Current Affairs Quiz – March 30 2017

Current Affairs Quiz

1. The Government of India signed a contract for the Discovered Small Fields (DSF) Bid 2016 with GEM Laboratories for extracting Hydrocarbons in ___________
a) Kerala
b) Gujarat
c) Andra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. The Government of India signed a contract for the Discovered Small Fields (DSF) Bid 2016 with GEM Laboratories for extracting Hydrocarbons at Neduvasal, in Tamil Nadu, even as protests from local villagers against the proposed plan intensified, following the development. The contract was one of the many signed for 31 areas under the DSF Bid Round 2016.

2. Which of the following states have joined the Centre’s power distribution company debt relief scheme, Ujjwal Discom Assurance Yojna Recently?
a) Karnataka, Tripura and Arunachal Pradesh
b) Telangana, West Bengal and Arunachal Pradesh
c) Kerala, Tripura and Arunachal Pradesh
d) Kerala, Uttar Pradesh and Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Kerala, Tripura and Arunachal Pradesh. Kerala, Tripura and Arunachal Pradesh have joined the Centre’s power distribution company debt relief scheme, Ujjwal Discom Assurance Yojna. With this, 26 states have joined the scheme. The government estimates that Kerala, Arunachal Pradesh and Tripura will gain net benefits of approximately ₹4,178 crore, ₹309 crore and ₹810 crore respectively. Since the state discoms have relatively lower loses, these benefits will accrue from reducing transmission losses and demand side management by the discoms.

3. Which Bank has tied up with Wells Fargo, the third largest American bank by assets, to offer real time remittances from the Indian diaspora to their relatives back home?
a) Axis Bank
b) Federal Bank
c) ICICI Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer a) Axis Bank. Axis Bank has tied up with Wells Fargo, the third largest American bank by assets, to offer real time remittances from the Indian diaspora to their relatives back home. Under the arrangement between the two banks, any member of the Indian diaspora with an account with the Wells Fargo will be able to transfer money to their relatives back home and there will be no transaction fee applicable to the money transfers from USA. But the relative or the beneficiary in India will need to have an account with Axis Bank.

4. Which city becomes first city to have 1 GBPS internet speed in India?
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad. ACT Fibernet has launched India’s first 1 Gigabit per second (Gbps) wired broadband services in Hyderabad at a premium price of Rs 5,999 per month. ACT Fibernet’s 1 Gbps wired broadband service would soon be available in the 11 cities the company has presence in. ACT Fibernet claims to be the largest non-telecommunication internet service provider (ISP). The company takes advantage of fiber optic technology to deliver 1 Gbps broadband speed, which is 400 times faster than the average internet speed.

5. Which Bank launched purely digital saving account ‘811’, eyes doubling user base to 16 million?
a) Axis Bank
b) Yes Bank
c) IndusInd Bank
d) Kotak Mahindra Bank

Click here to View Answer
Answer d) Kotak Mahindra Bank. Private sector lender Kotak Mahindra Bank announced a strategy to double its existing customer base to 16 million in the next 18 months. A key component of this strategy would be a purely digitally-enabled savings account feature, which the bank calls ‘811’ in a nod to the government’s November 8 decision to demonetise high-value currency notes and push for a less-cash economy.

6. The 9th World Environmental Education Congress which takes place September 9-15, 2017 in ___________
a) India
b) Russia
c) Canada
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer c) Canada. The 9th World Environmental Education Congress which takes place September 9-15, 2017 in Vancouver, BC, Canada. The World Environmental Education Congress (WEEC) is an international congress addressing education for environment and sustainability. WEEC 2017 is the 9th congress and will feature the theme of Culture/Environment: Weaving New Connections. The congress is an international meeting point for everyone working with education for environment and sustainable future or who has an interest in the field.

7. The Kanha Tiger Reserve has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot, which has been named Bhoorsingh the Barasingha, Kanha Tiger Reserve located in ___________
a) Madya Pradesh
b) Rajasthan
c) Uttar Pradesh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) Madya Pradesh. The Kanha Tiger Reserve in Madhya Pradesh has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot, which has been named Bhoorsingh the Barasingha. The Barasingha or swamp deer is the state animal of Madhya Pradesh. Bhoorsingh was chosen among four variations by the Madhya Pradesh forest department.

8. Which State government announced to implement 7th pay commission recommendation for the benefit of more than 2.5 lakh government officers and employees in the state recently?
a) Punjab
b) Sikkim
c) Goa
d) Chhattisgarh

Click here to View Answer
Answer d) Chhattisgarh. In Chhattisgarh, Chief Minister Raman Singh announced to implement 7th pay commission recommendation for the benefit of more than 2.5 lakh government officers and employees in the state. Replying to the debate on the budget appropriation bill in the assembly, CM said the government staff would get the benefit of 7th pay commission from April this year. The chief minister said his government has also decided to provide rice free of cost to all “Divyang”-physically challenged persons.

9. Astronaut Peggy Whitson made history when she floated outside the International Space Station, breaking the record for the most spacewalks by a woman, she was from ___________
a) USA
b) India
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) USA. American astronaut Peggy Whitson made history when she floated outside the International Space Station, breaking the record for the most spacewalks by a woman. Whitson, 57, is making her eighth career spacewalk, surpassing the record of seven previously held by American Sunita Williams. The spacewalk formally began at 7:29 am (local time) when Whitson and Shane Kimbrough switched their spacesuits to battery power before venturing outside the airlock and into the vacuum of space.

10. Which state has become the first state to win all BCCI senior trophies after winning the Deodhar Trophy?
a) West Bengal
b) Haryana
c) Tamil Nadu
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. Tamil Nadu has become the first state to win all BCCI senior trophies after winning the Deodhar Trophy. Tamil Nadu state, which has won the Ranji Trophy in the year 1987-88, also won the Vijay Hazare Trophy in the year 2017, making the state five-time winners in the tournament. Tamil Nadu has won the Irani Cup in the year of 1988-89 and the Syed Mushtaq Ali Trophy in the year of 2007-08.

11. Cricket player ____________was conferred with the Padma Shri Award by President Pranab Mukherjee at a ceremony at the Rashtrapati Bhavan
a) Mahendra Singh Dhoni
b) Virat Kohli
c) Ravichandran Ashwin
d) Ajinkya Rahane

Click here to View Answer
Answer b) Virat Kohli. Virat Kohli was conferred with the Padma Shri Award by President Pranab Mukherjee at a ceremony at the Rashtrapati Bhavan. Besides Kohli, hockey captain PR Sreejesh and Rio Olympic silver medallist Sakshi Malik and gymnast Dipa Karmakar and fourth other sportspersons were conferred with the prestigious award.

12. Prominent playwright Arun Sharma who passed away recently, he was the writer of ____________ language
a) Gujarati
b) Hindi
c) Kannada
d) Assamese

Click here to View Answer
Answer d) Assamese. Arun Sharma, the prominent playwright of Assam passed away on March 27th, 2017. He was of 85. He was an assamese writer belonging to contemporary style of writing and noted for his play. In addition to the drama, he wrote more than 6 novels on Assam’s lifestyle. He was awarded with Padma shree award in year 2010 by Central government.

Leave a Comment