Current Affairs Quiz – March 27 2019

Current Affairs Quiz – March 27 2019

 


1. Karur Vysya Bank has appointed______________as non-executive chairman for a period of three years.
a)J K Garg
b)Rakesh Sharma
c)Suresh N Patel
d)N S Srinath

Click here to View Answer
Answer d)N S Srinath . Karur Vysya Bank has appointed N S Srinath as non-executive chairman for a period of three years.

Srinath, 66, was the non-executive independent director on the board of the private sector lender. Srinath had earlier served as an executive director on the board of Bank of Baroda and superannuated on May 31, 2012.

2. Cabinet approves MoU between India and________ in the field of tourism.
a)Russia
b)China
c)Saudi Arabia
d)Croatia

Click here to View Answer
Answer d)Croatia. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its ex-post facto approval on the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Croatia in the field of tourism.

The MoU in the field of Tourism will help the two parties in creating an institutional mechanism for enhancing cooperation in the tourism sector. The MoU has been signed on 26 March, 2019 during the visit of President of India to Croatia.

3. Cabinet apprised about MoU between India and __________ for cooperation in the field of Housing.
a)China
b)Indonesia
c)Croatia
d)Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer d)Saudi Arabia. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised about an MoU signed in February, 2019 between India and Saudi Arabia for cooperation in the field of Housing.

4. Cabinet approves MoU between India and ____________ om combating illicit trafficking in narcotic drugs, psychotropic substances and its precursors.
a)Croatia
b)Saudi Arabia
c)China
d)Indonesia

Click here to View Answer
Answer d)Indonesia. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between India and Indonesia on combating illicit trafficking in narcotic drugs, psychotropic substances and its precursors.

5. Cabinet apprised about MoU on Antarctic cooperation between India and ________.
a)Indonesia
b)Saudi Arabia
c)Croatia
d)Argentine

Click here to View Answer
Answer d)Argentine. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised about an MoU signed in February, 2019 between India and Argentine on Antarctic cooperation.

The MoU will help scientific cooperation on projects in the fields of Earth
sciences, as well as those related to the protection and conservation of the natural environment of Antarctica and the Southern Oceans.

6. Vice Admiral ______________ AVSM NM has assumed charge as Director General Naval Operations .
a) M. S. Pawar
b)Sunil Lanba
c)Karambir Singh
d)MA Hampiholi

Click here to View Answer
Answer d)MA Hampiholi. Vice Admiral MA Hampiholi, AVSM NM has assumed charge as Director General Naval Operations . He is a graduate of the National Defence Academy and was commissioned in the Executive Branch of the Indian Navy on 01 Jul 85.

7. DRDO successfully conducted an Anti-Satellite (A-SAT) missile test,__________ from Dr A P J Abdul Kalam Island in Odisha.
a)Mission Bhakti
b)Mission Shakti
c)Mission Shakhi
d)Mission Shakshi

Click here to View Answer
Answer b)Mission Shakti. Defence Research and Development Organisation, DRDO on Wednesday successfully conducted an Anti-Satellite (A-SAT) missile test, Mission Shakti from Dr A P J Abdul Kalam Island in Odisha.

8. Election Commission has appointed Special Expenditure Observers for six States , These states are Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Gujarat, Karnataka, Nagaland and________.
a)Biahr
b)Assam
c)Madhya Pradesh
d)Telangana

Click here to View Answer
Answer d)Telangana. Election Commission has appointed Special Expenditure Observers for six States in view of the forthcoming elections. These states are Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Gujarat, Karnataka, Nagaland and Telangana.

9. Comoros President_________ re-elected with over 60% of votes.
a)Norodom Sihamoni
b)Alexander Lukashenko
c)Abdul Hamid
d)Azali Assoumani

Click here to View Answer
Answer d)Azali Assoumani. Comoros President Azali Assoumani was re-elected according to results published by the electoral commission of the Indian Ocean archipelago.

Electoral commission chief Djaza Ahmed Mohamed said, Azali, who first took office in 2016, was way ahead of his closest rival Mahamoudou Ahamada, who garnered only 14.62 percent of the ballots cast.

10. Goalkeeper _________ will captain an 18-strong Indian women’s hockey team for the five-match series against Malaysia.
a)Savita Punia
b)Rani Rampal
c)Sjoerd Marijne
d)‎Rinchen Dolma

Click here to View Answer
Answer a)Savita Punia.Goalkeeper Savita will captain an 18-strong Indian women’s hockey team for the five-match series against Malaysia starting from 4th of next month. Hockey India announced that Savita will stand in for regular skipper Rani Rampal, who is nursing an injury.

11. Manu Bhaker and __________-bag Gold medal in 10m Air Pistol Mixed event at Asian Airgun C’ship.
a)Vijay Kumar
b)Saurabh Chaudhary
c)Gagan Narang
d)Abhinav Bindra

Click here to View Answer
Answer b)Saurabh Chaudhary . In Shooting, Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary have bagged a Gold medal in the 10-metre Air Pistol Mixed team event at the 12th Asian Airgun Championship at Taoyuan in Taipei. The teenage Indian duo went on to win the five-team final with a score of 484.8 points.

12. The Government of Nepal is organizing “Nepal Investment Summit 2019” on March 29 -30 in _____________.
a)Kathmandu
b)Pokhara
c)Lalitpur
d)Biratnagar

Click here to View Answer
Answer a)Kathmandu. The Government of Nepal is organizing “Nepal Investment Summit 2019” on March 29 -30 in Kathmandu. Nepal’s Finance Minister Dr. Yuba Raj Khatiwada said, the main objective of the event is to project Nepal as a favourable investment destination.

13. Former Australian Test cricketer, coach and commentator _________–passed away at the age of 71.
a)Jean Price
b)Ranking Roger
c)Bruce Yardley
d)Andrew Marshall

Click here to View Answer
Answer c)Bruce Yardley .Former Australian Test cricketer, coach and commentator Bruce Yardley lost his battle to cancer and passed away at the age of 71.

Bruce, who debuted for Australia at the age of 30, started his cricketing carrer as a medium-pacer but later turned to be an off-spinner.

14. JCB Prize announces 2019 jury, includes Arvind Subramanian, JCB Prize is associated with which field ?
a)Literature
b)Sports
c)Journalism
d)none of these

Click here to View Answer
Answer a)Literature.

15. Ranking Roger has died at the age of 56 , He was a Famous ________?
a)Literature
b)Politician
c)British Actor
d)British singer

Click here to View Answer
Answer d)British singer. Ranking Roger, popularly known as the vocalist of The Beat, has died. He was 56. Roger founded The Beat in Birmingham in 1978. The band was behind the hit songs “Mirror in the bathroom”, “Too nice to talk to” and their cover versions of “Can’t get used to losing you”.

Leave a Comment