Current Affairs Quiz – March 5 2019

Current Affairs Quiz – March 5 2019


1. PM Modi launched the Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM) Yojana , it will assure a monthly pension of _______ for the enrolled unorganized sector workers during their old age.
a)Rs.2000
b)Rs.5000
c)Rs.3000
d)Rs.1000

Click here to View Answer
Answer c)Rs.3000. The Prime Minister dedicated PM-SYM Yojana to the forty two crore strong unorganized sector workers in the country. the scheme will assure a monthly pension of Rs.3000 for the enrolled unorganized sector workers during their old age.

2. The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Shikshan Bhavan and Vidhyarthi Bhavan at Annapurna Dham Trust in _________.
a)Gujarat
b)Assam
c)Delhi
d)Manipur

Click here to View Answer
Answer a)Gujarat. The Prime Minister. Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Shikshan Bhavan and Vidhyarthi Bhavan at Annapurna Dham Trust in Adalaj, Gujarat.

3. Exercise Al Nagah III bilateral joint exercise between _____and Oman is scheduled to be held at Jabel Al Akhdar Mountains in Oman.
a)India
b)China
c)Nepal
d)Russia

Click here to View Answer
Answer a)India . Exercise Al Nagah III, third in the series of bilateral joint exercise between India and Oman is scheduled to be held from 12 to 25 March 2019 at Jabel Al Akhdar Mountains in Oman.

4. The National Annual Rural Sanitation Survey (NARSS) 2018-19 has found that _____of the households in rural India who have access to a toilet use it.
a)96.5%
b)96%
c)95.5%
d)90.5%

Click here to View Answer
Answer a)96.5%. The National Annual Rural Sanitation Survey (NARSS) 2018-19, conducted by an Independent Verification Agency (IVA) under the World Bank support project to the Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G), has found that 96.5% of the households in rural India who have access to a toilet use it.

5. Union Textiles Minister, Smriti Zubin Irani, inaugurated the renovated Handloom Haat in______.
a)New Delhi
b)Mumbai
c)Pune
d)Bhopal

Click here to View Answer
Answer a)New Delhi
. Union Textiles Minister, Smriti Zubin Irani, inaugurated the renovated Handloom Haat in New Delhi. She also launched three projects of NIFT – VisionNXT – Trend Forecasting Initiative, Indian Textiles and Craft Repository and Design Innovation and Incubation.

6. Luke Perry has died in California at the age of 52, He was __________.
a)Actor
b)Poet
c)Singer
d)Politician

Click here to View Answer
Answer a)Actor. American actor Luke Perry has died in California at the age of 52, less than a week after suffering a massive stroke. The actor rose to fame for his roles in “Beverly Hills 90210” and “Riverdale”.

7. Former Deputy Prime Minister of ______________ and Senior leader of ruling Nepal Communist Party (NCP), Bharat Mohan Adhikari passed away .
a)India
b)Nepal
c)Bhutan
d)China

Click here to View Answer
Answer b)Nepal. Former Deputy Prime Minister of Nepal and Senior leader of ruling Nepal Communist Party (NCP), Bharat Mohan Adhikari passed away .

8. _______________has received the Letter of Award (LOA) from AAI of a contract worth Rs. 648 crores for the construction of new greenfield Airport at Hirasar in Rajkot district of Gujarat.
a)Jaiprakash Associates Limited
b)GMR Infrastructure Limited
c)Larsen & Toubro
d)Reliance Infrastructure Limited

Click here to View Answer
Answer d)Reliance Infrastructure Limited

9. Union Minister Mahesh Sharma inaugurated____ museum at Red Fort.
a)Azaadi Ke Parwane
b)Azaadi Ke Bhakat
c)Azaadi Ke Premi
d)Azaadi Ke Diwane

Click here to View Answer
Answer d)Azaadi Ke Diwane. Union Minister Mahesh Sharma inaugurated ‘Azaadi Ke Diwane’ museum, dedicated to the unsung heroes of the country’s freedom struggle, on the Red Fort premises here and said it would inspire the younger generation.

10. Which Bank will acquire 9.9% stake in non-banking finance company Kisan Finance for cash consideration of Rs 17.82 crore?
a)Axis Bank
b)ICICI Bank
c)SBI
d)YES Bank

Click here to View Answer
Answer b)ICICI Bank.

11.The government has appointed _________ as Secretary of Road Transport and Highways Ministry.
a)Analjit Singh
b)Anirban Mukherjee
c)Nagendra Nath Sinha
d)Sanjeev Ranjan

Click here to View Answer
Answer d)Sanjeev Ranjan. The government has appointed Sanjeev Ranjan as Secretary of Road Transport and Highways Ministry. A 1985-batch IAS officer of Tripura cadre, Ranjan is presently Chairman of National Highways Authority of India (NHAI). Nagendra Nath Sinha, who is currently the Managing Director of National Highways and Infrastructure Development Corporation (NHIDCL), will take additional charge as NHAI Chairman.

