Current Affairs Quiz – March 28 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been honoured with the Sikh Jewel Award for 2017 for her immense contribution to British Cinema?
a) Meera Syal
b) Preeya Kalidas
c) Gurinder Chadha
d) Daniela Thomas

Click here to View Answer
Answer c) Gurinder Chadha. Indian-origin British director Gurinder Chadha has been honoured with the Sikh Jewel Award for 2017 for her immense contribution to British cinema. Chadha, whose films include Bhaji on the Beach, Bend It Like Beckham and Bride and Prejudice, received the award from UK Defence Secretary Michael Fallon at the Vaisakhi Dinner organised by the British Sikh Association.

2. Who has been appointed as president and CEO of ‘The Leadership Conference on Civil and Human Rights’, becoming the first woman to head the prestigious organization?
a) Lathika Mary
b) Vanita Gupta
c) Pramila Jayapal
d) Kamala Harris

Click here to View Answer
Answer b) Vanita Gupta. Indian-American Vanita Gupta, who headed civil rights division in the Department of Justice in the Obama Administration, has been appointed as president and CEO of ‘The Leadership Conference on Civil and Human Rights’, becoming the first woman to head the prestigious organization. Known for her fearless advocacy of all human beings, 41-year-old Gupta will replace Wade Henderson who is stepping down after more than two decades.

3. Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas ________________ launched MoP&NG e-Seva, a dedicated grievances redressal platform on Social Media for all queries
a) Piyush Goyal
b) Rao Inderjit Singh
c) Radha Mohan Singh
d) Dharmendra Pradhan

Click here to View Answer
Answer d) Dharmendra Pradhan. Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan launched MoP&NG e-Seva, a dedicated grievances redressal platform on Social Media for all queries and grievances relating to Oil and Gas Sector. The MOPNG e-Seva is an integrated grievances redressal platform across social media for all Oil & Gas related service issues. This portal will be a single point interface for all customers to reach out to the government for addressing their feedback or grievances related to Oil & Gas Sector on social media. MOPNG e-Seva will also deliver 24 x 7 support for consumers.

4. Which state government announced all below poverty line (BPL) households in the urban and rural areas will get free power connection?
a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) Punjab
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. All below poverty line (BPL) households in the urban and rural areas of Uttar Pradesh will get free power connection while homes above poverty line (APL) will be given 100 per cent financing option with easy EMIs.

5. Admiral Sunil Lanba, inaugurated the first ever ‘Integrated Automatic Aviation Meteorological System (IAAMS)’ at ____________
a) INS Shikra
b) INS Hansa
c) INS Rajali
d) INS Karna

Click here to View Answer
Answer c) INS Rajali. Admiral Sunil Lanba, Chief of the Naval Staff, inaugurated the first ever ‘Integrated Automatic Aviation Meteorological System (IAAMS)’ at INS Rajali on 28 March 2017. The IAAMS is an ambitious project of the Indian Navy to modernise the meteorological infrastructure of the nine Naval Air Stations (NAS). INS Rajali at Arakkonam was identified for setting up this sophisticated system on a ‘Test Bed’ site, where the complete integrated system has been tested for its reliability, performance and functioning. The IAAMS project will give a major fillip to aviation safety, through automation of weather monitoring process.

6. To spread awareness on cleanliness as part of its ‘Swachhta Abhiyan’, _______________ is celebrating Swachh Bharat Pakhwada from 16th -31st March, 2017
a) Ministry of Chemicals and Fertilizers
b) Ministry of Rural Development
c) Ministry of Urban Development
d) Ministry of Shipping

Click here to View Answer
Answer d) Ministry of Shipping. To spread awareness on cleanliness as part of its ‘Swachhta Abhiyan’, the Ministry of Shipping is celebrating Swachh Bharat Pakhwada from 16th -31st March, 2017 and has undertaken various activities under this campaign. The event was launched by Nitin Gadkari, Minister of Shipping and Road Transport & Highways on 16th March 2017, in the premises of the Shipping Corporation of India in Mumbai.

