Current Affairs Quiz – March 29 2019

Current Affairs Quiz – March 29 2019


1. Two Deputy CM of Goa are Manohar Ajgaonkar and _______.
a)Sudin Dhavalikar
b)Vijai Sardesai
c)Varsha Naik
d)Francis D’Souza

Click here to View Answer
Answer b)Vijai Sardesai. Mr Ajgaonkar is the second deputy chief minister along with Goa Forward Party (GFP) leader and state minister Vijai Sardesai.

2. Wipro Limited and_________ partner for advanced research in 5G and AI.
a)IIT Kanpur
b)IIT Bombay
c)IIT Delhi
d)IIT Kharagpur

Click here to View Answer
Answer d)IIT Kharagpur. Wipro Limited, a leading global information technology, consulting and business process services company, and Indian Institute of Technology Kharagpur (IIT Kharagpur), signed a Memorandum of Understanding (MOU) to collaborate on high-impact, industry-focused applied research in the areas of 5G and AI.

3. The Chairman of 15th Finance Commission of India, N.K. Singh launched the book “Indian Fiscal Federalism”. The book has been written by _________.
a)Raghuram Rajan
b)Urjit Patel
c)Shaktikanta Das
d)Y. V. Reddy

Click here to View Answer
Answer d)Y. V. Reddy.The Chairman of 15th Finance Commission of India, N.K. Singh launched the book “Indian Fiscal Federalism”. The book has been written by Dr. Y. V. Reddy, former Governor of RBI and Chairman of the 14th Finance Commission of India along with Dr. G. R. Reddy, Advisor (Finance) to the Government of Telangana.

4. Pioneering Russian cosmonaut _______- dies at age 84.
a)Yuri Tomashov
b)Damir Salimov
c)Joe Flannery
d)Valery Bykovsky

Click here to View Answer
Answer d)Valery Bykovsky.Russia’s space agency says pioneering Soviet-era cosmonaut Valery Bykovsky, who made the first of his three flights to space in 1963, has died at age 84.

5. Nobel Prize-winning economist _______was awarded with the prestigious Bodley Medal.
a)Jean Tirole
b)William Nordhaus
c)Amartya Sen
d)Paul Romer

Click here to View Answer
Answer c)Amartya Sen. Nobel Prize-winning economist Amartya Sen was awarded with the prestigious Bodley Medal, the highest honour granted by the University of Oxford’s world-famous Bodleian Libraries.

The medal is awarded to individuals who have made outstanding contributions to the fields in which the Bodleian is awarded are, including literature, culture, science, and communication.

6. _______ is reportedly acquiring Mumbai-based Haptik one of the world’s largest conversational Artificial Intelligence (AI) platforms.
a)Bsnl
b)Idea
c)Airtel
d)Reliance Jio

Click here to View Answer
Answer d)Reliance Jio
. Reliance Jio is reportedly acquiring Mumbai-based Haptik one of the world’s largest conversational Artificial Intelligence (AI) platforms for over Rs 200 crore, the media reported.

7. The 2019 Human Development Report (HDR), with its focus on_______-, will be released around this year’s last quarter.
a)Population
b)Poverty
c)Inequality
d)Education

Click here to View Answer
Answer c)Inequality. The 2019 Human Development Report (HDR), with its focus on inequality, will be released around this year’s last quarter, the UNDP said.

The report will provide a comprehensive picture of the many forms of inequality that are shaping the 21st century. In a statement, the United Nations Development Programme acknowledged that today’s world remains deeply unfair.

8. Argentine striker __________ has announced his retirement from international football at the age of 31.
a)Emiliano Sala
b)Lionel Messi
c)Mauro Icardi
d)Gonzalo Higuain

Click here to View Answer
Answer d)Gonzalo Higuain. Argentine striker Gonzalo Higuain has announced his retirement from international football at the age of 31. Higuain has not played for the Albiceleste since last year’s World Cup in Russia as manager Lionel Scaloni looks to revamp his squad for this year’s Copa America, reported Xinhua news agency.

9. Aussie ________ legend Tim Cahill officially retires.
a)chess
b)Cricket
c)Golf
d)football

Click here to View Answer
Answer d)football. After four World Cups, an illustrious club career and having risen to the rank of Australian sporting icon, Tim Cahill has officially quit professional football. in November, the 39-year-old announced he will no longer represent Australia at an international level even though he continued to play for Jamshedpur FC in the Indian Super League.

