Lalchand Rajput
d)Andy Flower

Click here to View Answer
Answer a)Enock Ikope. Former Zimbabwe Cricket Director Enock Ikope has been banned from all cricket for 10 years after the ICC Anti-Corruption Tribunal found him guilty of non-cooperation and obstruction of investigations.

12. Tech giant Google unveiled a new app “_________” that aims to help children in primary school learn to read in Hindi and English.
a)Suno
b)Bolo
c)Khelo
d)Sheekho

Click here to View Answer
Answer b)Bolo. Tech giant Google unveiled a new app ‘Bolo’ that aims to help children in primary school learn to read in Hindi and English. The free app, which is being launched in India first, uses Google’s speech recognition and text-to-speech technology.

13. ___________ was named captain of the 18-member Indian hockey team to play in the upcoming 28th Sultan Azlan Shah Cup.
a)Jhulan Goswami
b)Smriti Mandhana
c)Mithali Raj
d)Manpreet Singh

Click here to View Answer
Answer d)Manpreet Singh. Manpreet Singh was named captain of the 18-member Indian hockey team to play in the upcoming 28th Sultan Azlan Shah Cup. The prestigious tournament will be held in Ipoh, Malaysia from the 23rd of this month.

14. NITTTRC Bhopal and _______sign MoU to strengthen skill development facilities.
a)The NorthCap University
b)Shri Vishwakarma Skill University
c)Amity University Gurgaon
d)Maharshi Dayanand University

Click here to View Answer
Answer b)Shri Vishwakarma Skill University. National Institute of Technical Teacher’s Training and Research(NITTTRC), Bhopal and Shri Vishwakarma Skill University Gurugram today signed an memorandum of understanding(MoU) to further strengthen the skill development facilities provided to the youth.

Leave a Comment