Current Affairs Quiz – March 30 2019

Current Affairs Quiz – March 30 2019


1. Infrastructure giant Larsen & Toubro (L&T) announced a new initiative,__________, to focus on new-age technologies .
a)L&T-Wht
b)L&T-Nxt
c)L&T-Lst
d)L&T-Fst

Click here to View Answer
Answer b)L&T-Nxt. Infrastructure giant Larsen & Toubro (L&T) announced a new initiative, L&T-Nxt, to focus on new-age technologies such as artificial intelligence and cybersecurity.

2. Drug maker ____________gets USFDA nod for generic drug
a)Zydus Cadila
b)Pfizer
c)Novartis
d)Actelion

Click here to View Answer
Answer a)Zydus Cadila.Drug maker Zydus Cadila has received the final approval from the US health regulator to market Ambrisentan tablets, used to treat high blood pressure in the lungs, in the American market.

The Ahmedabad-based group has received the approval from the US Food and Drug Administration (USFDA) to market the drug in strengths of 5 mg and 10 mg, Zydus Cadila said in a statement.

3. In terms of 4G availability, ____________ has topped the list of 50 cities in India,
a)Indore
b)bhopal
c)Dhanbad
d)Ranchi

Click here to View Answer
Answer c)Dhanbad. In terms of 4G availability, Dhanbad in Jharkhand has topped the list of 50 cities in India, according to London-based wireless coverage mapping company OpenSignal. Ranchi, capital of Jharkhand, came second after scoring 95 per cent in 4G availability. Srinagar came third with a score of 94.9 per cent.

New Delhi, Mumbai, Bengaluru and Kolkata did not make it to the top 10 in the list.

4. An Atlanta woman ___________became the first living HIV-positive kidney donor in the world .
a)Terra Jole
b)Nina Martinez
c)Amanda Salinas
d)Tiffany Cashette

Click here to View Answer
Answer b)Nina Martinez . An Atlanta woman Nina Martinez became the first living HIV-positive kidney donor in the world when surgeons at Johns Hopkins Medicine in Baltimore transferred her organ to a recipient who is also HIV-positive. Both the donor and the recipient, who wishes to remain anonymous, are doing well.

5. President Kovind inaugurates plaque of Gandhi Hall at Gabriel Rene Moreno University in ______________.
a)Chile
b)Croatia
c)Bolivia
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Croatia . President Ram Nath Kovind inaugurated the plaque of the Mahatma Gandhi Hall at the Gabriel Rene Moreno University in Santa Cruz during his visit to Bolivia.

6. India and __________- have signed eight MoUs in various fields including culture, mining, space etc .
a)Bolivia
b)Russia
c)Nepal
d)Croatia

Click here to View Answer
Answer a)Bolivia . India and Bolivia have signed eight MoUs on the second day of President Ram Nath Kovind’s three-day visit to that country.

These MoUs were signed in the fields of culture, Visa waiver arrangement for diplomats, the exchange between diplomatic academies, mining, space, traditional medicine, establishment of Centre of Excellence in IT and Bi-Oceanic Railway project.

7. Foreign Secretary ________- held bilateral talks with his Nepalese counterpart Shanker Das Bairagi in Kathmandu .
a)Sanjay Mitra
b)Betsy DeVos
c)Vijay Gokhale
d)Subhash Chandra Garg

Click here to View Answer
Answer c)Vijay Gokhale .Foreign Secretary Vijay Gokhale held bilateral talks with his Nepalese counterpart Shanker Das Bairagi in Kathmandu . They reviewed all aspects of bilateral partnership between India and Nepal and exchanged views on issues of mutual interest.

8. In Assam, the Bongaigaon district administration has developed a mobile app ________– to particularly reach out to the first-time voters.
a)Bachan
b)Matdaan
c)Sankalp
d)Adhikaar

Click here to View Answer
Answer c)Sankalp.In Assam, the Bongaigaon district administration has developed a mobile app Sankalp to particularly reach out to the first-time voters.

9. Assam filmmaker_______- has joined Toronto International Film Festival (TIFF)’s ‘Share Her Journey’ as its official ambassador.
a)Munin Barua
b)Jahnu Barua
c)Manju Borah
d)Rima Das

Click here to View Answer
Answer d)Rima Das. Critically acclaimed Assam filmmaker Rima Das has joined Toronto International Film Festival (TIFF)’s ‘Share Her Journey’ as its official ambassador.