10. US-based LGBTQ civil rights advocacy group Human Rights Campaign (HRC) Foundation has suspended _______– from its 2019 Corporate Equality Index (CEI) .
a)Kiddle
b)Ixquick
c)Facebook
d)Google

Click here to View Answer
Answer d)Google. US-based LGBTQ civil rights advocacy group Human Rights Campaign (HRC) Foundation has suspended Google from its 2019 Corporate Equality Index (CEI) for failing to remove the app from PlayStore.

In 2018, Google scored a full 100 per cent on the CEI report.

11. Researchers at the ___________have developed an Artificial Intelligence-based electronic hardware system to detect malaria.
a)IIT-Kharagpur
b)IIT-Bombay
c)IIT-Delhi
d)IIT-Kanpur

Click here to View Answer
Answer c)IIT-Delhi . Researchers at the Indian Institute of Technology-Delhi have developed an Artificial Intelligence-based electronic hardware system to detect malaria, tuberculosis, intestinal parasite, and cervical cancer in milliseconds. their system can be used for healthcare access in resource-constrained areas with limited access to human specialists.

12. _________-is voted the World’s Best Airport 2019 by international air travellers for the seventh consecutive year.
a)Rajiv Gandhi Hyderabad International Airport
b)Indira Gandhi International (IGI) Airport
c)Tokyo Haneda International Airport
d)Singapore Changi Airport

Click here to View Answer
Answer d)Singapore Changi Airport. Changi Airport Singapore is voted the World’s Best Airport 2019 by international air travellers for the seventh consecutive year. The awards were held at Passenger Terminal EXPO in London, United Kingdom on 27th March 2019.
The Indira Gandhi International (IGI) Airport in New Delhi featured at number 59.

13. Three researchers Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton and Yann LeCun have won the 2018 Turing Award, known as the _____________________.
a)Nobel Prize of Mathematics
b)Nobel Prize of computing
c)Nobel Prize of Statistics
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Nobel Prize of computing . Three researchers have won the 2018 Turing Award, known as the ‘Nobel Prize of computing,‘ for conceptual and engineering breakthroughs in artificial intelligence (AI).

Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton and Yann LeCun were named the recipients of the award by the Association for Computing Machinery (ACM).

14. Swiss-based NRI scientist _________has been conferred with the Pravasi Bhartiya Samman Award.
a)Dr Rajendra Joshi
b)Dr Ursula Joshi
c)Dr S. Chandrasekhar
d)Dr Vinod Khosla

Click here to View Answer
Answer a)Dr Rajendra Joshi . Swiss-based NRI scientist Dr Rajendra Joshi has been conferred with the Pravasi Bhartiya Samman Award by the President of India Ram Nath Kovind.

The Indian Ambassador to Switzerland Sibi George handed over the award citation signed by the President to Dr Joshi at his residence in Switzerland.

15. India defeated ________– 10-0 in their final league match of Sultan Azlan Shah Cup hockey tournament at Ipoh in Malaysia .
a) South Korea
b)Japan
c)Australia‎
d)Poland

Click here to View Answer
Answer d)Poland. India defeated Poland 10-0 in their final league match of Sultan Azlan Shah Cup hockey tournament at Ipoh in Malaysia .

16. Government of India has recently awarded Geographical Indication (GI) to _______ of Indian coffee.
a)3 varieties
b)4 varieties
c)7 varieties
d)5 varieties

Click here to View Answer
Answer d)5 varieties. Government of India has recently awarded Geographical Indication (GI) to five varieties of Indian coffee. They are:
  • Coorg Arabica coffee is grown specifically in the region of Kodagu district in Karnataka.
  • Wayanaad Robusta coffee is grown specifically in the region of Wayanad district which is situated on the eastern portion of Kerala.
  • Chikmagalur Arabica coffee is grown specifically in the region of Chikmagalur district and it is situated in the Deccan plateau, belongs to the Malnad region of Karnataka.
  • Araku Valley Arabica coffee can be described as coffee from the hilly tracks of Visakhapatnam district of Andhra Pradesh and Odisha region at an elevation of 900-1100 Mt MSL.
  • Bababudangiris Arabica coffee is grown specifically in the birthplace of coffee in India and the region is situated in the central portion of Chikmagalur district. Selectively hand-picked and processed by natural fermentation, the cup exhibits full body, acidity, mild flavour and striking aroma with a note of chocolate.

Leave a Comment