Current Affairs Quiz – March 29 2018

Current Affairs Quiz – March 29 2018

1. Which state has been awarded the Geographical Indication (GI) tag for Kadaknath chicken?
a) Madhya Pradesh
b) Karnataka
c) Uttar Pradesh
d) Tamilnadu

Click here to view Answer
Answer a) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh has been awarded the Geographical Indication (GI) tag for Kadaknath chicken, a black-coloured variety bred in the state’s Jhabua district.

2. GSAT-6A is a___________satellite.
a) Bio Satellite
b) Astronomical Satellite
c) Communication Satellite
d) Earth Observation Satellite

Click here to view Answer
Answer c) Communication Satellite. ISRO has successfully launched communications satellite GSAT-6A from Sriharikota. The 2,140-kg satellite, with a planned mission life of 10 years, would provide mobile communication to India through multi-beam coverage facility.

3. Which Bank has penalized for failing to comply with held-to-maturity (HTM) guidelines?
a) PNB
b) HDFC
c) IDBI
d) ICICI

Click here to view Answer
Answer d) ICICI. The RBI has penalised India’s third-largest lender ICICI Bank with ₹58.9 crore for failing to comply with held-to-maturity (HTM) guidelines.

4. Who has been appointed as the captain of SunRisers Hyderabad?
a) Ross Taylor
b) Kane Williamson
c) Shikhar Dhawan
d) Bhuvaneshwar Kumar

Click here to view Answer
Answer b) Kane Williamson. New Zealand skipper Kane Williamson has been named the captain of IPL franchise SunRisers Hyderabad, replacing Australian cricketer David Warner.

5. Which space company is going to launch Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)?
a) ISRO
b) Russian Space Agency
c) ROSCOSMOS
d) NASA

Click here to view Answer
Answer d) NASA. NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) is undergoing final preparations in Florida for its launch scheduled on April 16.

6. Which scheme is comes under education?
a) Sarva Shiksha Abhiyan
b) Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendras
c) Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana
d) Deen Dayal SPARSH Yojana Scholarship

Click here to view Answer
Answer a) Sarva Shiksha Abhiyan. The scheme aims to support the states in universalising access to school education from pre-nursery to Class 12 across the country.

7. Krishi Vigyan Kendras is related to ___________ field.
a) Medical
b) Education
c) Agriculture
d) Science

Click here to view Answer
Answer c) Agriculture. Krsihi Vigyan Kendra (KVK) are agricultural extension centres created by ICAR (Indian Council for Agricultural Research) and its affiliated institutions at district level to provide various types of farm support to the agricultural sector.

8. Permanent Indus Commission is between India and ___________?
a) Afghanistan
b) Pakistan
c) Nepal
d) Bangladesh

Click here to view Answer
Answer b) Pakistan. The Permanent Indus Commission is a bilateral commission consisting of officials from India and Pakistan, created to implement and manage the goals and objectives and outlines of the Indus Waters Treaty.

9. Who has been appointed as the UN Political chief?
a) Rosemary DiCarlo
b) Donald F. McHenry
c) Edward J. Perkins
d) Michele J. Sison

Click here to view Answer
Answer a) Rosemary DiCarlo. The United Nations has appointed American diplomat Rosemary DiCarlo as the world body’s new Political Affairs chief, the first woman to hold the position.

Leave a Comment