Current Affairs Quiz – March 30 & 31 2018

Current Affairs Quiz – March 30 & 31 2018

Current Affairs Quiz


1. Abdel Fattah al-Sisi has been re-elected as the President of _________ for a second term.
a) Syria
b) Iran
c) Iraq
d) Egypt

Click here to view Answer
Answer d) Egypt. Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi was re-elected for a second term. Sisi secured 92% votes during the three days of polling, although the voter turnout remained around 40%.

2. NASA’s InSight is associated with which of the following planets?
a) Venus
b) Mars
c) Saturn
d) Jupiter

Click here to view Answer
Answer b) Mars. NASA is all set to send the first-ever mission dedicated to exploring the deep interior of Mars. InSight stands for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport mission.

3. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved ___________ Crore Rupees over new Integrated Scheme for School Education.
a) Rs 50,000
b) Rs 75,000
c) Rs 25,000
d) Rs 10,000

Click here to view Answer
Answer b) Rs 75,000. The CCEA has approved the proposal of Department of School Education and Literacy to formulate a Integrated Scheme on School Education by subsuming Sarva Shiksha Abhiyan (SSA), Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA) and Teacher Education (TE) from 1st April, 2018 to 31st March, 2020.

4. The 2018 Thai Film Festival has been inaugurated in _________.
a) Mumbai
b) Bengaluru
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to view Answer
Answer a) Mumbai. “THE THAI FILM FESTIVAL IN MUMBAI” has been inaugurated. The three-day festival is being held at Films Division Complex situated at Cumballa Hill, Mumbai.

5. Darren Lehmann is associated with which Cricket Team?
a) New Zealand
b) Australia
c) South Africa
d) England

Click here to view Answer
Answer b) Australia. Australia’s head coach Darren Lehmann has announced his resignation from the position and said that Australia’s fourth and the final Test in South Africa would be his last match.

6. Assam launches toll-free helpline for women. It is _______.
a) 181-Sakhi
b) 180-Sakthi
c) 188-Nirbhaya
d) 184-Ladki

Click here to view Answer
Answer a) 181-Sakhi. The state government of Assam has launched a women’s helpline to tackle the recent surge in crime in the state. The service has been integrated with women police stations, state commission for women, family counselling centres, NGOs, legal service centres, shelter homes, medical and legal experts.

7. The new hot, metallic Earth-sized planet has been named as ____________.
a) K2-229b
b) K3-776b
c) J6-98sb
d) F12-uk8b

Click here to view Answer
Answer a) K2-229b. The planet is almost 20 per cent larger than Earth but has a mass which is over two-and-a-half times greater. It reaches a day side temperature of over 2000 degrees Celsius.

8. Sarmat is the intercontinental ballistic missile of __________.
a) USA
b) China
c) Pakistan
d) Russia

Click here to view Answer
Answer d) Russia. The Russian military says it has successfully tested its latest intercontinental ballistic missile. Sarmat is intended to replace the Soviet-designed Voyevoda, the world’s heaviest ICBM known as “Satan” in the West.

9. Dabhol is a seaport town in which state?
a) Gujarat
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Maharashtra

Click here to view Answer
Answer d) Maharashtra. India has received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived at Dabhol (Ratnagiri district) in Maharashtra. A charter ship, MV Meridian Spirit arrived at Dabhol after 25 days voyage from Louisiana.

10. US President Donald Trump declares __________ as ‘Sexual Assault Awareness’ month.
a) April 2018
b) May 2018
c) June 2018
d) July 2018

Click here to view Answer
Answer a) April 2018. The declaration read, “Sexual assault crimes remain tragically common in society. My Administration is committed to raising awareness about it and to empowering victims.”

11. India has announced a ____________ aid for the development of Africa.
a) $10-billion
b) $12-billion
c) $13-billion
d) $14-billion

Click here to view Answer
Answer a) $10-billion. PM Narendra Modi has announced a $10-billion aid for the development of Africa. As many as 18 new embassies and High Commissions will be opened in Africa.

12. Beidou-30 and Beidou-31 satellites were launched by ___________.
a) Japan
b) South Korea
c) China
d) Russia

Click here to view Answer
Answer c) China. China successfully sent pair of twin Beidou-3MEO satellites – Beidou-30 and Beidou-31 –into space as part of its third and final stage of launching its domestic Beidou (Compass) satellite navigation system.

13. The venue for First National Conclave On Psychological Trauma, Child Protection, And Mental Illnesses is ___________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. The Conclave was inaugurated by Hon’ble Minister of State for Women and Child Development, Dr. Virendra Kumar.

14. Who has been appointed as the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards.
a) Shekhar Kapur
b) Amitabh Bachchan
c) Naarendra Nath Chaterjee
d) Kamalnath Gupta

Click here to view Answer
Answer a) Shekhar Kapur. The central panel comprises a chairperson and 10 other members, including five regional chairpersons who head the respective regional panels.

Leave a Comment