7. Which State has become the first state in the country to carry financial inclusion and extend banking services to unbanked areas through Self Help Groups?
a) Odisha
b) Bihar
c) Gujarat
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. Odisha has become the first state in the country to carry financial inclusion and extend banking services to unbanked areas through Self Help Groups. The state government has signed an agreement with State Bank of India to provide banking facilities to people in unbanked areas. In the first phase SHGs would be engaged as Banking Correspondents in around 1,000 remote Gram Panchayats having no banking facilities.

8. Which Bank has entered into an MoU with Piaggio Vehicles for providing financial support for the purchase of vehicles under Small Road Transport Operators (SRTO) scheme in Bengaluru?
a) Canara Bank
b) Vijaya Bank
c) Bank of India
d) Dena Bank

Click here to View Answer
Answer b) Vijaya Bank. Vijaya Bank has entered into an MoU with Piaggio Vehicles for providing financial support for the purchase of vehicles under Small Road Transport Operators (SRTO) scheme in Bengaluru. Vijaya Bank Managing Director and Chief Executive Officer Dr Kishore Sansi flagged off the first batch of vehicles under the MoU in the presence of Executive Directors B S Rama Rao, Y Nageswara Rao, and Piaggio Vehicles Vice-President Praveen Nagpal and others.

9. Which Bank has digitally inaugurated 40 ‘Ananya’ transformed branches recently?
a) Corporation Bank
b) Andra Bank
c) Indian Overseas Bank
d) Syndicate Bank

Click here to View Answer
Answer d) Syndicate Bank. Syndicate Bank has digitally inaugurated 40 ‘Ananya’ transformed branches. “Project Ananya is a two-year large-scale transformation project undertaken by the bank to provide customers with ‘best in class’ services while improving and modernising the whole bank,” said Arun Shrivastava, Managing Director and CEO, Syndicate Bank.

10. State-run Indian Oil Corporation (IOC) signed an agreement to supply over 10 lakh tonnes of petroleum products annually to ________ for the next five years
a) China
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Nepal. State-run Indian Oil Corporation (IOC) signed an agreement to supply over 10 lakh tonnes of petroleum products annually to Nepal for the next five years, Chairman B Ashok said. “The supply agreement… will meet the full requirements, demand and quantities of all the major oil products, including petrol, diesel, kerosene, aviation turbine fuel and LPG,” he added.

11. Which Bank has announced a partnership with mobile app firm Truecaller for a new UPI-based mobile payment service?
a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) Federal Bank

Click here to View Answer
Answer b) ICICI Bank. ICICI Bank has announced a partnership with mobile app firm Truecaller for a new UPI-based mobile payment service. The new feature shall be called Truecaller Pay, and it will allow users of the app to instantly create a UPI id, send money to any UPI id or a mobile number registered with the BHIM app, ICICI Bank said in a statement.

12. Which Insurance Company and Tata Teleservices have jointly launched m-Insurance for the telecom provider’s pre-paid customers?
a) Bajaj Allianz Life Insurance
b) Exide Life Insurance
c) Aviva Life Insurance
d) Tata AIA Life Insurance

Click here to View Answer
Answer d) Tata AIA Life Insurance. Tata AIA Life Insurance and Tata Teleservices have jointly launched m-Insurance for the telecom provider’s pre-paid customers. The pilot has been launched in Andhra Pradesh and Telengana. The term life plan offered through m-Insurance comes with two options for the sum assured Rs 50,000 and Rs one lakh.

13. T R Andhyarujina who passed away recently was a/an
a) Judge and Lawyer
b) Actor
c) Singer
d) Politician

Click here to View Answer
Answer a) Judge and Lawyer. Eminent jurist and senior advocate T R Andhyarujina passed away. Andhyarujina, 84, who also served as Solicitor General during 1996-98, was part of the team of constitutional law expert H M Seervai in his initial days as a lawyer and witnessed from close-quarters the history-defining hearings in the ‘The Kesavananda Bharati Case’. Seervai had appeared for the Kerela government in the famous Kesavananda Bharati case.

14. Gurdev Singh Badal who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Journalist
c) Politician
d) Author

Click here to View Answer
Answer c) Politician. Former Punjab minister and senior Shiromani Akali Dal (SAD) leader Gurdev Singh Badal passed away after prolonged illness. He breathed his last at the DMC Hero Heart Institute at Ludhiana. Gurdev was 85. Gurdev had represented Panjgrain and Jaito assembly seats in the past.

Leave a Comment