TIFF launched the 5-year campaign in 2017 with a view to increase participation, skills, and opportunities for women behind and in front of the camera.

10. RBI clears _________Cash Credit Limit (CCL) for Punjab for Rabi marketing season.
a)Rs 19,240 crore
b)Rs 16,240 crore
c)Rs 18,240 crore
d)Rs 17,240 crore

Click here to View Answer
Answer a)Rs 19,240 crore. The Reserve Bank of India (RBI) cleared Rs 19,240.91 crore towards Cash Credit Limit (CCL) for Punjab for the purchase of wheat in the Rabi marketing season.With this, the bulk of the CCL sought by the state government for the purchase of 130 lakh tonne of wheat for this season has been released by the central bank.

The release of the CCL would facilitate the state government in making timely payments to farmers against purchases of food grains in the current season, which would begin from April 1 and culminate on May 25

11. GAIL India Ltd has signed an agreement with___________- for cooperation in the development of solar power projects.
a)NTPC Limited
b)Steel Authority of India
c)Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL)
d)Oil and Natural Gas Corporation

Click here to View Answer
Answer c)Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) .State-owned gas utility GAIL India Ltd has signed an agreement with Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) for cooperation in the development of solar power projects. “GAIL shall be the project developer and BHEL shall act as an engineering, procurement, construction and project management contractor.

12. India’s foreign exchange (forex) reserves continued to surge for a third week, adding $1.029 billion to _________ in the week to 22 March.
a)$400.667 billion
b)$206.667 billion
c)$506.667 billion
d)$406.667 billion

Click here to View Answer
Answer

13. The Reserve Bank of India upped the investment limit for FY2019-20 for foreign portfolio investors (FPI) in Central government securities (G-Secs) to ________________________.
a)5 per cent
b)4 per cent
c)3 per cent
d)6 per cent

Click here to View Answer
Answer d)6 per cent. The Reserve Bank of India upped the investment limit for FY2019-20 for foreign portfolio investors (FPI) in Central government securities (G-Secs) to 6 per cent of outstanding stock of securities from 5.5 per cent in FY2018-19.

14. Legendary French _________ Agnes Varda has died after battling breast cancer. She was 90.
a)Singer
b)Actor
c)Filmmaker
d)Polician

Click here to View Answer
Answer c)Filmmaker. Legendary French filmmaker Agnes Varda has died after battling breast cancer. She was 90.

She was popular for films like “Cleo from 5 to 7” and “Vagabond”. Her 2001 documentary “The Gleaners and I” is considered one of her masterpieces. In the film, she used the themes of collecting, harvesting and recycling to reflect on her own work.

15. Next Census Of India Will Be Carried Out In 2021, the decision has been taken by the central government under the powers conferred by section 3 of _____________.
a)The Census Act, 1945
b)The Census Act, 1942
c)The Census Act, 1947
d)the Census Act, 1948

Click here to View Answer
Answer d)the Census Act, 1948 .The next census of India will be carried out in 2021 with March 1 of that year as the reference date, the Home Ministry announced In a notification, the ministry said the decision has been taken by the central government under the powers conferred by section 3 of the Census Act, 1948 (37 of 1948).

For Jammu and Kashmir and snow bound non-synchronous areas of Himachal Pradesh and Uttarakhand, the reference date shall be the first day of October, 2020, the notification said.

16. Rear Admiral ________, NM assumed charge as Flag Officer Commanding Karnataka Naval Area.
a)Mahesh Singh
b)Suraj Berry
c)Dinesh K Tripathi
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Mahesh Singh.Rear Admiral Mahesh Singh, NM assumed charge as Flag Officer Commanding Karnataka Naval Area at a ceremonial parade at Karwar .

17. Rear Admiral Suraj Berry, NM, VSM takes over the Command of Eastern Fleet.
a)Dinesh K Tripathi
b)Suraj Berry
c)B Dasgupta
d)Mahesh Singh

Click here to View Answer
Answer b)Suraj Berry. Rear Admiral Suraj Berry, NM, VSM takes over the Command of Eastern Fleet, the Sword Arm of the Eastern Naval Command from Rear Admiral Dinesh K Tripathi, AVSM, NM at an impressive ceremony held at the Naval Base, Visakhapatnam on 30 March 19.

Leave a Comment