12. _________ launched “Young Scientist programme” to train class 9 students in space technology and its applications.
a)ISRO
b)ONGC
c)BHEL
d)DRDO

Click here to View Answer
Answer a)ISRO. State-run Indian Space Research Organisation (ISRO) announced the launch of its Young Scientist programme to train class 9 students in space technology and its applications.

13.______has been appointed as the chairman of the newly constituted National Commission for Backward Classes (NCBC).
a)Bhagwan Lal Sahni
b)Kaushalendra Singh Patel
c)Sudha Yadav
d)Achary Talloju

Click here to View Answer
Answer a)Bhagwan Lal Sahni . Bhagwan Lal Sahni has been appointed as the chairman of the newly constituted National Commission for Backward Classes (NCBC). Kaushalendra Singh Patel, Sudha Yadav and Achary Talloju have been appointed as members of the commission.

14. The United States and _______ decided to call off their joint exercise “Foal Eagle” and “Key Resolve.
a)South Korea
b)North Korea
c)China
d)India

Click here to View Answer
Answer a)South Korea. The United States and South Korea decided to call off their joint exercise “Foal Eagle” and “Key Resolve” and instead bifurcate them into smaller exercises. This is being done to ease tensions with North Korea. “Key Resolve” will be replaced by “Dongmaeng” which is also known as alliance in English, Foal Eagle drills will be replaced by a smaller battalion-sized exercise.

15. India has nominated NITI Aayog member and agricultural economics and policy expert __________ for Post of UN’s FAO Director General.
a)Prafulla Chhajed
b)Analjit Singh
c)Ramesh Chand
d)Binay Ranjan Sen

Click here to View Answer
Answer c)Ramesh Chand.India has nominated NITI Aayog member and agricultural economics and policy expert Ramesh Chand to lead a specialised agency of the United Nations focussed on achieving food security for all.
Since the establishment of FAO in 1945, there have been eight Directors-General, including Binay Ranjan Sen of India from 1956-1967.

16. LIC Housing Finance has partnered with __________ to offer special loan scheme.
a)IMGC
b)HDFC Insurance
c)National Housing Bank
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)IMGC. LIC Housing Finance has partnered with India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) to offer special loan scheme, under which borrowers can repay the amount till the age of 75 years.

17. Delhi has been ranked the most polluted capital in the world, while ________is the most polluted city, according to a Greenpeace report.
a)Indore
b)Gurugram
c)Pune
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer b)Gurugram . Delhi has been ranked the most polluted capital in the world, while Gurugram is the most polluted city, according to a Greenpeace report. According to the latest data compiled in the IQ Air Visual 2018 World Air Quality Report and interactive world’s most polluted cities ranking, which is prepared in collaboration with Greenpeace Southeast Asia in order to reveal the state of particulate matter (PM2.5) pollution in 2018, Delhi had an average yearly PM2.5 concentration at 113.5 micrograms per cubic metre.

18. The gems and jewellery sector is set to get India’s first jewellery park in _____.
a)Gurugram
b)Kolkata
c)Delhi
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. A year after signing a memorandum of understanding (MoU) with the Maharashtra government, the gems and jewellery sector is set to get India’s first jewellery park in Navi Mumbai.

19. ________has been conferred with the ‘Non-Life Insurer of The Year Award 2019 by the Assocham.
a)SBI Life Insurance
b)HDFC Insurance
c)LIC Housing Finance
d)Bharti AXA General Insurance

Click here to View Answer
Answer d)Bharti AXA General Insurance. Bharti AXA General Insurance has been conferred with the ‘Non-Life Insurer of The Year Award 2019 by the Assocham, one of the apex trade associations of India.

20. ____________ Govt officials join the Institute of Government Accounts and Finance (INGAF) training course in New Delhi.
a)Nepal
b)China
c)South Korea
d)Russia

Click here to View Answer
Answer a)Nepal. The Third group of 22 officials of Nepal’s Ministry of Finance joined their training course on ‘Global Perspectives on Public Financial Management’ at the Institute of Government Accounts and Finance (INGAF) in New Delhi .

21. India Signs Loan Agreement with the ________for USD 25.2 Million for Chhattisgarh Public Financial Management and Accountability Program.
a)Asian Infrastructure Investment Bank
b)World Bank
c)ADB
d)IMF

Click here to View Answer
Answer b)World Bank . The Government of India, the State Government of Chhattisgarh and the World Bank signed a $25.2 Million Loan Agreement to support the State’s Reforms in Expenditure Management. This support will cover Expenditure Planning, Investment Management, Budget Execution, Public Procurement and Accountability.

22. India signs Loan Agreement with the World Bank for USD 96 Million for Additional Financing for ________ Disaster Recovery Project.
a)Assam
b)Uttarakhand
c)Kerala
d)Bihar

Click here to View Answer
Answer b)Uttarakhand. The World Bank, Government of India and Government of Uttarakhand (GoUK) signed a $96 Million Loan Agreement to provide additional funds to the State of Uttarakhand in its post-disaster recovery plans, ongoing since the floods of 2013, as well as strengthen its capacity for Disaster Risk Management.

Leave a Comment